Το πείραμα της τετραήμερης εργασίας έφτασε και στην Ιταλία. Μετά την Ισλανδία, την Ισπανία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Πορτογαλία ήρθε η σειρά της Ιταλίας  να εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα απασχόλησης τεσσάρων ημερών την εβδομάδα, δίχως μείωση βέβαια των αποδοχών.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Ρώμης υπέγραψε την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς. Πρόκειται, συνολικά, για 193.851 υπαλλήλους και η συμφωνία προβλέπει μεικτή μηνιαία αύξηση η οποία -κατά μέσο όρο- προσδιορίζεται στα 165,85 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης υπέγραψε το ιταλικό συνδικάτο Cisl, ενώ οι δυο άλλες μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, Cgil και Uil, αρνήθηκαν να συναινέσουν διότι θεωρούν ότι δεν ικανοποιούνται βασικά αιτήματά τους.

Στην όλη συμφωνία, υπάρχουν δυο κύριες καινοτομίες

Η εξ αποστάσεως εργασία θα μπορεί, στο εξής, να ξεπερνά και το 50% του συνολικού ωραρίου εργασίας, με παροχή «κουπονιών γεύματος» και σε όσους υπαλλήλους εργάζονται από το σπίτι.

Παράλληλα θα εισαχθεί, αρχικά με πειραματική εφαρμογή, η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, υπό τον όρο ότι το σύνολο των ωρών δεν πρόκειται να μειωθεί. Πρόκειται, ουσιαστικά, για 36 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα οι οποίες, σε περίπτωση τετραήμερης εργασίας, αντιστοιχούν σε 9 ώρες την ημέρα, συν την καθιερωμένη «παύση γεύματος». Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πειραματική αυτή φάση θα ξεκινήσει από τομείς των υπουργείων και δημοσίων οργανισμών, στους οποίους δεν προβλέπεται απευθείας επαφή με τους πολίτες.

Το πείραμα της Ισλανδίας

Σε δύο μεγάλες δοκιμές μεταξύ 2015 και 2019, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία εργάστηκαν 35-36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες εργάζονταν προηγουμένως 40 ώρες την εβδομάδα.

Στις δοκιμές συμμετείχαν 2.500 άτομα -περισσότερο από το 1% του ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας εκείνη την περίοδο- και είχαν ως στόχο τη διατήρηση ή την αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας, ενώ η ευημερία των εργαζομένων αυξήθηκε «δραματικά» σε μια σειρά μετρήσεων, από το αντιληπτό άγχος και την εξουθένωση μέχρι την υγεία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Πολιτικά σε 17 βρετανικές επιχειρήσεις
Στο εγχείρημα της τετραήμερης εργασίας θα συμμετάσχουν 17 επιχειρήσεις στην Βρετανία όπου ουσιαστικά θα εφαρμοστεί το πλάνο των τεσσάρων αντί για πέντε ημερών εργασίας, αν και άλλες ιδέες βρίσκονται στο «τραπέζι». Ακόμα 4 επιχειρήσεις θα ενταχθούν στην δοκιμή εν καιρώ.

Σύμφωνα με την καμπάνια υπέρ της 4ημερης εργασίας, 200 επιχειρήσεις έχουν ήδη καταστήσει μόνιμη την εργασία εβδομαδιαίως σε 4 αντί για 5 ημέρες, σύμφωνα με τον Guardian.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News