
Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης παρέμεινε σταθερή τον περασμένο μήνα εμφανίζοντας μία μικρή βελτίωση από τον Σεπτέμβριο, με στήριξη από την επέκταση του κυρίαρχου κλάδου των υπηρεσιών που αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη – αλλά με τάσεις σταθεροποίησης πλέον – υποχώρηση της μεταποίησης.
Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (Purchasing Managers’ Index – PMI) που καταρτίζει η S&P Global για την HCOB και θεωρείται καλός δείκτης της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης, αυξήθηκε στο 50 τον Οκτώβριο από 49,6 του Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι το 50 διαχωρίζει την περιοχή της ανάπτυξης από εκείνη της συρρίκνωσης, με τη μέτρηση να δείχνει συνεπώς ότι η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων της ευρωζώνης διατηρήθηκε απολύτως αμετάβλητη, ελαφρώς καλύτερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 49,7.
Πληθωρισμός: Η άνοδος στην ευρωζώνη ανατρέπει τα δεδομένα για τη μείωση των επιτοκίων
Σε αυτό συνέβαλλε η ανάκαμψη του δείκτη PMI του κλάδου των υπηρεσιών στο 51,6 τον Οκτώβριο από το 51,4 που είχε προηγηθεί, διαψεύδοντας την προκαταρκτική εκτίμηση που είχε δείξει υποχώρηση στο 51,2.
Ανάπτυξη και Σταθερότητα
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (Hamburg Commercial Bank – HCOB) Σίρους ντε λα Ρούμπια ανέφερε ότι «οι λέξεις Ανάπτυξη και Σταθερότητα δεν είναι οι πρώτες που θα συνδέατε με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη».
«Αλλά αυτό ακριβώς είναι που προσφέρει ο τομέας των υπηρεσιών, με σταθερή ανάπτυξη από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Η μέτρια επέκταση του τομέα των υπηρεσιών ήταν κρίσιμη για να αποφύγει η νομισματική ένωση τη συρρίκνωση», πρόσθεσε.
Η ζήτηση για υπηρεσίες πάντως μειώθηκε τον περασμένο μήνα, με τον υποδείκτη νέων δραστηριοτήτων στον κλάδο να υποχωρεί στο 49,2 από 49,7, αλλά ο ντε λα Ρούμπια επισήμανε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι προσωρινό.
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι πάροχοι υπηρεσιών θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη δραστηριότητά τους, καθώς ο χαμηλότερος πληθωρισμός και οι υψηλότεροι μισθοί σημαίνουν περισσότερη ιδιωτική κατανάλωση, η οποία υποστηρίζει τη ζήτηση για υπηρεσίες”, εξήγησε. “Ως εκ τούτου, θα περιμέναμε επίσης να ανακάμψουν νέες δραστηριότητες».


Latest News

Temu και Shein μειώνουν τις διαφημιστικές δαπάνες σε ΗΠΑ
Η υποχώρηση των Κινέζων λιανοπωλητών απειλεί τα διαφημιστικά έσοδα της Big Tech

Ο μεγαλύτερος φόβος της αγαπημένης μπύρας της Αμερικής δεν είναι οι δασμοί...
Ενώ οι νέοι δασμοί στα εισαγόμενα κουτιά μπύρας θα αυξήσουν το κόστος η κατασκευάστρια της Modelo, προειδοποιεί ότι η καταστολή της μετανάστευσης μειώνει τις πωλήσεις

Τι φοβίζει τον Ντίμον για τις πολιτικές των ΗΠΑ
Ο Τζέιμι Ντίμον φοβάται ότι θα υπάρχει ένα βιβλίο σε 40 χρόνια με θέμα «Πώς χάθηκε η Δύση»
![ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για ύφεση στον τουρισμό και απώλειες δισ. δολαρίων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/new-york-1867569_1280-600x326.jpg)
Εκτιμήσεις για απώλειες δισ. δολ. απο την ύφεση του τουρισμού στις ΗΠΑ [γράφημα]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις περιπου 20 δισ.δολ. θα χαθούν στις ΗΠΑ απο τις λιανικές πωλήσεις των τουριστών

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Τα ταμεία της Χαμάς έχουν στερέψει - Δεν μπορεί να πληρώσει τους μαχητές της
Οι στοχευμένες δολοφονίες του Ισραήλ, οι περικοπές βοήθειας έχουν στερέψει τις πηγές μετρητών της Χαμάς και την ικανότητα να τα διανέμει στη Γάζα

Σχέδιο ΕΕ για «φρένο» στις εξαγωγές - Το Plan B εάν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ
Οι περιορισμοί θα χρησιμοποιηθούν ως αποτρεπτικός παράγοντας και μόνο εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ καταρρεύσουν

«Θα υπάρξει εμπορική συμφωνία 100%» - Τι υποσχέθηκε ο Τραμπ στη Μελόνι
Ο Τραμπ δεν παρέλειψε για μία ακόμα φορά να εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ιταλίδα πρωθυπουργό

Ανησυχεί για τους δασμούς η Heineken - Μικρή πτώση πωλήσεων στο α΄τρίμηνο
«Υπάρχουν ευρύτερες αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων προσαρμογών των δασμών και των πιθανών αυξήσεων». λέει η Heineken

Αντισταθείτε στους δασμούς, λέει ο πρόεδρος της Κίνας περιοδεύοντας σε τρεις χώρες της ΝΑ Ασίας
Μηνύματα κατα των δασμών και του προστατευτισμού απο τον προέδρο της Κίνας, στη διάρκεια της περιοδείας του σε τρεις χώρες της ΝΑ Ασίας