Το 2019, πριν από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation – CDI) στη Θεσσαλονίκη, η Pfizer Hellas απασχολούσε 261 άτομα στην Ελλάδα, με τον αμερικανικό κολοσσό στη βιοφαρμακοβιομηχανία να έχει αδιάλειπτη παρουσία στη χώρα μας από το 1960.

Pfizer: Επιμορφωτικό Πρόγραμμα σε Cloud Engineering στη Θεσσαλονίκη

Του χρόνου, στα 65ά της γενέθλια επί ελληνικού εδάφους, η Pfizer θα απασχολεί περισσότερα από 1.400 άτομα υψηλής εξειδίκευσης και δεξιοτήτων από 1.200 στο τέλος του 2024.

Μεγαλώνει κι άλλο η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Όπως ανέφερε ο Nico Gariboldi, επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, σε δημοσιογραφική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο hub της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας στη συμπρωτεύουσα, οι εγκαταστάσεις του East Plaza Campus των 9.000 τ.μ. θα επεκταθούν κατά 3.200 τ.μ. προκειμένου να στεγάσουν επιπλέον 200-250 άτομα.

Έτσι δίπλα στους τέσσερις παγκόσμιους οργανισμούς: το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, το Κέντρο Οικονομικών & Επιχειρησιακών Λειτουργιών, το Safety Surveillance & Risk Management (ασφάλεια φαρμάκων και φαρμακοεπαγρύπνηση) και το Pfizer Research & Development (τμήμα έρευνας και ανάπτυξης κλινικών μελετών) στο hub της Pfizer, θα προστεθεί και ένας πέμπτος, το Διεθνές Κέντρο Μάθησης και Ανάπτυξης (Global Center of Learning and Development), που θα ολοκληρωθεί το 2026.

Μάλιστα μέχρι το 2030 η απασχόληση στην Pfizer Hellas όπου σήμερα απασχολούνται εργαζόμενοι από 51 εθνικότητες, με το 15% των οποίων προέρχονται από brain gain (Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό, όπου είχαν μεταναστεύσει κατά την κρίση), αναμένεται να φτάσει τις 1.805 θέσεις εργασίας.

Επανέναρξη παραγωγικής δραστηριότητας και «όταν η Ελλάδα θέλει»

«Ένα project της εταιρείας που στο εξωτερικό είχε κολλήσει, όταν ήρθε στην Ελλάδα προχώρησε σε δύο μήνες. Αυτό έδειξε στην Pfizer, τις δυνατότητες της χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαχαρίας Ραγκούσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο όφελος από τη δημιουργία του hub στη Θεσσαλονίκη, είναι το οικονομικό, επιστημονικό και κοινωνικό αποτύπωμα που δημιουργεί για την πόλη και τη χώρα μας.

Πάντως ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανέναρξης παραγωγικής δραστηριότητας, από τη Pfizer, στην Ελλάδα, ο κος Ραγκούσης τόνισε ότι η χώρα διαθέτει ήδη 28 φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες δεν παράγουν καν σε φουλ capacity. Πέραν αυτού, μία τέτοια παραγωγική δραστηριότητα, αυστηρά στοχευμένη, θα πρέπει να μπορεί να υποστηριχθεί από ικανό αριθμητικά ανθρώπινο δυναμικό, που σήμερα δεν διαθέτει η Ελλάδα.

Απάντησε ο Άλμπερτ Μπουρλά

Σχετικά με την αμφισβήτηση από την ακτιβιστική επενδυτική εταιρεία Starboard προς τον Άλμπερτ Μπουρλά, ο επικεφαλής της Prizer Hellas είπε πως απάντηση σε όλα έδωσε ο ίδιος ο κ. Μπουρλά, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι, αυτό που διαπιστώνουν είναι η καλή πορεία της επιχείρησης.

«Όταν είσαι εργαζόμενος σε μια εταιρεία, αυτό που σε ενδιαφέρει είναι οι συνθήκες εργασίας, η αποτελεσματικότητα και η καθημερινή βελτίωση, κι όταν τα βλέπεις όλα αυτά από μέσα, νιώθεις σίγουρα ότι η εταιρεία βαδίζει προς η σωστή κατεύθυνση» είπε.

Στα 2,5 δισ. ευρώ η επίδραση της Pfizer Hellas στο ΑΕΠ της χώρας

Σύμφωνα με επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνεισφορά της Pfizer από το σύνολο της δραστηριότητάς της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030 υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ.

Από αυτό το σύνολο, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που δημιουργείται άμεσα από την Pfizer εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ συνολικά την περίοδο 2020-2030. Ως αποτέλεσμα, για κάθε 1 ευρώ άμεσης συνεισφοράς της εταιρείας δημιουργούνται συνολικά 2,3 ευρώ ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με την απασχόληση, η δραστηριότητα της Pfizer στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υποστηρίζει συνολικά (άμεσα και έμμεσα) περίπου 3.900 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο για την περίοδο 2020-2030.

Ειδικότερα, η επίδραση στο ΑΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης υπολογίζεται σε 1,14 δισ. ευρώ συνολικά την περίοδο 2020-2030, στηρίζοντας κατά μέσο όρο περίπου 1.750 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης τοπικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 55% των εργαζόμενων στη Pfizer στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι γυναίκες, συγκριτικά με το ποσοστό 43% των γυναικών στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, το ποσοστό των εργαζόμενων στη Pfizer με μεταπτυχιακές σπουδές είναι περίπου 7 φορές υψηλότερο συγκριτικά με τον Μ.Ο. στην ελληνική οικονομία.

«Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Pfizer στην ελληνική οικονομία, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η Pfizer έχει αδιάλειπτη παρουσία στην Ελλάδα για 65 σχεδόν χρόνια στηρίζοντας τους Ασθενείς, την Κοινωνία και τη χώρα. Με την ανάπτυξη της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη το αποτύπωμα της Pfizer στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς ενισχύοντας σημαντικά στην συνεισφορά μας στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση αλλά και στην ανάπτυξη της καινοτομίας της χώρας μας», ανέφερε ο Ζαχαρίας Ραγκούσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις