Το «κλειδί» του ενδιαφέροντος της κτηματαγοράς για το μέλλον των κτιρίων που έχουν ήδη ανεγερθεί και των οικοδομικών αδειών, οι οποίες έχουν εκδοθεί με βάση τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, καθώς και για το ύψος των μελλοντικών ενεργειακά αναβαθμισμένων κτιρίων, κρατούν στα χέρια τους οι δικαστές της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η απόφαση-ορόσημο, η οποία θα ξεκαθαρίσει με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο το τοπίο, εκτιμάται από νομικούς ότι θα εκδοθεί στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου έτους, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι φορείς και οι εμπλεκόμενοι παράγοντες τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει, το οποίο αφορά όχι μόνο το πεδίο της διοίκησης, αλλά πρωτίστως τον τομέα των επενδύσεων και της οικονομίας.
Ακίνητα: Τι σχεδιάζουν οι servicers – Πόσα θα «ρίξουν» στην αγορά
Εδώ και δέκα ημέρες οι ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι συνεδρίασαν στις αρχές Οκτωβρίου υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλη Πικραμένο, έχουν στη διάθεσή τους τα υπομνήματα με την επιχειρηματολογία των πληρεξούσιων δικηγόρων όλων των πλευρών, τα οποία επί της ουσίας αποτελούν την «ακτινογραφία» της υπό κρίση υπόθεσης. Οι εισηγήτριες των τεσσάρων υποθέσεων, σύμβουλοι Επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου και Χριστιάνα Μπολόφη, μελετούν, αξιολογούν και σταθμίζουν τις θέσεις των διαδίκων, καθώς και τις αναφορές υπέρ ή κατά της συνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, οι οποίες – όπως είναι γνωστό – παραπέμφθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ που είχε εξετάσει τις σχετικές προσφυγές.
Όλα αυτά τα κομβικής σημασίας ζητήματα που προκύπτουν μέσω των δικογράφων, αλλά και με τις θέσεις που αναπτύχθηκαν στην προφορική και υποδειγματική συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ, θα βρεθούν στο τραπέζι των διασκέψεων των ανώτατων δικαστών, οι οποίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, μέχρι την έκδοση της πολυαναμενόμενης απόφασης.
Στην αναμονή
Δεν είναι τυχαίο ότι δήμοι, κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιώτες που έχουν επενδύσει στον τομέα αυτόν παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον την επερχόμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μέχρι τότε εκατοντάδες οικοδομικές άδειες παραμένουν σε εκκρεμότητα, κατασκευές που ξεκίνησαν έχουν μείνει ημιτελείς και συμβόλαια αντιπαροχής έχουν ακυρωθεί ή «παγώσει» μέχρι να ξεκαθαρίσει θεσμικά το ασαφές αυτό τοπίο. Παράλληλα, τοπικές κοινωνίες σε περιοχές με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον και οικοδομική δραστηριότητα αναμένουν την απόφαση με αγωνία, προκειμένου να αποκτήσουν σαφή εικόνα για το πώς θα διαμορφωθούν οι γειτονιές τους στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με νομικούς, η απόφαση του δικαστηρίου για την τύχη των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, και κατ’ επέκταση για το ύψος και τον όγκο των λεγόμενων «πράσινων» κτιρίων, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική. Εξίσου σημαντικός είναι και ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε περίπτωση που οι δικαστές κρίνουν τις διατάξεις αντισυνταγματικές.
Το βασικό ερώτημα σε μια τέτοια περίπτωση είναι αν η απόφαση των ανώτατων δικαστών θα έχει αναδρομική ισχύ και τι επιπτώσεις θα επιφέρει για το σύνολο των αδειών που έχουν εκδοθεί. «Η δικαστική απόφαση μπορεί να ερμηνεύσει τις κρίσιμες διατάξεις του ΝΟΚ σύμφωνα με το Σύνταγμα ή ακόμα και να τις κηρύξει αντισυνταγματικές, ορίζοντας όμως τις συνέπειες της απόφασης για το μέλλον ή για άλλο χρονικό σημείο που θα επιλέξει», όπως επισημαίνει ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Παναγιώτης Λαζαράτος, σε άρθρο του στα «ΝΕΑ».
Παράλληλα, όπως έχουν τονίσει νομικοί, το ΣτΕ μπορεί να απαιτήσει από τις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές να συνοδεύουν τις οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονται στο μέλλον ή έχουν εκδοθεί πρόσφατα με την απαραίτητη ειδική επιστημονική έκθεση, ως αναγκαίο στοιχείο της αιτιολόγησής τους.
Latest News
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Πού αναζητούν τώρα εξοχικές κατοικίες οι ξένοι αγοραστές - Τι ποσά δίνουν
Πρόκειται για κατοικίες επιφάνειας από 70 ως 95 τ.μ. σε εναλλακτικούς προορισμούς χαμηλού τουριστικού φόρτου με κόστος έως 400.000 ευρώ
Η φορο-παγίδα των ανείσπρακτων ενοικίων - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι κινήσεις που μηδενίζουν το φόρο και πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης
Με τον… αραμπά το project για τις 2.500 κοινωνικές κατοικίες μέσω ΣΔΙΤ
Η ΔΥΠΑ έχει αναλάβει την ωρίμανση των φακέλων για την κοινωνική αντιπαροχή για τα δέκα πρώτα οικόπεδα
«Ανάσα» για Airbnb - Πανηγυρίζει ο STAMA για τη διάσωση 20.000 ακινήτων
To τελικό κείμενο το νομοσχεδίου για τα Airbnb δικαιώνει τις θέσεις του Stama
Στο παραπέντε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα Airbnb - Ποια ακίνητα σώζονται, ποια κόβονται
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στα Airbnb ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των φορέων
Κυρανάκης: Στο Κτηματολόγιο όλες οι συναλλαγές για τα ακίνητα
O κ. Κυρανάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουν ψηφιοποιηθεί περισσότερες από 300 εκατ. σελίδες από τα υποθηκοφυλακεία
Οι τρεις καταλύτες στην αγορά ακινήτων φέτος - Ποιες περιοχές ευνοούνται
Σε ανοδική τροχιά και το 2025 η αγορά στα ακίνητα – Τι δηλώνουν ειδικοί του κλάδου