Τεράστιο χάσμα υπάρχει μεταξύ των αποδοχών (μισθοί) των Ελλήνων εργαζομένων σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον μέσο ετήσιο μικτό μισθό πλήρους απασχόλησης για το 2023. Η χώρα μας όχι μόνο βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος ξεπερνώντας μόνο την Βουλγαρία και την Ουγγαρία, αλλά τα 17.013 ευρώ τον χρόνο που υπολογίζει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία είναι κάτω από το ήμισυ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα απέχει κατά 20.887 ευρώ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι δασμοί πλήττουν τους εργαζομένους
Και σα να μην έφτανε αυτό, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας παρουσιάζει την 4η χειρότερη επίδοση στη μεταβολή μεταξύ 2022 και 2023. Η αύξηση του μέσο μισθού στην Ελλάδα είναι μόλις 3,69%, ενώ στη πρώτη Ρουμανία παρουσιάζεται άνοδος της τάξης του 17,76% και στην Ουγγαρία αύξηση 17,46%, ενώ έπεται η Πολωνία με 16,57%. Κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται η Ιταλία με αύξηση μόλις 2,83%, η Μάλτα με 1,98% και τέλος η Σουηδία με μείωση 3,91%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα άγγιξε το 9,3% το 2022, ενώ το 2023 «έπεσε» στο 4,2%, κάτι που σημαίνει ότι αποτυπώνεται η απώλεια στο πραγματικό εισόδημα που έχουν οι μισθωτοί στη χώρα μας, ενώ φαίνεται ότι δεν ήταν επαρκή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Μισθοί: Η εικόνα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023 ο μέσος ετήσιος μισθός προσαρμοσμένος για πλήρη απασχόληση ήταν 37.900 ευρώ, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 6,5% από 35.600 ευρώ το 2022.
Ο υψηλότερος μέσος ετήσιος μισθός πλήρους απασχόλησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο με 81.100 ευρώ. Ακολουθεί η Δανία με 67.600 και η Ιρλανδία με 58.700.
Στον αντίποδα, οι χαμηλότεροι μέσοι ετήσιοι μισθοί πλήρους απασχόλησης καταγράφηκαν στη Βουλγαρία με 13.500 ευρώ, στην Ουγγαρία με 16.900 ευρώ και φυσικά στην Ελλάδα με 17.000 ευρώ.
Ο δείκτης για τις αποδοχές, όπως σημειώνει η Eurostat, βασίζεται σε στοιχεία από τους εθνικούς λογαριασμούς και τις έρευνες εργατικού δυναμικού και έχει προσαρμοστεί, ώστε να εκφράζει τους μισθούς μερικής απασχόλησης σε ισοδύναμους πλήρους απασχόλησης.
Τι συμβαίνει με το πραγματικό εισόδημα;
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως μεγάλη πτώση στη μισθολογική δυνατότητα των Ελλήνων ακόμη και κάτω από την αντίστοιχη των πολιτών της Βουλγαρίας διαπιστώνεται στη χώρα μας σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΕ (“Σχετική θέση του μέσου ωρομισθίου και εργαζόμενοι φτωχοί στην Ελλάδα”, Βλάσης Μισσός).
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι, στη διάρκεια των δεκαπέντε ετών που έχουν μεσολαβήσει από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ των 27, μετά τη Βουλγαρία, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μετρούμενο σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης. Όμως, στην πραγματικότητα η θέση των Ελλήνων εργαζόμενων είναι ακόμη χειρότερη, αν μετρηθούν οι μισθοί που καταβλήθηκαν με αναγωγή στην αγοραστική δύναμη, με βάση μέτρησης το ωρομίσθιο.
Συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ των 27, η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν κανονικά, αλλά είναι κάτω από τον δείκτη φτώχειας του 2009.
Στη διάρκεια της δεκαπενταετούς περιόδου που μεσολάβησε από την κρίση του 2009, η χώρα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στο ύψος των πραγματικών ωρομισθίων (-23,7%), με δεύτερη την Ουγγαρία (-15%). Σε μεγάλο βαθμό, η σχετική υποχώρηση του ωρομισθίου θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απόρροια αυτών των δύο αντίρροπων τάσεων.
Latest News
Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας - Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
Σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής, η ΑΑΔΕ έχει εισαγάγει νέο σύστημα προστίμων
Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Tα αυτόματα πρόστιμα προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Αντίστροφη μέτρηση: Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλη του έτους
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους
«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης - Τι αλλάζει από το 2025
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τα τεκμήρια διαβίωσης - Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
Η δυνατότητα αποστολής των ανωτέρω λογιστικών εγγραφών συνεχίζει να παρέχεται προσωρινά κατά την πρώτη περίοδο διασύνδεσης των δύο συστημάτων
Στους 962.050 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ανεργία: Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό
Ποιοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο - Οι κλάδοι και η ανισότητα φύλων [πίνακες]
Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ σε 5.880 ανέργους
Το «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» αφορά εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ.
Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν απλήρωτοι
Πάνω από 8 στα 10 ευρώ του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος εξοφλούνται εμπρόθεσμα - Ο Ιούλιος ο δυσκολότερος μήνας του 2025 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ασφαλιστικά ταμεία: Αύξηση οφειλών, μείωση εκκρεμών συντάξεων και υψηλότερο πλεόνασμα
Τι δείχνει η «ακτινογραφία» της έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίμηνο Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2024