Στα χέρια των τραπεζών βρίσκεται η τύχη της «Επίλεκτος», η οποία δίνει μάχη για την επιβίωσή της. Η μεγαλύτερη Κλωστοϋφαντουργία της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και απειλείται με… λουκέτο εάν δεν υπάρξει άμεσα λύση στα συσσωρευμένα χρέη, αρκετά εκ των οποίων έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Ο ορκωτός που έλεγξε τις οικονομικές καταστάσεις για την τελευταία χρήση (2023/2024) δήλωσε αδυναμία να εκφράσει γνώμη, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν γεγονότα ή συνθήκες που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου».

Βιομηχανία: Παραμένει με την πλάτη στον τοίχο – Το χτύπημα στην «Επίλεκτος»

Η Επίλεκτος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου

Στέκεται μάλιστα στο γεγονός ότι «οι συνεργαζόμενες πιστώτριες τράπεζες έχουν καταγγείλει το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας».

Πώς έφθασε ωστόσο μια εταιρεία με τρεις μονάδες παραγωγής σε Φάρσαλα, Λειβαδιά και Λαμία και πρώτη ύλη που καλλιεργείται στην χώρα (βαμβάκι) βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο; Τι μεσολάβησε; Και μάλιστα σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει;

H διοίκηση της εταιρείς είχε κρούσει από καιρό των κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας

Πηγές που γνωρίζουν αναφέρουν στον ΟΤ πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η «Επίλεκτος» σίγουρα δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», επισημαίνοντας πως η εταιρεία της οικογένειας Δοντά είχε προ πολλού κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ίδια αλλά και συνολικά η κλωστοϋφαντουργία. Χωρίς ωστόσο να εισακούγεται…

Άνιση μάχη με τα αυξημένα κόστη για την Επίλεκτος

Η Επίλεκτος, σημειώνουν, έδινε μια άνιση μάχη με τα εμπόδια να μοιάζουν ανυπέρβλητα, και υποστηρίζουν πως παρά τις εξαγγελίες δεν υπήρχε καμία ουσιαστική μέριμνα από την Πολιτεία και στρατηγική για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Ούτε σε επίπεδο επιδοτήσεων, ούτε σε επίπεδο επενδύσεων.

«Από το 2005 και μετά άρχισαν να κλείνουν και οι τελευταίες κλωστοϋφαντουργίες. Όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τον Πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία δυο χρόνια έχουν κλείσει δέκα βιομηχανίες», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Ειδικά αναφορά κάνουν στα λειτουργικά κόστη και συγκεκριμένα στην ενέργεια, η οποία εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.

Η σύγκριση της Volkswagen

Στο σημείο αυτό επικαλούνται την περίπτωση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και συγκεκριμένα της Volkswagen, η οποία αναγκάζεται να κλείσει εργοστάσια υποστηρίζοντας ότι δεν βγαίνει οικονομικά εξαιτίας της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους στα 40 ευρώ η Kwh λόγω του πολέμου στην Ουκρανία από 5 ευρώ την Kwh που είχε λόγω του φθηνού φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Δυσβάσταχτες συμπληρώνουν είναι και οι ρυθμιστικές χρεώσεις που φθάνουν στα 70 ευρώ στη Mwh ενώ τονίζουν την έλλειψη μέριμνας για την κλωστοϋφαντουργία, η οποία απουσιάζει σε αντίθεση με άλλους βιομηχανικούς κλάδους, όπου υπάρχουν ειδικά καθεστώτα και έμμεσες επιδοτήσεις (βλ. Food pass, Evros, Pass κα.).

«Έσβησαν οι μηχανές, μηδενικό κεφάλαιο κίνησης»

Τα χρόνια προβλήματα αλλά και η αρνητική συγκυρία με τη δραματική συρρίκνωση του κύκλου εργασιών (από 23 εκατ. τη χρήση 2022/2023 υποχώρησε σε 13 εκατ. ευρώ τη χρήση 2023/2024) είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευθούν αυξημένα χρέη, προς προμηθευτές, τράπεζες, και εργαζομένους και να φθάσει η εταιρεία να ζητά τη στήριξη των πιστωτών της, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Η έμφαση της διοίκησης τώρα στρέφεται στην επίτευξη συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες, η οποία θα δίνει πειστική λύση και θα επαναφέρει την εταιρεία σε τροχιά ανόδου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση αναγκάστηκε να τερματίσει την παραγωγή και στο εργοστάσιο στα Φάρσαλα, το οποίο εξακολουθούσε να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς από το περασμένο καλοκαίρι (με ορισμένες εξαιρέσεις) καθώς δεν διαθέτει πλέον τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης. Οι πελάτες της εταιρείας πάντως μέχρι πολύ πρόσφατα εξυπηρετούνταν κανονικά από τα αποθέματα.

Στις τράπεζες η τύχη της «Επίλεκτος»

Η έμφαση της διοίκησης τώρα στρέφεται στην επίτευξη συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες, η οποία θα δίνει πειστική λύση και θα επαναφέρει την εταιρεία σε τροχιά ανόδου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ανοιχτά να «ακούσουν» προτάσεις ενώ περιμένουν και την πρόταση του εξωτερικού συμβούλου (ένας από τους Big Four των ελεγκτικών), ο οποίος ανέλαβε να καταστρώσει ένα σχέδιο διάσωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση στις συζητήσεις, αλλά αντίθετα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά μεταξύ των οποίων η ένταξη στο καθεστώς «Δεύτερης Ευκαιρίας» με κούρεμα υποχρεώσεων ενώ στην παρούσα φάση φαίνεται να αποκλείεται η υπαγωγή σε άρθρο του πτωχευτικού κώδικα.

Στο τραπέζι λέγεται πως έχει πέσει και το ενδεχόμενο έκτακτης χρηματοδότησης, προκειμένου να ξαναπάρει μπροστά η εταιρεία. Επιδίωξη των ανθρώπων της Επίλεκτος είναι να υπάρξει «λευκός καπνός» μέσα στο Νοέμβριο, με δεδομένο πως η διοίκηση συναντάται με εκπροσώπους των τραπεζών μια φορά την εβδομάδα.

Πίστωση χρόνου από πιστωτές και εργαζόμενους

Ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει να αρθεί το αδιέξοδο και να επανεκκινήσει η εταιρεία είναι το γεγονός πως αρκετοί προμηθευτές έχουν δώσει πίστωση χρόνου στη διοίκηση να πετύχει μια συμφωνία εξυγίανσης.

Καταλυτικής σημασίας προκειμένου να υπάρξει επόμενη μέρα για την εταιρεία, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση είναι η παροχή στήριξης από την Πολιτεία, μέσα από την παροχή κεφαλαίων για νέες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων αλλά και η έμμεση ενίσχυση, με την προμήθεια κρατικών δομών όπως ο Στρατός και τα δημόσια νοσοκομεία με εγχώρια προϊόντα.

Εννέα μήνες, έξι λουκέτα – Η βιομηχανία με την πλάτη στον τοίχο

«Πρέπει να βρεθούν τρόποι να στηριχθούν τα έσοδα της εταιρείας. Όπως ακριβώς κάνουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που βάζουν αυστηρές προδιαγραφές στους δημόσιους διαγωνισμούς, χωρίς αυτό να αποτελεί προστατευτισμό και αποκλείουν επίδοξους ανταγωνιστές από κράτη εκτός ΕΕ με φθηνό προϊόν», σημειώνουν.

Η Louis Vuitton και οι δυνατότητες

Η Επίλεκτος, αναφέρουν, είναι μια βιομηχανία που μπορεί να σταθεί και έχει τις δυνατότητες να παράξει ανταγωνιστικά προϊόντα.

 Πιθανή απώλεια της Επίλεκτος, η οποία είναι από τις τελευταίες κλωστοϋφαντουργίες στην χώρα εκτιμάται πως θα πλήξει και τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος τροφοδοτεί την εταιρεία με πρώτη ύλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλους οίκους μόδας της Ευρώπης, όπως η Louis Vuitton που αναζητούν συνεργασίες με εταιρείες στην ΕΕ που μπορούν να τους προσφέρουν πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας, ιχνηλασιμότητα και κυρίως πιστοποιημένη για τις πράσινες πρακτικές που ακολουθούνται κατά την παραγωγή της.

Τονίζουν ακόμη πως η απώλεια της Επίλεκτος, η οποία είναι από τις τελευταίες κλωστοϋφαντουργίες στην χώρα θα πλήξει και τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος τροφοδοτεί την εταιρεία με πρώτη ύλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις