Στο παρά πέντε της έναρξης της COP29 η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη πυροδότησε μια απτή αίσθηση απογοήτευσης στην κοινότητα του κλίματος, με δύο βασικούς αρχιτέκτονες της Συμφωνίας του Παρισιού-ορόσημο να προειδοποιούν ότι το αποτέλεσμα θα δυσκολέψει αποφάσεις που θα έχουν στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Ο Τραμπ, μεταξύ των πολλών αξέχαστων δηλώσεών του, γνωστός αρνητής της κλιματικής κρίσης, την έχει αποκαλέσει «μια από τις μεγάλες απάτες». Εχει δεσμευτεί να αυξήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, να ανακόψει τους κανονισμούς περιορισμού των εκπομπών της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν και να βγάλει -πάλι- τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού.

Ντόναλντ Τράμπ: Και τυπικά πρόεδρος με 279 εκλέκτορες

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στόχος του είναι να «περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς, κατά προτίμηση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

«Δεν είναι το 2016»

Η Λόρενς Τουμπιάνα, βασική αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού, δήλωσε ότι η εκλογική νίκη του Τραμπ «αποτελεί οπισθοδρόμηση για την παγκόσμια δράση για το κλίμα, αλλά η Συμφωνία του Παρισιού έχει αποδειχθεί ανθεκτική και είναι ισχυρότερη από τις πολιτικές οποιασδήποτε χώρας».

Η Tουμπιάνα, γαλλίδα οικονομολόγος και διπλωμάτης που τώρα υπηρετεί ως διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα, τόνισε ότι το πλαίσιο σήμερα είναι «πολύ διαφορετικό» από την πρώτη εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016, ωστόσο, πρόσθεσε, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ.

«Υπάρχει ισχυρή οικονομική ώθηση πίσω από την παγκόσμια μετάβαση, στην οποία ηγήθηκαν και κέρδισαν οι ΗΠΑ, αλλά τώρα κινδυνεύουν να αποχωρήσουν. Ο καταστροφικός απολογισμός των πρόσφατων τυφώνων ήταν μια ζοφερή υπενθύμιση ότι όλοι οι Αμερικανοί επηρεάζονται από την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Τουμπιάνα, σύμφωνα με το CNBC.

«Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των πολιτών τους, οι πόλεις και οι πολιτείες σε όλες τις ΗΠΑ αναλαμβάνουν τολμηρά μέτρα», πρόσθεσε. «Η Ευρώπη έχει τώρα την ευθύνη και την ευκαιρία να αναδειχθεί και να ηγηθεί. Με την προώθηση μιας δίκαιης και ισορροπημένης μετάβασης, σε στενή συνεργασία με άλλους, μπορεί να δείξει ότι η φιλόδοξη δράση για το κλίμα προστατεύει τους ανθρώπους, ενισχύει τις οικονομίες και χτίζει ανθεκτικότητα».

«Αντίδοτο στην καταστροφή και στην απελπισία»

Από την πλευρά της η Χριστιάνα Φιγκέρες, η πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα που επέβλεψε τη σύνοδο κορυφής του Παρισιού το 2015, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στης ΗΠΑ θα θεωρηθεί «μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια δράση για το κλίμα».

Ωστόσο, η ίδια πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί και δεν πρόκειται [το αποτέλεσμα των εκλογών] να σταματήσει τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη για την απομάκρυνση του άνθρακα από την οικονομία και την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού».

«Το να είσαι με την πλευρά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι το ίδιο με το να μένεις πίσω σε έναν κόσμο που κινείται γρήγορα», συνέχισε, προβλέποντας ότι οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας θα συνεχίσουν να υπερτερούν των ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια.

«Το ζωτικό έργο που συμβαίνει σε κοινότητες παντού για την αναγέννηση του πλανήτη και των κοινωνιών μας θα συνεχιστεί, εμποτισμένο με ένα νέο, ακόμη πιο αποφασιστικό πνεύμα σήμερα», είπε η Φιγκέρες.

«Το να βρίσκομαι εδώ στη Νότια Αφρική για το Βραβείο Earthshot καθιστά σαφές ότι υπάρχει ένα αντίδοτο στην καταστροφή και την απελπισία. Είναι δράση στο έδαφος και συμβαίνει σε όλες τις γωνιές της Γης», τόνισε η ίδια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green