
Ο Σκοτ Μπέσεντ, κορυφαίος δωρητής του Τραμπ, ψάχνει στηρίγματα για την θέση του αναπληρωτή του την οποία επιθυμεί… διακαώς, ως μια από τις πιο σημαντικές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο του εκλεγμένου προέδρου.
Ο Μπέσεντ, διαχειριστής hedge funds που έχει υπηρετήσει ως οικονομικός σύμβουλος στην προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, θεωρείται ευρέως ως κορυφαίος υποψήφιος για τη θέση στη νέα κυβέρνηση του Τραμπ.
Τραμπ: Οι σχέσεις με Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία
Ο Μπέσεντ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο, ένα άτομο από το στενό περιβάλλον του δισεκατομμυριούχου επενδυτή είπε στους Financial Times ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον δισεκατομμυριούχο να του προτείνει κάποιον για αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Αυτό, κατά τον ίδιο, παρεξηγήθηκε και ορισμένοι το εξέλαβαν ως πρόταση στον ίδιο τον Μπέσεντ.
«Θα κάνω ό,τι ζητήσει ο πρόεδρος Τραμπ», είπε όταν ρωτήθηκε αν θα ενταχθεί στην κυβέρνηση.
Την Τετάρτη, ο Μπέσεντ είπε στο CNBC ότι «δεν είχαν γίνει συζητήσεις για υπουργικές θέσεις», αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν τις προσπάθειες του Μπέσεντ είπαν ότι συμπεριφερόταν σαν να αναλάμβανε τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
«Θα κάνω ό,τι ζητήσει ο πρόεδρος Τραμπ», είπε στο CNBC όταν ρωτήθηκε αν θα ενταχθεί στην κυβέρνηση.
Ο Τραμπ
Ο Μπέσεντ, ιδρυτής της Key Square Capital Management, έγινε πέρυσι ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του Τραμπ, ο οποίος τον περιέγραψε πρόσφατα ως «έναν από τους κορυφαίους αναλυτές στη Wall Street».
Ένας δισεκατομμυριούχος που έκανε την περιουσία του στοιχηματίζοντας ενάντια στο γιεν της Ιαπωνίας με τον φιλελεύθερο Τζορτζ Σόρος, έχει υποστηρίξει πολλές από τις οικονομικές πολιτικές του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ευρείας κλίμακας δασμών στις εισαγωγές.
Πηγή που γνωρίζει τα πράγματα προειδοποίησε ότι δεν ήταν σαφές εάν στον Μπέσεντ είχε προσφερθεί η θέση του υπουργείου Οικονομικών ή αν «μετρούσε πρόωρα τα κουκιά» για μια θέση στην κυβέρνηση.
Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση είναι ο Τζον Πόλσον, επίσης δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund και χορηγός της εκστρατείας Τραμπ, και ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, πρώην εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής Μπιλ Χάγκερτι, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία κατά την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, έχει επίσης αναφερθεί σε σχέση με τη θέση.
Εάν οριστεί και επιβεβαιωθεί για τη θέση από τη Γερουσία, ο Μπέσεντ θα αναλάβει μια από τις πιο ισχυρές θέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ.
Ο υπουργός Οικονομικών είναι επιφορτισμένος με τη σταθερότητα της μεγαλύτερης οικονομίας και αγοράς κρατικών ομολόγων στον κόσμο, καθώς και με το να βοηθήσει στη δημιουργία και εκτέλεση της οικονομικής ατζέντας του προέδρου. Το υπουργείο εμπλέκεται επίσης στην επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας για την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία.

Σκοτ Μπέσεντ
Μαξιμαλιστική ρητορική τα περί δασμών
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μπέσεντ χαρακτήρισε τη δέσμευση του Τραμπ να επιβάλει σαρωτικούς δασμούς στις εισαγωγές ως μια «μαξιμαλιστική» απειλή που θα μπορούσε να αλλάξει κατά τις συνομιλίες με τους εμπορικούς εταίρους. «Είναι κλιμάκωση για αποκλιμάκωση», είπε.
Ο Μπέσεντ είπε στο CNBC ότι θα συνιστούσε οι δασμοί να «επεκταθούν σταδιακά», έτσι ώστε οποιαδήποτε πληθωριστική επίδραση να προκύψει με την πάροδο του χρόνου και να αντισταθμιστεί από αντιπληθωριστικές πολιτικές, όπως η απορρύθμιση.
Έδειξε επίσης ότι υποστήριξε τις παραδοσιακές απόψεις του υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας ενός ισχυρού δολαρίου ΗΠΑ ως παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ είπε ότι δεν ήταν «ενθουσιασμένος» με την ισχύ του δολαρίου επειδή είχε δυσκολέψει τα πράγματα για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ, όπως η Boeing.
Αλλά ο Μπέσεντ έχει επίσης υποστηρίξει ανορθόδοξες πολιτικές που οικονομολόγοι και επενδυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν την αστάθεια.
Νωρίτερα φέτος, διατύπωσε την ιδέα να οριστεί ένας «σκιώδης» πρόεδρος στη Federal Reserve, ο οποίος δεν θα συμμετέχει στην επιτροπή χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά θα παρέχει καθοδήγηση για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Μια τέτοια άνευ προηγουμένου κίνηση θα υπονόμευε την επιρροή του Τζέι Πάουελ, του σημερινού προέδρου της Fed.


Latest News

O Τραμπ «απασφάλισε» - Αυξάνει τα τέλη για πλοία κατασκευασμένα στην Κίνα
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος σχεδιάζει να χρεώνει τα πλοία για κάθε ταξίδι, όχι για κάθε λιμάνι των ΗΠΑ, μετά από αντίδραση της βιομηχανίας

Έσοδα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για το Netflix
Μεγάλες βοήθειες έλαβε το Netflix από τις φθηνές συνδρομές με προβολή διαφημίσεων, όπου αυτές είναι διαθέσιμες -

Κίνηση έκπληξη της Τουρκίας - Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων
Η απροσδόκητη κίνηση έρχεται καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τους δασμούς Τραμπ και αναταραχή από την σύλληψη Ιμάμογλου

Ο πρόεδρος της Renault αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan
Ο πρόεδρος της Renault, Ζαν-Ντομινίκ Σενάρ, θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα

Στο στόχαστρο ξανά η Google - Η νέα δίκη για μονοπωλιακές πρακτικές
Η απόφαση επιτρέπει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν ότι η Google πρέπει να πουλήσει διαφημιστικά εργαλεία

Κλιμακώνει τον «πόλεμο» με το Χάρβαρντ η Ουάσινγκτον - Στο στόχαστρο οι ξένοι φοιτητές
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας - DHS θέλει το Χάρβαρντ να παραδώσει πειθαρχικά αρχεία αλλοδαπών φοιτητών και προσωπικού

Πλήγμα για Hermès - LVMH λόγω δασμών -Αντιδρούν όμως διαφορετικά στον Τραμπ
Η LVMH κατηγορεί την ΕΕ για τους δασμούς και απειλεί με... μετακόμιση - Όχι όμως και η Hermès, που ανακοίνωση αυξήσεις

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα κόστη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα
Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν «στοχευμένη δράση για ν’ αποκαταστήσουν τ’ αμερικανικά ναυπηγεία», επιβάλλοντας νέα αυξημένα κόστη σε πλοία που ελλιμενίζονται στα λιμάνια τους και συνδέονται με την Κίνα.

Η Κίνα και το... Πάσχα ρίχνουν τις πωλήσεις της Pernod
Παρόλα αυτά η Pernod τα πήγε καλά στις ΗΠΑ καθώς οι μεταπωλητές εκεί στόκαραν εν όψει δασμών Τραμπ

Από Ιούνιο ανεβάζει... ταρίφα η Ford εάν παραμείνουν οι δασμοί Τραμπ
Προειδοποίηση της Ford προς τους αντιπροσώπους της ότι οι δασμοί πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους μήνες