
Έρευνα στα γραφεία της Ligue de Football στο Παρίσι και της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων CVC Capital Partners, διεξήγαγε η αστυνομία στη Γαλλία όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον ξένο τύπο.
Οι έρευνες υπάγονται σε αυτές που ξεκίνησαν ήδη από τον Ιούλιο και αφορούν κατηγορίες για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία δημόσιου λειτουργού και σύγκρουση συμφερόντων, δήλωσε ο δικαστικός λειτουργός στο Associated Press.
Πώς η κρίση της VW επηρεάζει και την… «Μπουντεσλίγκα»
Η έρευνα ξεκίνησε αφού η γαλλική οικονομική εισαγγελία έλαβε τον Νοέμβριο του 2023 καταγγελία από μια ομάδα με την ονομασία AC! Anticorruption. Η μήνυσή τους επικεντρώθηκε σε πιθανή κατάχρηση δημόσιων πόρων όταν δημιουργήθηκε η θυγατρική εταιρεία του γαλλικού πρωταθλήματος, LFP Media, μετά τη μερική μεταβίβαση κεφαλαίου στη CVC.
Το ιστορικό της συμφωνίας
Το 2022, η CVC επένδυσε 1,5 δισ. ευρώ για να αποκτήσει μερίδιο 13% στο νέο όχημα με την υπόσχεση προς την LFP ότι η τεχνογνωσία της στο αθλητικό μάρκετινγκ και τις διεθνείς αγορές θα βοηθούσε να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα. Το συμβόλαιο προέβλεπε ότι θα διαρκούσε 99 χρόνια και ότι η CVC θα είχε δικαίωμα σε μακροπρόθεσμα μερίσματα, σημειώνουν οι Financial Times.
Η LFP απευθύνθηκε στην CVC, η οποία έχει επενδύσει σε αθλήματα από τη Φόρμουλα 1 μέχρι το ράγκμπι και το βόλεϊ, για να βοηθήσει στην επίλυση σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του Covid-19 και της κατάρρευσης της τότε τηλεοπτικής συνεργασίας της. Αλλά δύο χρόνια μετά τη συμφωνία με την CVC, οι γαλλικοί σύλλογοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μείωσης της αξίας των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης στην πατρίδα τους.
Ο επικεφαλής της LFP, Βινσέντ Λαμπρούν και η LFP δυσκολεύονται να βρουν έναν αξιόπιστο συνεργάτη για τη μετάδοση αγώνων ακόμη και στη Γαλλία, όπου το πρωτάθλημα θα έπρεπε να είναι το πιο δημοφιλές. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μειώθηκαν κατά 35% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, με τους σημερινούς μεταδότες DAZN και beIN Sports να πληρώνουν λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ ετησίως, πολύ κάτω από το 1 δισ. ευρώ που είχε αρχικά θέσει ως στόχο η LFP.
Το κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γαλλία είναι το πέμπτο μεγαλύτερο πρωτάθλημα από πλευράς εσόδων πίσω από την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά εξακολουθεί να κυριαρχείται από το σούπερ κλαμπ της Παρί Σεν Ζερμέν με τους μικρότερους συλλόγους να μην μπορούν να συμβαδίσουν.
Στο μικροσκόπιο και της Γερουσίας η συμφωνία
Η Γερουσία στη Γαλλία εξέτασε επίσης τη συμφωνία LFP-CVC στο πλαίσιο έρευνας από επιτροπή. Οι γερουσιαστές Λορέν Λαφόν και Μισέλ Σαβίν έγραψαν στα πορίσματά τους που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα 37 εκατ. ευρώ σε προμήθειες σε επενδυτικούς τραπεζίτες και δικηγόρους που εργάστηκαν για τη συμφωνία φαίνονταν πολύ υψηλά, ενώ το μπόνους του Λαμπρούν ύψους 3 εκατ. ευρώ «έθετε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Πράγματι, ενώ το μακροπρόθεσμο όφελος της συμφωνίας με την CVC μένει να αποδειχθεί για τους συλλόγους, δεδομένης της ισόβιας καταβολής μερίσματος, η ελκυστικότητά της για τους επικεφαλής της LFP είναι, από την άλλη πλευρά, σαφής, άμεση και χωρίς μελλοντικές υποχρεώσεις».
Η γαλλική L’Equipe σε δημοσίευμά της το 2022 ανέφερε ένα μέρος από τη χρηματοδότηση της CVC κατευθύνθηκε στην αποπληρωμή όσων συμμετείχαν στη δημιουργία της νέας επιχείρησης μέσων ενημέρωσης, LFP Media. Δύο επενδυτικές τράπεζες, η Lazard και η Centerview, πληρώθηκαν 12 εκατ. ευρώ η καθεμία, ενώ η δικηγορική εταιρεία Darrois Villey Maillot Brochier τσέπωσε 5 εκατ. ευρώ για τη δουλειά της.
Το μπόνους 3 εκατομμυρίων του Λαμπρούν ήταν μέρος της αμοιβής που κατέβαλε η CVC στις δύο επενδυτικές τράπεζες και την Darrois. Τα υπόλοιπα 8,5 εκατ. ευρώ διανεμήθηκαν στη συνέχεια για την πληρωμή 12 υπαλλήλων της LFP, όπως ζήτησαν οι πρόεδροι των συλλόγων για τις προσπάθειές τους να φέρουν εις πέρας τη δημιουργία της LFP Media.
Πώς ξεκίνησαν τα προβλήματα στη Γαλλία
Τα πράματα στράβωσαν για την LFP μετά την ατυχή απόφαση του 2018 να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων της στα μέσα ενημέρωσης στον ισπανικό όμιλο Mediapro έναντι του ποσού ρεκόρ των 800 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2020 έως το 2024 αντί να συνεχίσει με τον μακροχρόνιο συνεργάτη της, Canal+. Ωστόσο, η Mediapro σταμάτησε να πληρώνει την LFP όταν χτύπησε η πανδημία, αφήνοντας το πρωτάθλημα και τους συλλόγους του χωρίς μια ζωτική ροή εσόδων.
Η συμφωνία που συνήφθη με την Mediapro θα είχε αξία άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα χρόνια για τις δύο πρώτες κατηγορίες, αλλά κατέρρευσε μετά από μόλις τέσσερις μήνες.
Αναζητώντας μια ένεση μετρητών για να βοηθήσει τους συλλόγους, ο πρόεδρος του γαλλικού πρωταθλήματος κατέληξε σε συμφωνία με την CVC Capital Partners. Σε μια άκρως ανταγωνιστική διαδικασία, η εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο κέρδισε τις Hellman & Friedman, Oaktree Capital και Silver Lake για το μερίδιο.
Η συμφωνία με την CVC υποστηρίχθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των συλλόγων, αλλά αμφισβητήθηκε από τη Le Havre, η οποία κατέθεσε αγωγή κατά του γαλλικού πρωταθλήματος επειδή δεν ήταν ικανοποιημένη με τη διανομή των χρημάτων.
Είκοσι σύλλογοι έπαιζαν τότε στην πρώτη κατηγορία – σε σύγκριση με 18 τώρα – με περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ να μοιράζονται μεταξύ των επαγγελματικών συλλόγων στις δύο πρώτες κατηγορίες. Από αυτό το ποσό, η Παρί Σεν Ζερμέν έλαβε το μεγαλύτερο μερίδιο, 200 εκατομμύρια ευρώ που θα εκταμιευόταν σε τρεις δόσεις. Η Μασσαλία και η Λυών δικαιούνταν 90 εκατομμύρια ευρώ η καθεμία, ενώ 80 εκατομμύρια ευρώ πήγαιναν στη Λιλ, τη Μονακό, τη Νις και τη Ρεν. Οι υπόλοιποι 13 σύλλογοι της Ligue 1 έλαβαν από 33 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας.
Οι ομάδες της Ligue 2 έλαβαν από 3 εκατομμύρια ευρώ η καθεμία, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέμεναν στη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου για τις σεζόν 2021-2022, 2022-2023 και 2024-2025. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Le Havre, η οποία ανέβηκε στην ελίτ στο τέλος της σεζόν 2023 και έτσι έχασε το μισό ποσό που δικαιούταν, λαμβάνοντας μόνο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Και μόλις επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία, ο σύλλογος δήλωσε ότι δεν δικαιούται το ήμισυ του κονδυλίου των 33 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για τους λεγόμενους μικρούς συλλόγους της Ligue 1, καθώς δεν ήταν στην ελίτ κατά τη διάρκεια της σεζόν 2021-2022.


Latest News

Ο Μούσα και ένα «χρυσό» deal: «Υπογράφει συμβόλαιο για τρία χρόνια με 10.000.000»
Δημοσίευμα από το εξωτερικό κάνει λόγο για αποχώρηση του Μούσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπογραφή πλουσιοπάροχου συμβολαίου με τη Dubai BC

Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της Formula 1
Η Formula 1 της Liberty Media αναζητά 150 έως 180 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα

Ούτε τον βασικό μισθό ο Κάρολ!
Από τα χρυσά συμβόλαια της Premier League στον βασικό μισθό της Γαλλίας: Η απίθανη πορεία του Άντι Κάρολ

Η «χρυσή» Euroleague - Από τον Ναν και τον Βεζένκοφ στα 2.600.000 του Σλούκα
Πόσοι Έλληνες βρίσκονται στη λιστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στη Euroleague

Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νέα Υόρκη – «Παίρνουμε ευρωπαϊκά και πρωταγωνιστούμε σε όλη την Ευρώπη» (pics+vid)
Ο σύνδεσμος φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, βράβευσε τον ηγέτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τίμησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Σύνδεσμος φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης
Κεντρικό πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης

Τα σχέδια του ΝΒΑ για επέκταση στην Ευρώπη
Το NBA σχεδιάζει την δημιουργία νέου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Ευρώπη εκ του μηδενός

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower