
Την ισχυρή βούληση και δυνατότητα να διεκδικήσει έργα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 200 εκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα την πενταετία 2025-2030 σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του ομίλου Cosmos Business Systems, Δημήτρης Δάφνης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.
Παράλληλα, ο κ. Δάφνης αναφέρθηκε στο πενταετές πλάνο της εταιρείας που προβλέπει διψήφια ανάπτυξη έως το 2030 για τη Cosmos Business Systems και σημαντικές επενδύσεις τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και μέσω της εισόδου του ομίλου στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή μέσω funds.
Σύσταση νέας εταιρείας από την Cosmos Business Systems σε συνεργασία με την Novelcore
Αναφερόμενος στην πιθανότητα εισαγωγής στο ΧΑ, ο κ. Δάφνης την τοποθέτησε χρονικά μετά το 2025 έχοντας στόχο την εξεύρεση κεφαλαίων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και τις μελλοντικές εξαγορές ώστε η εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Απώτερος στόχος για την Cosmos Business Systems είναι το 2030 ο κύκλος εργασιών να ανέλθει στα 115 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τα έργα που ήδη «τρέχουν», ο πρόεδρος του ομίλου CBS είπε ότι η εταιρεία διεκδικεί μέσω της συμμετοχής της σε διάφορες κοινοπραξίες έργα ύψους 336 – 430 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στα έργα του δημοσίου τομέα ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της Cosmos Business Systems
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cosmos Business Systems, το 2024 θα κλείσει με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας να ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ από 66 εκατ. ευρώ το 2023, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται φέτος στα 5,55 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ πέρσι.
Ανάλογη αναμένεται να είναι η πορεία και για το 2025 με μία εκτίμηση για τον τζίρο να κυμαίνεται στα 93 εκατομμύρια ευρώ και EBITDA στα 6,8 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για το 2026 είναι ο κύκλος εργασιών να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και να ανέλθει στα 102 εκατ. ευρώ με το EBITDA στα 7,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2027 εκτιμάται ότι τα αντίστοιχα νούμερα θα διαμορφωθούν στα 105 εκατ. ευρώ και στα 8 εκατ. ευρώ.

Οι προβληματισμοί για την αγορά
Παρόλα αυτά ο κ. Δάφνης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της αγοράς από το 2027 και έπειτα, χρονιά κατά την οποία τα έργα του δημοσίου τομέα πρόκειται να μειωθούν. Έχοντας αυτό κατά νου τόνισε ότι η εταιρεία θα διεκδικήσει τα έργα συντήρησης στον δημόσιο τομέα, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός χρηματοδότησης.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στον τρόπο που διεξάγονται οι διαγωνισμοί για έργα του δημόσιου τομέα αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια αναφορικά με το κόστος συντήρησης των έργων που είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης είτε σε λειτουργία.
Ο κ. Δάφνης ζήτησε να υπάρχει μία μεγαλύτερη διαφάνεια στις προκηρύξεις των έργων, ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για την πορεία των έργων όπως και τη σύσταση ενός εθνικού μητρώου εργοληπτών και μελετητών.
Αντίδοτο οι συνεργασίες και η AI
Για να ανταπεξέλθει στα μειωμένα έργα του δημόσιου τομέα από το 2027 και έπειτα η εταιρεία ήδη επενδύει σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σε αυτό το πλαίσιο o κ. Δαφνής ανακοίνωσε την ίδρυση νέας Ανώνυμης Εταιρείας με την ονομασία Novelcosmos, αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Novelcore και έδρα την Αθήνα. Η συμμετοχή της Cosmos Business Systems στην νέα εταιρεία φτάνει στο 55%, ενώ το υπόλοιπο 45% κατέχει η Novelcore. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας θα ανέλθουν σταδιακά στο 1 εκ. ευρώ, καθώς πολλές από τις υποδομές καλύπτονται από τις μητρικές εταιρείες.
Η νέα εταιρεία Novelcosmos προσφέρει ελληνικά μοντέλα LLM (Large Language Models), τα οποία είναι ιδανικά για τη διαχείριση μεγάλων βάσεων δεδομένων, την αναζήτηση και ταξινόμηση κειμένων, καθώς και για τη σημασιολογική τους επεξεργασία και την δημιουργία νέων κειμένων βασισμένων σε υπάρχουσες πληροφορίες.
Ήδη, όπως ανακοινώθηκε, το Εθνικό Τυπογραφείο και η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χρησιμοποιούν τεχνολογία της νέας εταιρείας, η οποία διαρκώς βελτιώνεται.
Άλλη σημαντική συνεργασία στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ομίλου Cosmos Business Systems είναι και αυτή με τη Lancom, με την οποία έχει συσταθεί η CBS.LAN, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της κυβερνοασφάλειας προσφέροντας ευρεία γκάμα υπηρεσιών και επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τις προοπτικές που ανοίγονται λόγω της εφαρμογής συγκεκριμένων ευρωπαϊκών οδηγιών σε επίπεδο ασφάλειας δεδομένων.


Latest News

Ελλάκτωρ: Πάει πιο πίσω το Call Option αγοράς μετοχών – Νέα συμφωνία MOH – Reggeborgh
Δεν θα ασκήσει έως τις 18 Απριλίου η Reggeborgh το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μετοχών που κατέχει η Motor Oil στην Ελλάκτωρ

Ευρώπη Holdings: Στις 28 Απριλίου η αποκοπή του δικαιώματος στην ΑΜΚ
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

O κύβος ερρίφθη – Η Premia σχεδιάζει άντληση 40 εκατ. μέσα από ΑΜΚ με μετρητά
Πρόταση της διοίκησης της Premia για AMK έως 40 εκατ. ευρώ στην Γενική Συνέλευση της 8ης Μαΐου – Η τιμή διάθεσης θα οριστεί σε εύλογο χρόνο

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της AEGEAN σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφερθεί και φέτος το Άγιο Φως από την Αθήνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Πράσινο φως στον Στάσση για άλλα τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΕΗ - Η απόφαση των μετόχων
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Στάσση ως CEO της εταιρείας μέχρι της 15 Απριλίου 2028 - Οι νέες μπίζνες του ομίλου

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια