Τα σχέδια διατήρησης της κερδοφορίας τους κοντά στα πολυετή υψηλά τις εφετινής χρήσης και κατά την περίοδο 2025 – 2026 αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα οι διοικήσεις των Eurobank και Εθνικής, για να ακολουθήσει η Alpha Bank αύριο.

Οι απαντήσεις που θα δοθούν στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2024, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς όλα δείχνουν πως από την ερχόμενη χρονιά το κόστος χρήματος στην Ευρωζώνη θα έχει υποχωρήσει τουλάχιστον στα μισά του υψηλού που είχε καταγραφεί κατά την περίοδο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Σε νέα guidance οι τράπεζες για τα έσοδα – Το σκηνικό μετά τη μείωση των επιτοκίων

Το μέρισμα από τις τράπεζες

Η επιβράβευση των μετόχων, που βαίνει προς απελευθέρωση, μετά την εκκίνηση της διαδικασίας ταχείας απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου, τουλάχιστον επτά χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, εξαρτάται άμεσα από τις επιδόσεις σε επίπεδο οργανικής κερδοφορίας.

Ο οδικός χάρτης για το μηδενισμό του DTC θα παρουσιαστεί αναλυτικά αυτό το διήμερο από τους CEO των Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και το guidance για το ποσοστό διανομής των κερδών από εδώ και στο εξής.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς αύξησε από το 30% στο 35% τη σχετική πρόβλεψη για τη χρήση του 2024 και στοχεύει στο 50% από το 2025.

Ο ρόλος των εσόδων

Προϋπόθεση βέβαια για την αύξηση της επιβράβευσης των μετόχων αποτελεί η καταγραφή υψηλού καθαρού αποτελέσματος.

Αναπόφευκτα η αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών παρεμβατικών δεικτών θα έχει αρνητική επίπτωση στα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αναμένεται να μειωθούν του χρόνου σε ποσοστό 5% – 10%.

Ο λόγος είναι ότι η πλειονότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών αποτελείται από προγράμματα με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Μία πρώτη γεύση των πολιτικών αναπλήρωσης του απολεσθέντος εισοδήματος πήρε η αγορά την περασμένη εβδομάδα από το conference call της διοίκησης της Πειραιώς με αναλυτές.

Δύο είναι οι βασικές στοχεύσεις για τη διασφάλιση ότι τα καθαρά αποτελέσματα θα κινηθούν στα επίπεδα των δύο προηγούμενων χρήσεων:

  •  Η επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης, που ευνοείται από τη μεγέθυνση της οικονομίας και την υποχώρηση των επιτοκίων, που θα καταστήσει πιο ελκυστικά τα προϊόντα των τραπεζών
  •  Η αύξηση των εσόδων από μη τοκοφόρες εργασίες, με τη διάθεση από τις τράπεζες προϊόντων και υπηρεσιών τρίτων εταιρειών μέσω του δικτύου τους, φυσικού και ψηφιακού

Αναζήτηση ευκαιριών

Για αυτό το δεύτερος σκέλος οι τραπεζικές διοικήσεις βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων συνεργασιών, εξαγορών ή απόκτησης μειοψηφικών ποσοστών σε fintechs.

Πρόκειται για μία πολιτική που στοχεύει στη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες τους και στην αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες.

Η συμμετοχή τους επί της συνολικής οργανικής κερδοφορίας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, παραμένει ακόμη χαμηλή.

Κατά το πρώτο μισό της εφετινής χρήσης διαμορφώθηκε στην περιοχή του 20% έναντι 15% το 2021. Ωστόσο, σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο του 30% υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση που οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διανύσουν.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς στα 1,01 δισ. ευρώ, με προοπτική για διαμόρφωσή τους στο σύνολο της χρονιάς στα 2 δισ. ευρώ

Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η άνοδος σε σχέση με το 2023 θα φτάσει το 20%, προσθέτοντας επιπλέον 350 εκατ. ευρώ στα συνολικά λειτουργικά τους έσοδα.

Η σύγκλιση με την ΕΕ

Ακόμη όμως υπάρχει δρόμος. Ενόψει δε της σημαντικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη και την επιστροφή τους σε ένα νέο ουδέτερο σημείο, η σχετική συζήτηση καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι ελληνικές τράπεζες, που λόγω της σύνθεσης των εσόδων τους, έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις μεταβολές των επιτοκίων, καλούνται να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων που θα αναπληρώσουν το χαμένο επιτοκιακό εισόδημα.

Μπορεί ένα μέρος του να καλυφθεί από την αναμενόμενη επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης, ωστόσο για να βγουν τα business plans χρειάζεται να αυξηθεί η συμβολή των εσόδων από προμήθειες.

Ο σχεδιασμός τους λοιπόν είναι συγκεκριμένος. Να αυξήσουν τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών έναντι αμοιβής, οδηγώντας σε περαιτέρω μεγέθυνση των εισπράξεων από μη δανειακά προϊόντα που παράγουν είτε οι ίδιες μέσω θυγατρικών τους ή τρίτες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Το στίγμα των προθέσεών των τραπεζικών διοικήσεων έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Πειραιώς κατά την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων εννεαμήνου 2024.

Όπως είπε μιλώντας στους αναλυτές, στόχος είναι η αξιοποίηση των πλεοναζόντων κεφαλαίων για εξαγορές πλατφορμών σε μία σειρά από τομείς, όπως το asset management, το transaction banking, το factoring, το forfaiting και το leasing.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις