
Δώδεκα μειώσεις φόρων, έκτακτο χριστουγεννιάτικο δώρο σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων και καθιέρωση αφορολογήτου για ποσά έως 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα, αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2024, προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Οι νέες διατάξεις φέρνουν ακόμη πρόστιμα-φωτιά από 20.000 έως 50.000 ευρώ σε τράπεζες, servicers και εκπαιδευτήρια που θα καθυστερούν την αποστολή στοιχείων στην ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και «καμπάνες» τουλάχιστον 20.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι το 2025 θα ρίξουν στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων νέες κατοικίες στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Επίσης, παραμένει στον πάγο, για άλλα δύο χρόνια, έως το τέλος του 2026 ο φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης των δανείων και της επιδότησης επιτοκίου για το «Σπίτι μου 2» και αυξάνεται αναδρομικά η επιδότηση επισκευής κατοικιών του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».
Φορολογικές δηλώσεις: Οι εκπτώσεις και τα πρόστιμα – Πού χρειάζεται προσοχή
Από τις φοροελαφρύνσεις του νομοσχεδίου απουσιάζει η παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές έως το τέλος του 2025, μέτρο το οποίο θα θεσμοθετηθεί με άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
«Στηρίζουμε εμπράκτως τους πολίτες μέσα από τη θέσπιση 12 μειώσεων φόρων αλλά και μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματός τους» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο Χρίστος Δήμας σημείωσε ότι «για να ενισχύουμε τα χωριά μας προχωράμε σε νέα φορολογική ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες δημοτικών κοινοτήτων με έως και 1.500 κατοίκους, ορίζοντας τη μείωση κατά 50% του φορολογητέου εισοδήματος».

9+1 διατάξεις
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
1. Θεσπίζεται προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και καθιερώνεται κλιμακωτή έκπτωση 2%-4% για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου.
2. Επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 2.500 ευρώ στους υπεύθυνους των δημόσιων φορέων που καθυστερούν στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται στον διοικητή και στον αρμόδιο υποδιοικητή της ΑΑΔΕ σε περίπτωση καθυστέρησης ενεργοποίησης της πλατφόρμας.
3. Επιβάλλονται πρόστιμα από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ σε τράπεζες, εισηγμένες, servicers, εκπαιδευτήρια και άλλους φορείς του ιδιωτικού τομέα για εκπρόθεσμη υποβολή ή υποβολή λανθασμένων στοιχείων στην ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις.
4. Από 1ης Ιανουαρίου 2025 χορηγείται ειδική άδεια παραμονής για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση με την προϋπόθεση ότι οδηγεί στη δημιουργία τουλάχιστον 2 θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους και ότι διατηρεί τον ίδιο συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον 5 έτη.
5. Αλλάζει το διοικητικό μοντέλο της ΑΑΔΕ, θεσπίζεται η δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση θητείας του διοικητή και προβλέπεται η πρόσληψη και από τον ιδιωτικό τομέα γενικών διευθυντών/ διευθυντών σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επικοινωνίες.
6. Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από 500.000 ευρώ και άνω.
7. Υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων για φυσικές καταστροφές με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία τους.
8.Θεσπίζεται τέλος ανθεκτικότητας από 2 έως 15 ευρώ σε τουριστικά καταλύματα ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο.
9. Επιβάλλεται υπέρ του Δημοσίου τέλος κρουαζιέρας από 1 έως 20 ευρώ, αναλόγως του λιμένος και της χρονικής περιόδου.
10. Καταργείται η πιστοποίηση από ανεξάρτητο εκτιμητή και η παροχή εγγύησης ως προϋπόθεση για την υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών. Ισχύει και για τις ήδη χορηγηθείσες από τις 28/10/2023 ρυθμίσεις.


Latest News

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη

ΑΑΔΕ: Νέος τρόπος υποβολής στοιχείων εργολάβων ή υπεργολάβων τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ
Τι προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα