Ο στόχος μας και αυτό είναι ο στόχος και των επόμενων ετών, των 2,5 ετών μέχρι τις εκλογές του ‘27 είναι ακόμα περισσότερες μειώσεις φόρων τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης.
Μιλώντας στο PODCAST ΒΑΒΕΛ τονίζει ότι «είχαμε συνηθίσει να ακούμε για πάρα πολλά χρόνια ωραία τα λέει αυτός και ένα από τα 10 που λέει να κάνει εγώ ευχαριστημένος θα είμαι. Αυτό ειδικά ακουγόταν πολύ το ‘15. Εγώ θα πω το ανάποδο. Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περιμένει ο κόσμος ό,τι λέει το πρόγραμμά μας, το λιγότερο. Αν καταφέρουμε από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και έχουμε την απόδοση που φαίνεται ότι έχουμε τον πρώτο χρόνο των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν να περιμένουν και περισσότερα. Αυτά τα περισσότερα θα απευθυνθούν κατά κανόνα στην στήριξη της μεσαίας τάξης».
Η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην τάση αύξησης των φόρων ειδικά των πιο εύπορων που υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
«Κάποιοι έπεσαν έξω, κάποιοι ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις του, σαν αυτό που το βίωσε η Ελλάδα και οδήγησαν σε μια σειρά από αυξήσεις φόρων. Το βλέπουμε σε χώρες όπως στην Γαλλία, την Ιταλία και τη Βόρεια Ευρώπη. Έχουμε ακούσει πολλά για τη φορολόγηση των μεγάλων, του μεγάλου πλούτου, κυρίως από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.
Ο στόχος είναι τα τεκμήρια να μην είναι για πάντα και όσο καταφέρνουμε και μειώνουμε το κενό ΦΠΑ τόσο λιγότερο αναγκαία είναι
Νομίζω ότι μετά από 50 χρόνια μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν έγινε ποτέ από αυτούς οι οποίοι το διατυμπάνιζαν. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση όταν εγκρίθη αναγκαίο και με τον σωστό τρόπο το έκανε και για το ρεύμα και σε άλλες περιπτώσεις που έγινε δίκαια με έναν χαρακτήρα έκτακτο τις περισσότερες φορές και σε κάθε περίπτωση οι φοροελαφρύνσεις για τις οποίες μιλήσαμε προηγουμένως, έχουνε μία έμφαση στη στήριξη αυτών που έχουν παραπάνω ανάγκη.
Παράδειγμα, το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά ή οι αυξήσεις των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους είχαν μία στόχευση επίσης τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν θέση ευθύνης ή και αυτούς που έχουν οικογένειες με παιδιά. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική, κοινωνική πολιτική δεν είναι να λες, ότι εγώ θα κάνω μία πορεία, θα φτιάξω ένα πανό που θα λέω, φορολογείστε τον μεγάλο πλούτο και όταν έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις, να κάνεις το αντίθετο».
Τα τεκμήρια δεν θα είναι για πάντα
«Ως ελεύθερος επαγγελματίας ότι πιο δύσκολο εκλήθη να υπερασπιστώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν τα τεκμήρια», σημειώνει ο κ. Μαρινάκης «από την άλλη, και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό, η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, ειδικά τη δεύτερη τετραετία για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή είναι η πιο έντιμη και η πιο οργανωμένη προσπάθεια, που θυμάμαι εγώ όσο παρακολουθώ τα πράγματα και τα οικονομικά δεδομένα. Ο στόχος, νομίζω ότι το έχει πει ξεκάθαρο ο πρωθυπουργός είναι τα τεκμήρια να μην είναι για πάντα και όσο καταφέρνουμε και μειώνουμε το κενό ΦΠΑ, που χρόνο με το χρόνο φαίνεται ότι μειώνεται, τόσο λιγότερο αναγκαία είναι».
Είναι λάθος η στοχοποίηση ότι όσοι δηλώνουν κάτω από το τεκμήριο είναι φοροφυγάδες
«Πρέπει να καταλάβουμε κάτι, η κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο και ίσως έχουμε και εμείς την ευθύνη που συμμετείχαμε περισσότερο στη συζήτηση για τα τεκμήρια, και όχι για τα υπόλοιπα που κάναμε. Το φορολογικό νομοσχέδιο είχε μια σειρά από παρεμβάσεις, αν δεν κάνω λάθος, 12 διαφορετικά σημεία παρεμβάσεων, σύνδεση ταμειακών με τα POS, το σύστημα IRIS, ένα διαφορετικό τρόπο ελέγχων, διαφορετικά όρια στη μεταβίβαση ακινήτων ως προς τη χρήση μετρητών, υποχρεωτική, δηλαδή χρήση ηλεκτρονικού χρήματος ή διατραπεζικών συναλλαγών».
«Όλα αυτά νομίζω ότι φαίνεται ότι αποδίδουν, αποδίδουν χωρίς να έχουμε αυξήσει κανένα φόρο, 800 εκατομμύρια παραπάνω λόγω της χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος στα έσοδα του κράτους τα μέτρα αυτά. Γιατί γίνεται αυτό; Αυτό γίνεται για να μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο φόρους».
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες
«Εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Καταλαβαίνω ότι δεν σημαίνει ότι όσοι δηλώνουν κάτω από το τεκμήριο είναι φοροφυγάδες και ήταν και λάθος και μια στοχοποίηση που έγινε επικοινωνιακά η οποία προφανώς δεν είχε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος στόχο, αλλά κανείς δεν είχε τέτοια πρόθεση.
Μπορεί να πέρασε στρεβλά έτσι προς τα έξω. Όμως, να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί κάποιος να αμείβεται χαμηλότερα από ότι οι υπάλληλοι του. Δεν μπορεί να έχεις 5 υπαλλήλους με τον κατώτατο μισθό και εσύ να λες στα σοβαρά ότι βγάζεις λιγότερα από τους υπαλλήλους σου. Αυτό νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να το δεχτεί και είχε οδηγήσει σε μία φοβερή στρέβλωση στο κράτος».
Για το κόστος ζωής
«Να πω ένα παράδειγμα, για να μην μιλάμε αόριστα στους ανθρώπους που μας βλέπουν και μας ακούνε, αν βγει κάποιος και αρνηθεί ότι είναι αυξημένο το κόστος ζωής και στην Ελλάδα και σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, απλά θα σταματήσει αυτός που τον ακούει να τον ακούει, θα αλλάξει κανάλι, θα αλλάξει σταθμό στο ραδιόφωνο, θα πάει στο επόμενο site, θα προχωρήσει παρακάτω.
Από την άλλη, όταν προσπαθείς να κάνεις κάποια πράγματα, να αυξήσεις τους μισθούς, να βάλεις κάποια πρόστιμα, σε σχέση με άλλες χώρες να έχεις μία καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου, τότε ναι, είναι καθήκον σου να το πεις και γιατί πρέπει να διαφημίζεις τη δουλειά σου με επιχειρήματα και γιατί η ισοπέδωση έχει πολύ άσχημες συνέπειες.
Εγώ αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι έχοντας υπάρξει περισσότερο ακροατής είτε σε επίπεδο κομματικού στελέχους σε μια ομιλία είτε σε επίπεδο τηλεθεατή, να θυμηθώ τι με ενοχλούσε και να μην προσπαθώ τουλάχιστον να το κάνω. Δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι μιλάνε 10 λεπτά χωρίς να λένε τίποτα, που μιλάνε ξύλινα, που τα βλέπουν όλα ή μαύρο ή άσπρο. Αυτό προσπαθώ να το αποφύγω. Κάποιες φορές τα καταφέρνω περισσότερο. Ο κόσμος θα το κρίνει».
Υπάρχουν νεότεροι από εμένα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες
«Σίγουρα αυτή η δουλειά που κάνω τώρα ως προς το άγχος, την πίεση, την ένταση, το απρόβλεπτο δεν συγκρίνεται με καμία άλλη που έχω κάνει στο παρελθόν. Αλλά επειδή υπάρχουν παιδιά της γενιάς μου και πολύ πιο νέα παιδιά από μένα που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες, είναι αυτό που λέμε δεν θα κλαιγόμαστε κιόλας και στην τελική επιλογή μας είναι, άρα θα υποστούμε κάποια αρνητικά».
Κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθούμε και με τα πράσινα δάνεια
«Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι να σταθούμε, να στηρίξουμε τους ανθρώπους οι οποίοι κατάφεραν οριακά και δεν τους περισσεύουν τα λεφτά, τα μπατζάκια να μην κοκκινίσουν τα δάνειά τους, στηρίζοντας παράλληλα και αυτούς που έχουν κόκκινα δάνεια».
Οσο μειώνεται το κενό ΦΠΑ τόσο λιγότερο αναγκαία είναι τα τεκμήρια
«Οι 12 παρεμβάσεις του φορολογικού νόμου νομίζω πως φαίνονται ότι αποδίδουν. Αποδίδουν χωρίς να έχουμε αυξήσει κανένα φόρο 800 εκατομμύρια παραπάνω, λόγω της χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος στα έσοδα του κράτους».
Κάθε προϋπολογισμός θα έχει μεγαλύτερες αυξήσεις εισοδημάτων
«Οι αυξήσεις στους μισθούς δεν φαίνονται όσο θα έπρεπε, αλλά έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε τις αυξήσεις του κόστους ζωής και, τουλάχιστον σωρευτικά, ο πληθωρισμός να είναι μικρότερος από ό, τι οι αντίστοιχες αυξήσεις των μισθών».
Φοροαπαλλαγές είναι η λέξη κλειδί για να πέσουν ακίνητα στην αγορά
«Είναι τεράστιο το ζήτημα των κλειστών σπιτιών. Είναι πιο σημαντικό να ανοίξουν τα σπίτια από το να μετατραπούν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες μισθώσεις και η στοχοποίηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι λίγο άδικη».
Στείλτε μας τις δικές σας ερωτήσεις στο vavelpodcast@ot.gr.
Κάνε εγγραφή στο Podcast ΒΑΒΕΛ στο Spotify , Apple Podcasts και Google Podcasts και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να ακούς πρώτος τα νέα επεισόδια!
Latest News
Α. Γιαννίδης (VITEX): Σε μόνιμη ανάπτυξη για την επόμενη πενταετία ο κλάδος των χρωμάτων
Το συνέδριο του ενός τρις των Χημικών Βιομηχανιών και οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των προγραμμάτων
Γιώργος Μπάλτας: Πώς το διαδίκτυο και τα social media επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά
Ο Γιώργος Μπάλτας είναι καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας.