«Ελπίζω αυτή η εκλογή να γίνει εφαλτήριο να ξυπνήσει η Ευρώπη», δηλώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος κληθείς να σχολιάσει την επιστροφή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για Τραμπ: «Τεράστιες» θα είναι οι επιπτώσεις από την επιβολή δασμών
Πρόκειται για έναν προβληματισμό που απηχεί συνολικά την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για τον αντίκτυπο που θα έχει στο διμερές εμπόριο η δεύτερη θητεία Τραμπ στον «Λευκό Οίκο».
Ο κίνδυνος που αναδύεται έρχεται σε μια περίοδο, όπου η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων φθίνει, έναντι και των ΗΠΑ που «έχουν πάρει κεφάλι»
Τρομάζουν οι δασμοί του Τραμπ
Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας σχετίζεται με την διακηρυγμένη πρόθεσή του 47ου προέδρου των ΗΠΑ «να τιμωρήσει φίλους και εχθρούς με γενικούς δασμούς 10 ή 20% (και έως και 60% σε αγαθά που προέρχονται από την Κίνα)», προκειμένου να ενισχύσει την απασχόληση στην τοπική αγορά.
Ο κίνδυνος που αναδύεται έρχεται σε μια περίοδο, όπου η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων φθίνει, έναντι και των ΗΠΑ που «έχουν πάρει κεφάλι».
Είναι ενδεικτικό ότι πριν δεκαπέντε χρόνια, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν, σε όρους ΑΕΠ, περίπου στα ίδια επίπεδα ενώ σήμερα το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 18 τρισεκατομμύρια δολάρια και των ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 27 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Θεοδωρόπουλος για «καμπανάκι» Ντράγκι και την απάντηση της ΕΕ
Την υποχώρηση που καταγράφει η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας καυτηρίασε πρόσφατα ο κ. Θεοδωρόπουλος, παραπέμποντας στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι και την αναφορά της ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε φάση παράλυσης, και αν δεν αλλάξει θα οδηγηθεί σε διάλυση».
Σπύρος Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Ένα νέο επενδυτικό εργαλείο μετά το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο ισχυρός άνδρας του ΣΕΒ στάθηκε και στα μέτρα που προτείνει ο Ιταλός πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ για την αύξηση της παραγωγικότητας, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιτάχυνση της καινοτομίας, στην από-ανθρακοποίηση αλλά και στην απλοποίηση των ενδοκοινοτικών κανόνων.
H Ευρώπη εμφανίζει ένα επενδυτικό κενό 200 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο
«Είναι ένα σαφές μήνυμα με το οποίο συμφωνούμε: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει τώρα», επισήμανε ο Σπ. Θεοδωρόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, η Ευρώπη εμφανίζει ένα επενδυτικό κενό 200 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και εάν θέλει να επιτυγχάνει το ίδιο επίπεδο επενδύσεων με εκείνο των ΗΠΑ και της Κίνας «πρέπει να απαντήσει, όχι σε ένα αλλά σε πολλαπλά επίπεδα».
Σε εγρήγορση για την θωράκιση των προϊόντων
Tην ανάγκη εγρήγορσης τόσο από πλευρά ελληνικής κυβέρνησης, με την αξιοποίηση όλων διπλωματικών σχέσεων της χώρας, όσο και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των ελληνικών εξαγωγών κι όχι μόνο, επισημαίνει μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Ακης Καλαμπόκης, αναφερόμενος στον άμεσο κίνδυνο της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις προεκλογικές δηλώσεις του νέου προέδρου.
Κι επισημαίνει πως η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μία από τις καλύτερες αγορές των ελληνικών προϊόντων, καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στο σύνολο των πελατών των εξαγωγών μας.
Η… φωτεινή εξαίρεση για ελιές και ελαιόλαδο
Υπενθυμίζει ότι στην προηγούμενη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, είχε γίνει δυνατή η μη επιβολή δασμών στο ελαιόλαδο και τις ελιές της ελληνικής παραγωγής, όπως και της ιταλικής – αντιθέτως δασμοί επιβλήθηκαν στα αντίστοιχα ισπανικά προϊόντα.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Τραμπ πως θα επιβληθούν δασμοί από 10% ως 20%, ο κίνδυνος είναι προφανής και άμεσος. Ο κ. Καλαμπόκης προτείνει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιδότησης των εξαγωγών και όχι μόνο σε generic προϊόντα, όπως τα προϊόντα ΠΟΠ,
Καμία προστασία και εκτός ΗΠΑ
Πηγές της γαλακτοβιομηχανίας που ρωτήθηκαν από τον ΟΤ για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που μπορούν να διατρέχουν οι ελληνικές εξαγωγές το επόμενο διάστημα από την πιθανή προστατευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψαν την ανησυχία τους, λέγοντας πως το πρόβλημα έγκειται κυρίως στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ το καθεστώς προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ.
Τον κίνδυνο που διατρέχουν τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ από την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς
Όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στις τρίτες αγορές. «Ο αμερικανικός οργανισμός που θεωρεί την φέτα κοινή ονομασία (common name) – δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ – και προσπαθεί και εκτός ΗΠΑ να «εξάγει» την ίδια πολιτική και σε τρίτες χώρες. Αν δηλαδή μία εταιρεία επιχειρήσει να κατοχυρώσει τον ΠΟΠ χαρακτήρα του προϊόντος πχ. στη Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ βρίσκονται «απέναντι», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι αυτή η πολιτική θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα.
Γιατί είναι σημαντική η αγορά των ΗΠΑ
Να σημειωθεί ότι η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών σίγουρα έχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες.
ΗΠΑ: Ποιες ελληνικές εταιρείες ζουν το «αμερικάνικο όνειρο»
Όχι τόσο για τις εξαγόμενες ποσότητες, δεδομένου ότι ακόμη είναι περιορισμένες, όσο και κυρίως για το μέγεθος της αγοράς και τις δυνατότητες που παρέχει.
Στην αμερικάνικη αγορά εξάγονται περίπου 5.000 τόνοι φέτας σε ετήσια βάση
Είναι ενδεικτικό ότι οι εξαγωγές γιαουρτιού είναι ελάχιστες – προς το παρόν τουλάχιστον – όμως αντιθέτως οι εξαγωγές φέτας παρότι είναι μικρές δεν είναι αμελητέες.
Η αγορά των ΗΠΑ είναι τέταρτη αγοράς εξαγωγής φέτας – εξάγονται περίπου 5.000 τόνοι ετησίως και μάλιστα αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς. Το 2023 οι ελληνικές εξαγωγές φέτας έτρεχαν με 12% και στο πρώτο εξάμηνο του 2024 με 10%. Πρώτη είναι η αγορά της Γερμανίας, ακολουθεί της Ιταλίας και στην τρίτη θέση έρχεται η Γαλλία.
Latest News
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Πώς η ελληνική Metlen σπάει το μονοπώλιο της Κίνας στο γάλλιο
Η Metlen με τη νέα επένδυση 295,5 εκατ. υποκαθιστά πλήρως τις εισαγωγές της Ευρώπης σε γάλλιο – Η στρατηγική σημασία του κρίσιμου υλικού
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Νοέμβριο
Συγκρίνοντας τον Νοέμβριο με τον Οκτώβριο του 2024, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ
Πήρε φόρα η ελληνική μεταποίηση τον Δεκέμβριο - Πώς άλλαξε το τοπίο
Η άνοδος των τιμών πώλησης ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο σύμφωνα με τον PMI της S&P Global