Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει ότι η απώλεια ενός είναι κέρδος ενός άλλου και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις βιομηχανίες. Καθώς οι μάρκες πολυτελείας παλεύουν λόγω της οικονομικής αστάθειας, της μείωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της επιβράδυνσης σε βασικές αγορές όπως η Κίνα, ένας άλλος τομέας πολυτελείας ευδοκιμεί: τα ταξίδια. Και η αναβίωση των ταξιδιών προκάλεσε την αναβίωση ενός ταξιδιωτικού θρύλου: του Orient Express.
Σε αδιέξοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η ζήτηση για μάρκες πολυτελείας εμπορικών προϊόντων πλησίαζε στο υψηλό όλων των εποχών, τα πολυτελή ταξίδια αυξάνονται τώρα, που οι πλούσιοι και φιλόδοξοι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στις εμπειρίες έναντι των αγαθών.
«Οι άνθρωποι πηγαίνουν στο εξωτερικό και πολύ περισσότερες εμπειρίες είναι ανοιχτές σε αυτούς», δήλωσε στο Business Insider η Αμρίτα Μπάντα, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας πολυτελών γνώσεων Agility Research & Strategy. Οι Κινέζοι καταναλωτές με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία έχουν επίσης… κολλήσει τον ταξιδιωτικό οίστρο, είπε, και ξοδεύουν όλο και περισσότερο σε άλλες χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και η Ιαπωνία.
Οι καλές στιγμές αναμένεται να συνεχιστούν καθώς η ανάλυση της McKinsey & Company εκτιμά ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για την πολυτελή φιλοξενία αναψυχής θα αυξηθούν στα 391 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028, ένα άλμα 10% από το 2023.
Η ταξιδιωτική πράκτορας Τζούλια Κάρτερ, ιδρύτρια του πολυτελούς ταξιδιωτικού πρακτορείου Craft Travel, είπε στο BI ότι οι μοναδικές εμπειρίες είναι υψηλότερα από ποτέ στη λίστα προτεραιότητας των πλούσιων ταξιδιωτών.
«Οι άνθρωποι θέλουν πράγματα που είναι δομημένα για αυτούς», είπε η Κάρτερ. «Δεν θέλουν εμπειρίες μαζικής παραγωγής, δεν θέλουν να πάνε κάπου όπου όλα θα μοιάζουν ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από AI».
Αυτή η αλλαγή στις συνήθειες καταναλωτικών δαπανών μπορεί να βλάπτει τις μάρκες πολυτελείας, αλλά είναι ένας τρόπος ώστε το Orient Express να επιστρέψει.
Η ανάσταση του Orient Express
Το Orient Express, που ξεκίνησε πριν από 140 χρόνια ο Βέλγος μηχανικός Ζορζ Ναγκελμάκερς, ήταν ένα πολυτελές βαγκόν λι που, στο απόγειό του, είχε δρομολόγια από το Παρίσι προς την Κωνσταντινούπολη.
Η επωνυμία ενσωματώθηκε τόσο πολύ στη λαϊκή κουλτούρα που ενέπνευσε τα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι και, τα τελευταία χρόνια, ταινίες του Χόλιγουντ με πρωταγωνιστές την Τζούντι Ντεντς και τον Κένεθ Μπράνα.
Σε αντίθεση με τα ταξίδια κρουαζιέρας, τα πολυτελή ταξίδια με τρένο είναι επίσης πιο αποκλειστικά, μια άλλη κορυφαία προτεραιότητα μεταξύ των πλούσιων ταξιδιωτών
Καθώς το αργό ταξίδι με τρένο έδωσε τη θέση του σε πιο γρήγορες επιλογές όπως τα αεροπλάνα και οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας, η χρυσή εποχή του Orient Express τελείωσε. Έκανε το τελευταίο του απευθείας ταξίδι μεταξύ Παρισιού και Κωνσταντινούπολης το 1977 πριν από μια σύντομη αναβίωση με παρελκυστική υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Αυτό ήταν λίγο πολύ το τέλος της γραμμής για το Orient Express — μέχρι τώρα.
Σε συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο πολυτελούς φιλοξενίας Arsenale, το Orient Express είναι έτοιμο για επιστροφή, ανοίγοντας δύο νέα ξενοδοχεία στην Ιταλία και έξι ολοκαίνουργια πολυτελή τρένα που ονομάζονται La Dolce Vita.
Από την άνοιξη του 2025, τα τρένα La Dolce Vita, τα οποία φιλοξενούν έως και 62 επιβάτες σε πολυτελείς καμπίνες και σουίτες, θα διασχίζουν 10.000 μίλια τροχιάς σε 14 περιοχές της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας.
Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 3.500 ευρώ για μια διανυκτέρευση σε πολυτελή καμπίνα.
Η πολυτέλεια της αποκλειστικότητας
Το χρονοδιάγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευθυγραμμισμένο με τους καταναλωτές που δίνουν προτεραιότητα στις ταξιδιωτικές εμπειρίες έναντι των προϊόντων πολυτελείας και με την άνοδο αυτού που ο Σάμι Γκάτσεμ, γενικός διευθυντής της La Dolce Vita, αποκαλεί την τάση του βιωματικού ταξιδιού «αργής κρουαζιέρας».
«Είδατε μια μεγάλη άνοδο μόλις τελείωσε η COVID, η Ιαπωνία εκτοξεύτηκε και οι άνθρωποι είπαν, “εντάξει, τώρα ας βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας. Ας πάμε στην Ασία, ας πάμε στην Αφρική, ας αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα”», είπε στο BI ο Γκάτσεμ, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση αυτής της περιέργειας και της επιθυμίας για επιβράδυνση είναι αυτό που περικλείει το La Dolce Vita.
Σε αντίθεση με τα ταξίδια κρουαζιέρας, τα πολυτελή ταξίδια με τρένο είναι επίσης πιο αποκλειστικά, μια άλλη κορυφαία προτεραιότητα μεταξύ των πλούσιων ταξιδιωτών.
«Οι άνθρωποι θέλουν την πολυτέλεια του χώρου και της ιδιωτικής ζωής», είπε η Κραφτ. «Δεν θέλουν να τους αναγκάζουν σε ουρές και να πρέπει να βγάζουν φωτογραφίες με χιλιάδες ανθρώπους τριγύρω».
«Όταν μιλάτε για κρουαζιέρες πολυτελείας, μιλάτε για 12.000 επιβάτες», είπε ο Γκάτσεμ. «Στα τρένα μας», πρόσθεσε, «είναι πολύ πιο οικείο».
Ενώ η βραχυπρόθεσμη εστίαση της εταιρείας είναι κυρίως στην Ιταλία, ετοιμάζεται επίσης να λανσάρει το πρώτο της ιστιοπλοϊκό σούπερ γιοτ το 2026 και πολυτελή τρένα σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.
Αν μη τι άλλο, η αναβίωση του Orient Express υποστηρίζει αυτό που ο Γκάτσεμ λέει ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στα πολυτελή ταξίδια: «Ο κόσμος θέλει να γυρίσει από τις διακοπές με μια ιστορία».
Latest News
Πού πάνε τα λεφτά που απομένουν από τις δωρεές μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
Υπάρχουν σαφείς κανόνες που διέπουν τι γίνεται με τα χρήματα που απομένουν στα funds των υποψηφίων μετά τις εκλογές
Αυτές οι εκλογές είναι μόνο η αρχή της εμπλοκής του Μασκ στην πολιτική
Ο Ίλον Μασκ σχεδιάζει να παραμείνει σημαντική δύναμη στην αμερικανική πολιτική σκηνή ακόμη και μετά τις εκλογές του 2024.
Η Michelin κλείνει ακόμα δύο εργοστάσια στη Γαλλία
«Στον αέρα» 1.254 εργαζόμενοι της Michelin που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις - Συνεχίζεται η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης λόγω ανταγωνισμού της Ασίας
Το νέο made-in-China λογισμικό που κοντράρει Apple και Google
Η Κίνα θέλει να γίνει τεχνολογικά αυτάρκης σε όλα και η Huawei φαίνεται να αναλαμβάνει το λογισμικό των smartphone
Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία - Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Η απομάκρυνση από τον Όλαφ Σολτς του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δίνει νέα διάσταση στην κυβερνητική κρίση στη Γερμανία
Από τη Meta και τη Ray-Ban, στη Moncler και τη Burberry - Νέες εξαγορές στην πολυτέλεια
Τα σενάρια εξαγορών στην πολυτέλεια πυροδότησαν συζητήσεις και φρενίτιδα στις αγορές που έδωσαν ώθηση στις μετοχές των εταιρειών
Πλήγμα από την... κάλπη για Uber-Lyft - Ανοιξε η πόρτα του συνδικαλισμού στη Μασαχουσέτη
Οι οδηγοί των Uber - Lyft και των άλλων πλατφορμών μετακίνησης θα μπορούν να συνδικαλιστούν και να διεκδικούν όπως οι υπάλληλοι
Στην... πρέσα η RWE - Ακτιβιστικό fund την πιέζει για επαναγορά μετοχών
Το ακτιβιστικό επενδυτικό ταμείο Elliott Investment Management έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό μετοχικό πακέτο στη γερμανική RWE
Συγχαρητήρια Μπέζος στον Τραμπ για την «εξαιρετική πολιτική επιστροφή»
O Μπέζος ευχήθηκε στον Τραμπ «κάθε επιτυχία στην ηγεσία και την ένωση της Αμερικής που όλοι αγαπάμε»
Δεν σκοπεύει να μπει στην κυβέρνηση Τραμπ o Τζ. Ντίμον της JP Morgan
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντίμον, θα παραμείνει στην τράπεζα, την οποία διευθύνει για 19 χρόνια