
Ήπια ανοδικά έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας, έστω και χωρίς μεγάλες κινήσεις, τη θετική πορεία από την αρχή του Νοεμβρίου, με τις επιδόσεις μερίδας των τραπεζικών μετοχών να δίνουν τα απαραίτητα καύσιμα σε μία χρονική στιγμή που οι επί ευρωπαϊκού εδάφους αγορές δείχνουν μεγάλες αδυναμίες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 1.413,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.408,42 μονάδων (-0,01%) και 1.415,83 μονάδων (+0,52%). Ο τζίρος ανήλθε στα 137,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,6 εκατ. τεμάχια αξίας 42,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,75% στις 3.438,43 μονάδες, ενώ στο +0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.256,38 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,51% στις 1.230,10 μονάδες.
Η αγορά έκλεισε θετικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει άνοδο 1,62%, και τον FTSE 25 να κλείνει στο +2,34%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 5,07%.
Προϋποθέσεις αντιστροφής
Το τρίπτυχο «Εκλογές – Επιτόκια –Αποτελέσματα» είχε καθολική θετική επίδραση την εβδομάδα που πέρασε, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Ξεκινώντας από το εξωτερικό, ή καθαρή επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων οδήγησε τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε επίπεδα ρεκόρ ενώ η μείωση των επιτοκίων από την FED ήταν εντός προβλέψεων συντηρώντας το καλό κλίμα ως το τέλος της εβδομάδας.
Στο εσωτερικό οι επιδόσεις της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου και οι τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν έδωσαν νέο υλικό προς τιμολόγηση αναθεωρώντας ανοδικά τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου για το σύνολο της χρονιάς αλλά και της επόμενης χρήσης για την οποία είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις ως προς την ανθεκτικότητα των βασικών εσόδων.
Η άνοδος δεν είχε καθολική ένταση στο ταμπλό ωστόσο είχε στοιχεία αποτελεσματικής τιμολόγησης των προοπτικών και μπορεί να θεωρηθεί ως μια αρχή διόρθωσης κάποιων στρεβλώσεων. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί μεν από τις γενικότερες τάσεις που θα επικρατήσουν στο εξωτερικό από την άλλη πλευρά όμως η επιστροφή στα θεμελιώδη φαίνεται να λειτουργεί και ως ανάχωμα σε ημέρες αδυναμίας για άλλες Ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έδειξε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης που μπορεί να αποτελέσουν την αρχή μιας ανοδική κίνησης με καλύτερες προϋποθέσεις από τις προηγούμενες απόπειρες. Το σημείο αναφοράς και κριτήριο για την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση ανακτήθηκε στην συνεδρίαση της Τρίτης και της Τετάρτης καθώς ο Γενικός Δείκτης με ένα εμφατικό ανοδικό χάσμα τιμών (1399-1406) διέσπασε τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Η συνέχεια δεν ήταν μεν ανάλογη σε δυναμική ωστόσο διαφύλαξε τα κεκτημένα βάζοντας στην ανοδική εικόνα και τον MACD.
Η ζώνη των 1.420 μονάδων αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο προσφοράς και θα χρειαστεί την συνδρομή περισσότερης συναλλακτικής δραστηριότητας για μια πειστική υπέρβαση που θα ενεργοποιήσει πλέον ισχυρά σήματα αγορών από τους μεσοπρόθεσμούς κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Η κίνηση αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα χαμηλά των 1381 μονάδων έρχεται από συσσώρευση με ήπιες μεταβολές και αποτελεί ένα υποσχόμενο ανοδικό σχηματισμό για τους αγοραστές.
Ο Γενικός Δείκτη έχει ένα μικρό όριο ανοχής ως τις 1399 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κλείνει το ανοδικό χάσμα και κινείται η χρονοσειρά των 200 ημερών. Ως πιο πιθανό σενάριο τάσης για την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την πλάγια ανοδική κίνηση και την επαναπροσέγγιση των 1.420 μονάδων, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημείωσε άλμα 5,37%, με τον Ελλάκτωρ να «ξεσπά» ανοδικά κατά 3,49%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Eurobank και Πειραιώς, με εκείνα των Metlen, Cenergy, Λάμδα, ΔΕΗ και ΕΛΧΑ να ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Aegean, Motor Oil και Βιοχάλκο.
Στον αντίποδα, η Εθνική, ο ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια ήταν τα μεγάλα βαρίδια, καθώς σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Titan, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ, Autohellas, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή.


Latest News

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Συντηρεί την ανοδική του κίνηση το ΧΑ
Η αγορά διατηρεί την ανοδική της τάση σήμερα, εντούτοις παραμένει το ερωτηματικό για το αν η εικόνα της είναι περισσότερο αποτέλεσμα αποχής των πωλητών ή επιφυλακτικότητας των αγοραστών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - «Bλέπει» και πάλι τις 1.700 μονάδες
Ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια - Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Στην κορυφαία πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως τον Μάρτιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/xa5-600x399.jpg)
Στην πρώτη πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως το ΧΑ τον Μάρτιο [γράφημα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πόσο ρόλο έπαιξε η διόρθωση του δείκτη

ΕΧΑΕ: Αύξηση κερδών στα 17,3 εκατ. ευρώ το 2024, με μέρισμα 0,29 ευρώ
Ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2024 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήλθε σε 54,3 εκ., έναντι 47,1 εκ. της χρήσης 2023

Χάλασε την εικόνα του Μαρτίου η σημερινή βουτιά στο Χρηματιστήριο
Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη 4,81%, με το τρίμηνο να κλείνει στο +14,66%

Χάνει και τις 1.690 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο -4% οι τράπεζες
Η περίοδος αβεβαιότητας συνέπεσε με την ανοδική κόπωση της αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών