Τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα ξενοδοχεία της χώρας επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα έρευνας της GBR Consutling που αφορά στα έσοδα των ξενοδοχείων κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την έρευνα τα ξενοδοχεία resorts παρουσιάζουν την μεγαλύτερη άνοδο εσόδων στο εννεάμηνο του 2024 ενώ την μικρότερη επίδοση στα έσοδα καταγράφουν τα ξενοδοχεία πόλεων εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ξενοδοχεία Αθήνας – Αττικής: Μείωση πληρότητας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα [γραφήματα]

Ανάλογη είναι και η εικόνα στις πληρότητες, γεγονός που συνάδει με τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου ότι το ελληνικό ξενοδοχείο δεν κινείται φέτος με την ίδια ταχύτητα, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα στο τέλος της χρήσης λόγω και του αυξημένου λειτουργικού κόστους.

Ειδικότερα σύμφωνα με την GBR Consulting τα έσοδα των resorts στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, σημειώνουν άνοδο ν κατά 11% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Αυξημένα κατά 10% ήταν τα έσοδα και για τα ξενοδοχεία πόλης που βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα μόλις + 2,8%, διαμορφώθηκε το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου για τον τζίρο των ξενοδοχείων πόλης που βρίσκονται στα αστικά κέντρα, εξαιρουμένων εκείνων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές μπορεί να επηρέασαν αρνητικά τα ταξιδιωτικά σχέδια της τελευταίας στιγμής.

Στο σύνολο των ξενοδοχείων η μέση αύξηση των εσόδων φτάνει το 10,8% με βάση υπολογισμού ένα σύνολο ξενοδοχείων που συμμετέχουν στην έρευνα και αντιπροσωπεύουν έσοδα 1,6 δις. ευρώ.

Οι πληρότητες

Ως προς την πληρότητα, τα resorts και τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν επίσης στους κερδισμένους του 9μήνου. Στους  χαμένους τα ξενοδοχεία πόλεων εκτός της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας. Τα resorts κατέγραψαν άνοδο της πληρότητας κατά 2,7% σε ετήσια βάση, με τα ξενοδοχεία των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων να βρίσκονται στο +1,1%. Αντίθετα, μείωση -1,2% κατέγραψε η πληρότητα στα city hotels εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Τα ξενοδοχεία πόλης όπως είναι φυσικό είχαν υψηλότερες πληρότητες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο όμως με ποσοστά κάτω από 80% ενώ από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο προηγούνται τα resorts με πληρότηετς όμως πολύ πάνω από το 80%, ένα ποσοστό που τα ξενοδοχεία πόλης ξεπέρασαν μόνο τον Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση όπως σχολιάζει η GBR Consulting, επικαλούμενη τα γενικότερα στοιχεία διεθνών αφίξεων και εισπράξεων, ο ελληνικός τουρισμός θα καταγράψει φέτος νέα ρεκόρ.

Πληρότητες στα ξενοδοχεία πόλης, Αθηνών, Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων

Τέλος σχολιάζοντας την πτώση των τουριστικών εισπράξεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 5% και 3% αντίστοιχα σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες πέρυσι, η GBR Consulting αναφέρει ότι αν και δεν είναι ακόμη διαθέσιμα όλα τα στοιχεία, οι τουρίστες ενδέχεται να απέφυγαν τους πολύ ζεστούς και δαπανηρούς καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, επιλέγοντας αντ’ αυτού να επισκεφθούν την Ελλάδα νωρίτερα ή αργότερα, αν αυτό είναι δυνατόν.

Όταν αυτό δεν ήταν εφικτό, κάποιοι μπορεί να επέλεξαν φθηνότερους προορισμούς διακοπών. Ο μικρότερος χρόνος διαμονής θα μπορούσε επίσης να είναι μια στρατηγική για να παραμείνουν οι επισκέπτες της χώρας μας εντός του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα χαμηλότερες εισπράξεις.

Επιπλέον, οι καλοκαιρινές πυρκαγιές μπορεί να επηρέασαν αρνητικά τα ταξιδιωτικά σχέδια της τελευταίας στιγμής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός