Όταν η Huawei κυκλοφορήσει το τελευταίο της smartphone αυτό το μήνα, οι τεχνικοί θα το απογυμνώσουν για να καταλάβουν πώς λειτουργεί. Οι ημιαγωγοί που τροφοδοτούν το Mate 70, όπως θα ονομάζεται η συσκευή, ουσιαστικά θα αποκαλύψουν πόση πρόοδο έχει σημειώσει η Κίνα στην κατασκευή των δικών της τσιπ και στη διακοπή της εξάρτησής της από την ξένη τεχνολογία.
Αλλά το λογισμικό του τηλεφώνου μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντικό από το υλικό, αναφέρει ο Economist, σημειώνοντας ότι η Huawei αναμένεται να εγκαταστήσει στις συσκευές το HarmonyOS Next, το νέο λειτουργικό σύστημα που έχει αναπτύξει εσωτερικά.
Πτώση 13,7% στα κέρδη εννιαμήνου για την Huawei, παρά την άνοδο των εσόδων
Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist, αυτό α είναι η πρώτη καθαρή ρήξη της Κίνας με τα δυτικά υποστηριζόμενα συστήματα στα οποία βασίζεται η ίδια και ο υπόλοιπος κόσμος.
Η Κίνα θέλει…
Η κυβέρνηση της Κίνας θέλει η χώρα να γίνει τεχνολογικά αυτάρκης σε όλα, από τα λιπάσματα και τα επιβατικά αεροσκάφη μέχρι τα τσιπ και τα δίκτυα πληρωμών. Αντιμετωπίζει τους δυτικούς περιορισμούς σε κρίσιμες τεχνολογίες ως κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την Κίνα σε μια σύγκρουση.
Οι προσπάθειες της Huawei για την υποστήριξη της κινεζικής αυτάρκειας επικεντρώνονται τελευταία στους ημιαγωγούς. Αλλά η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται σε συντριπτικό βαθμό από τα αμερικανικά λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων. Το Android, που ανήκει στην Google, και το iOS, το λειτουργικό σύστημα της Apple, τροφοδοτούν περίπου το 98% των smartphones παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων εκείνων στην Κίνα.
Το νέο σύστημα της Huawei θα προσθέσει έναν τρίτο διεκδικητή στην αγορά. Ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και είναι διαθέσιμο μόνο για δοκιμές, αλλά αναμένεται να γίνει πιο διαδεδομένο με την κυκλοφορία του Mate 70. Η τρέχουσα, ευρέως χρησιμοποιούμενη έκδοση του συστήματος της Huawei εξακολουθεί να βασίζεται σε ελεύθερο κώδικα από το Android και λογισμικό από το Linux, ένα παγκόσμιο έργο ανοικτού κώδικα.
Η νέα έκδοση αναμένεται να «πετάξει» τα ξένα στοιχεία και να τα αντικαταστήσει με αποκλειστικά εγγενή στοιχεία. Οι εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για Android, οι οποίες λειτουργούν στην τρέχουσα έκδοση, δεν θα λειτουργούν στη νέα. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν, κάπως ανησυχητικά, περιγράψει το HarmonyOS Next ως ένα «καθαρόαιμο» σύστημα.
… η Huawei μπορεί;
Η Huawei άρχισε να αναπτύσσει το Harmony το 2012 καταρχήν για συσκευές Internet of Things, όχι για smartphone. Τότε η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιούσε ακόμη το λειτουργικό σύστημα Android. Αλλά οι αμερικανικές κυρώσεις στην εταιρεία το 2019 της έκοψαν την πρόσβαση στις υπηρεσίες της Google (Google Mobile Services), συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος εφαρμογών της, μαζί με τους ισχυρούς ημιαγωγούς που απαιτούνται για την κατασκευή τηλεφώνων με ασύρματη συνδεσιμότητα πέμπτης γενιάς (5G).
Αυτό τορπίλισε τη δημοτικότητα των τηλεφώνων της Huawei εκτός Κίνας. Αλλά έδωσε επίσης το έναυσμα για μια προσπάθεια της εταιρείας να μεταφέρει τα smartphone της στο δικό της σύστημα και να δημιουργήσει εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών.
Τον Αύγουστο του περασμένου έτους η Huawei εξέπληξε τους αναλυτές όταν κυκλοφόρησε το Mate 60, ένα smartphone που περιείχε προηγμένα τσιπ επτά νανομέτρων κατασκευασμένα στην εγχώρια αγορά, επιτρέποντάς της να εισέλθει εκ νέου στην αγορά των τηλεφώνων 5G. Το Mate 70, εφόσον τρέχει με το νέο λειτουργικό σύστημα της Huawei, θα σηματοδοτήσει άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειες της εταιρείας να μειώσει την εξάρτησή της από τις δυτικές εταιρείες.
Κινέζοι δημοσιογράφοι που δοκίμασαν ορισμένες από τις εγγενείς εφαρμογές παραπονέθηκαν ότι τους λείπουν σημαντικές λειτουργίες
Οι δυσκολίες του εγχειρήματος
Η κατασκευή ενός λειτουργικού συστήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, σημειώνει ο Economist. Η κύρια πρόκληση είναι η προσέλκυση πολλών εξωτερικών προγραμματιστών για τον σχεδιασμό εφαρμογών που τρέχουν σε αυτό. Αυτό απαιτεί να πειστούν ότι το σύστημα θα είναι επιτυχημένο και ότι η ανάπτυξη μιας εφαρμογής για αυτό θα αξίζει τον χρόνο τους.
Πολλοί έχουν προσπαθήσει και αποτύχει να κάνουν νέα συστήματα να λειτουργήσουν όλα αυτά τα χρόνια. Οι προγραμματιστές εφαρμογών γενικά παραμένουν με τα καθιερωμένα συστήματα.
Αυτό υποδηλώνει ότι η Huawei παίρνει ένα ρίσκο κόβοντας πρακτικά τους δεσμούς της με το Android. Μέχρι τον Αύγουστο του περασμένου έτους, όταν κυκλοφόρησε το Mate 60, οι προγραμματιστές είχαν δημιουργήσει λιγότερες από 100 εφαρμογές ειδικά για το λειτουργικό του σύστημα.
Η δημοτικότητα της συσκευής και των επακόλουθων τηλεφώνων 5G της εταιρείας βοήθησε να πειστούν πολλοί προγραμματιστές να αρχίσουν να δημιουργούν νέες εφαρμογές για τα τηλέφωνα της Huawei, με περισσότερες από 15.000 εγγενείς εφαρμογές και υπηρεσίες να έχουν δημιουργηθεί από τότε που κυκλοφόρησε το Mate 60.
Οι δοκιμές του HarmonyOS Next έχουν προσθέσει στον ενθουσιασμό. Παρ’ όλα αυτά, η μετάβαση στο νέο σύστημα κινδυνεύει να πλήξει τις πωλήσεις smartphone της Huawei. Το Android προσφέρει στους χρήστες αρκετά εκατομμύρια εφαρμογές- αν οι Κινέζοι δεν μπορούν να βρουν τις αγαπημένες τους, μπορεί να επιλέξουν μια άλλη συσκευή.
Κινέζοι δημοσιογράφοι που δοκίμασαν ορισμένες από τις εγγενείς εφαρμογές παραπονέθηκαν ότι τους λείπουν σημαντικές λειτουργίες, αναφέρει ο Economist.
Οι φιλοδοξίες της Huawei για το Harmony επεκτείνονται πέρα από τα smartphone
Οι ελπίδες στην Κίνα και την Huawei
Η Huawei μπορεί να ελπίζει ότι μπορεί να χτίσει περαιτέρω δυναμική για το λειτουργικό της σύστημα πείθοντας άλλους κατασκευαστές smartphone στην Κίνα να το υιοθετήσουν. Έχει δημιουργήσει το OpenHarmony, έναν αντίπαλο των εκδοχών ανοικτού κώδικα του Android, που επιτρέπει στις εταιρείες να σχεδιάσουν τις δικές τους εκδόσεις του συστήματός της. Το να τις πείσει να το κάνουν αυτό δεν θα είναι εύκολο.
Οι αντίπαλοι κινέζοι κατασκευαστές smartphone, όπως η Xiaomi, η Vivo και η Oppo, ανταγωνίζονται έντονα τη Huawei και ορισμένοι αναπτύσσουν τα δικά τους λειτουργικά συστήματα χρησιμοποιώντας κώδικα Android. Είναι πιθανό, ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση να δώσει τελικά εντολή στους αντιπάλους της Huawei να στραφούν από το Android στο Harmony, εκτιμούν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Jefferies.
Οι φιλοδοξίες της Huawei για το Harmony επεκτείνονται πέρα από τα smartphone. Το σύστημα θα αντικαταστήσει σύντομα τα Windows στους φορητούς υπολογιστές της. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις συσκευές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων στα οποία συμβάλλει στο σχεδιασμό.
Αυτό θα πρέπει να συμβάλει στην ανακούφιση των φόβων της κινεζικής κυβέρνησης σχετικά με την εξάρτηση της χώρας από την ξένη τεχνολογία.
Latest News
Φτάνει στις αρχές του χρόνου στην Ευρώπη, μια νέα κινεζική μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Ακόμα και με τους δασμούς είναι ανταγωνιστικό, λέει για το μοντέλο Firefly ο Γουίλιαμ Λι , CEO της εταιρείας
Στο ανώτατο δικαστήριο έφτασε προσφυγή αγρότη εναντίον του γερμανικού κολοσσού Aldi
Η W Clappison Ltd ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προμήθειας με την Aldi έληξε κατά τη φύτευση για Λαχανάκια Βρυξελλών αξίας 3,7 εκατομμυρίων λιρών χωρίς εύλογη προειδοποίηση
Αναδίπλωση Stellantis - Πίρνει πίσω την απόφαση για απολύσεις 1.000 υπαλλήλων
Εκπρόσωπος της Stellantis δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αναμένεται να επιστρέψουν στην εργασία τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά το νέο έτος
Το Μεξικό προς απαγόρευση μεταλλαγμένου καλαμποκιού - Νέα κόντρα με τις ΗΠΑ;
Το Μεξικό υπερασπίζεται τις αυτόχθονες ποικιλίες καλαμποκιού εν μέσω διαμάχης με τις ΗΠΑ
Η αγορά kidult και πώς η Lego κατέκτησε τα... «μεγάλα παιδιά»
Τα τουβλάκια Lego κατέκτησαν τους ενήλικες, αυξάνοντας τα έσοδά της στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά παιχνιδιών
Πώς προετοιμάζεται η Κίνα για να «υποδεχθεί» τον Τραμπ
Με διαφοροποίηση των εξαγωγών της προς τρίτες χώρες, αλλά και επιθετικά εμπορικά μέτρα απέναντι στις ΗΠΑ προετοιμάζεται η ηγεσία στο Πεκίνο για την εποχή Τραμπ 2.0
Ο αμερικανικός πληθωρισμός προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές
Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής FED για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»
«Παγιδευμένη» στη Μέση Ανατολή η Pepsico - Τα κέρδη και οι όμηροι εργαζόμενοι
Η PepsiCo έχει 25.000 υπαλλήλους στο τμήμα Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Νότιας Ασίας και είναι η κορυφαία εταιρεία σνακ στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική σε πωλήσεις
Ο Μπάιντεν είναι ακόμα στο οβάλ γραφείο αλλά ο Τραμπ κινεί τις αγορές
Η εχθρότητα των Τραμπ και Μασκ προς την κυβέρνηση είναι άλλος ένα μπαλαντέρ που θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές ομολόγων
Σε ποιο μέρος στο Παρίσι είναι πιο δύσκολο να κλείσεις τραπέζι
Δεν είναι κάποιο νέο στέκι με ένα viral ζαχαροπλαστείο ούτε ένα θρυλικό μπιστρό με ένα ή δύο αστέρια Michelin για τα οποία φημίζεται το Παρίσι