
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει δυνητικά επιζήμιους κραδασμούς για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό εάν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόσει το είδος των εισαγωγικών δασμών που απείλησε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.
Goldman Sachs: Καμπανάκι για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη από την επανεκλογή Τραμπ
Η οικονομική παραγωγή θα ήταν πιο αδύναμη, οι πιέσεις στις τιμές ισχυρότερες και οι παγιωμένες εμπορικές ροές θα διαταραχθούν, δήλωσε ο ντε Γκίντος σε εκδήλωση την Τετάρτη στο Λονδίνο. Η ΕΚΤ θα ενσωματώσει στις προοπτικές της όποιες πολιτικές θα ανακοινώσει η νέα αμερικανική διοίκηση και στη συνέχεια θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.
«Εάν μια δικαιοδοσία τόσο σημαντική όσο η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 60% σε οποιαδήποτε άλλη σημαντική δικαιοδοσία – ας μιλήσουμε για την Κίνα – μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι άμεσες και οι έμμεσες επιπτώσεις και οι αποκλίσεις του εμπορίου θα είναι τεράστιες», είπε ο ντε Γκίντος.
Η ΕΚΤ θα ενσωματώσει στις προοπτικές της όποιες πολιτικές θα ανακοινώσει η νέα αμερικανική διοίκηση και στη συνέχεια θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει
Ο ντε Γκίντος είναι το πρώτο μέλος του 26μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που μίλησε αφότου ο Τραμπ ανακηρύχθηκε νικητής της κούρσας για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Οι συνάδελφοί του έχουν εκφράσει παρόμοιες προειδοποιήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες.
Κρίσιμο σταυροδρόμι για την ΕΚΤ
Η ΕΚΤ πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όσον αφορά στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο, αλλά το ίδιο και η οικονομία — και οι αξιωματούχοι πρέπει τώρα να αποφασίσουν εάν τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να μειωθούν σε επίπεδο που να υποστηρίζουν τη ζήτηση.
Ο ντε Γκίντος είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από δεδομένα και να εξετάζουν ιδιαίτερα προσεκτικά την έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό για να προσδιορίσουν εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι ενθαρρυντικές ή περιοριστικές.
Οι προβλέψεις που πρόκειται να δημοσιευτούν τον επόμενο μήνα δεν θα διαφέρουν πολύ σε σχέση με όσα έχουν προκαθοριστεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, είπε.
Ντε Γκίντος: «Θα χρειαστεί χρόνος»
Ο ντε Γκίντος υποστήριξε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αξιολογηθεί πώς οι εμπορικές πολιτικές που θα προωθήσει η προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν την οικονομία.
«Αν με ρωτήσεις, θα αντιδράσεις αμέσως; — Όχι», είπε.
«Αυτό που θα κάνουμε είναι να ενσωματώσουμε στις προβλέψεις μας την εμπορική πολιτική που ανακοινώνει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και θα λάβουμε υπόψη όλα τα στοιχεία. Η εμπορική πολιτική, συν την εξέλιξη της ζήτησης, συν την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας».
Μιλώντας σε ξεχωριστή εκδήλωση στο Λονδίνο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας συνέχισε να οδηγεί τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη χαμηλότερα τον Οκτώβριο, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Επανέλαβε τις προσδοκίες ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα επιταχυνθεί καθώς οι αυξανόμενοι μισθοί, οι χαμηλότερες πιέσεις στις τιμές και η βελτίωση της εμπιστοσύνης ενισχύουν τη ζήτηση.


Latest News
![Τραμπ: Οδηγεί τις ΗΠΑ σε ύφεση; [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/2025-03-05T033653Z_1805431502_RC2R6DA9O0GW_RTRMADP_5_USA-TRUMP-CONGRESS-600x421.jpg)
Οδηγεί ο Τραμπ τις ΗΠΑ σε ύφεση; [γραφήματα]
Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ φέτος αυξάνονται, λόγω της αποκαλούμενης «ύφεσης Τραμπ»

Υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκινούν έρευνα για την πυρκαγιά που έκλεισε το Χίθροου
Το Χίθροου έκλεισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής λόγω πυρκαγιάς σε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό στο δυτικό Λονδίνο

ΔΝΤ: Θα εξετάσει συμφωνία 20 δισ. δολαρίων με την Αργεντινή
Η συζήτηση μεταξύ ΔΝΤ και Αργεντινής θα γίνει την επόμενη εβδομάδα σε άτυπη συνάντηση

Οι εργαζόμενοι του Voice of America μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ
Το Voice of America επικαλείται την Πρώτη Τροπολογία στη μήνυση που κατέθεσε για την επαναλειτουργία του

Τι κερδίζει η Google από την εξαγορά μαμούθ της Wiz - Tο σήμα που στέλνει
Η συμφωνία Google-Wiz θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σημαντικό απρόσμενο κέρδος για τις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων

Παραδόσεις φαστ φουντ με... δόσεις φέρνει η DoorDash στις ΗΠΑ
Οι χρήστες της DoorDash θα μπορούν να πληρώνουν παραγγελίες φαγητού σε τέσσερις, άτοκες πληρωμές

Bayer: Καλείται να πληρώσει αποζημίωση 2,1 δισ. δολάρια για το ζιζανιοκτόνο Roundup
Το τελευταίο πλήγμα στη δικαστική διαμάχη που έχει ήδη κοστίσει στη Bayer περίπου 10 δισ. δολάρια

H Ευρώπη βλέπει ευκαιρίες στο οικονομικό χάος που φέρνει ο Τραμπ
Η Λαγκάρντ πιστεύει ότι μια ενοποιημένη χρηματοπιστωτική αγορά στην Ευρώπη θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις

Τραμπ: Πόσοι Αμερικανοί στηρίζουν μποϊκοτάζ των επιχειρήσεων που συντάσσονται μαζί του;
Εμπορικά σήματα υψηλού προφίλ, όπως η Amazon, η Target και η Tesla, αντιμετωπίζουν οικονομικά μποϊκοτάζ

ΕΚΤ: Οι ανεπίσημες συζητήσεις με τη Fed – Τι προβληματίζει την Ευρώπη
Οι πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ δημιουργούν ρωγμές στην εμπιστοσύνη - Τα σενάρια και οι ανεπίσημες συζητήσεις για παροχή χρηματοδότησης σε δολάρια σε περιόδους κρίσης