Σχέδιο νόμου για την ελληνική κεφαλαιαγορά που αποσκοπεί στο να γίνει πιο ελκυστικό το ελληνικό Χρηματιστήριο θα παρουσιαστεί ως το τέλος του μήνα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας απόψε στο συνέδριο με θέμα «Δημόσιο Χρέος: Μαθήματα του παρελθόντος, Προκλήσεις του μέλλοντος» που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο κ. Χατζηδάκης, συμμετείχε σε συζήτηση με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα. Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός που επικρατεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου, δήλωσε αισιόδοξος για τη χώρα μας. «Στην Ελλάδα, τόνισε, είχαμε την αρνητική εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις παρά το γεγονός ότι δεν είχε λαϊκίστικη προσέγγιση και έδωσε λιγότερες υποσχέσεις από τα άλλα κόμματα. Αυτό αποτελεί ένδειξη ωριμότητας των Ελλήνων πολιτών που βασίζεται πιθανώς σε αυτή την αρνητική εμπειρία. Οι πολιτικοί ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνούν ότι δεν απευθύνονται μόνο στο μυαλό αλλά και στην καρδιά των πολιτών».
Αρνητικές οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία από την εκλογή Τραμπ, τονίζει ο Στουρνάρας
Ο Χατζηδάκης για την εκλογή Τραμπ
Σε ερώτηση σχετικά με την επικράτηση του Ντ.Τραμπ και τις συνέπειες για την Ευρώπη, ο υπουργός ανέφερε: «Η εμπειρία μου από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ότι η Ευρώπη δεν δρα, αλλά κυρίως αντιδρά σε ορισμένες εξελίξεις. Σκέφτομαι ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μπορεί να εμπνεύσουν ή να υποχρεώσουν την ΕΕ να κινηθεί.
Διαφορετικά, είμαστε καταδικασμένοι και ο ρόλος της ΕΕ διεθνώς θα υποχωρήσει. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και το πολιτικό έλλειμμα, κυρίως στον τομέα της άμυνας. Δεν θέλουμε να είμαστε διεθνής τουριστικός προορισμός αλλά να έχουμε μια ισχυρή, ανταγωνιστική οικονομία με πολιτική ταυτότητα και παρουσία στον κόσμο».
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική σοβαρότητα σε συνδυασμό με φιλοεπενδυτική πολιτική που οδηγούν σε ανάπτυξη και ταχεία μείωση του χρέους, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια. «Είναι μια πολιτική κοινής λογικής, αλλά πάντα υπάρχει ο πειρασμός του λαϊκισμού», είπε.
Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και την μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα σήμερα και επιβαρύνεται μεταξύ άλλων από τις υψηλές τιμές των ενεργειακών προϊόντων. «Για το λόγο αυτό, τόνισε, δίνουμε έμφαση στους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και υιοθετούμε παράλληλα πρωτοβουλίες όπως τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και καινοτομία, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές».
Ο υπουργός σημείωσε ότι στο εξής, μετά την δημοσιονομική σταθεροποίηση η έμφαση θα δοθεί στην αύξηση των επενδύσεων και τις εξαγωγές. Επεσήμανε τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί, μεταξύ άλλων για την απλοποίηση της νομοθεσίας, τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η επικείμενη νομοθετική παρέμβαση για την κεφαλαιαγορά.
Τέλος σε ερώτηση για το περιβάλλον ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους καθώς ο άνθρακας είναι πλέον πολύ ακριβός.
- Την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών, τομέας στον οποίο η Ελλάδα καταγράφει εντυπωσιακή πρόοδο.
- Την προώθηση της ηλεκτροκίνησης με υιοθέτηση σειράς κινήτρων.
- Την εξοικονόμηση ενέργειας με την εφαρμογή προγραμμάτων που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλή.
- Την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο που έχει τόσο οικονομική όσο και περιβαλλοντική διάσταση.
- Την πιο σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων.
- Το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων.
«Είναι προφανές ότι το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ. Θέλουμε να είμαστε μια «πράσινη» κυβέρνηση, για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους και ήδη έχουμε σημειώσει πρόοδο που είναι ορατή», κατέληξε ο υπουργός.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ