Και ενώ όλοι ασχολούνται με την νίκη του Trump στις εκλογές και προσπαθούν να αξιολογήσουν κατά πόσο η επιβολή δασμών στις εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, η World Bank δημοσίευσε τους νέους δείκτες κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Αυτοί σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από το παρελθόν γιατί, μετά τη νίκη Trump, οι διεθνείς επενδυτές θα γίνουν περισσότερο επιλεκτικοί ως προς τη διάθεση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων τους.
Τι δείχνουν λοιπόν οι νέοι συγκριτικοί δείκτες της World Bank; Μεταξύ 214 κρατών, η Ελλάδα μειώνει, για το 2023, αισθητά την επίδοση της στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας». Ο δείκτης καταγράφει την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές πιέσεις. To 2023, η Ελλάδα κατεβαίνει στην 91η θέση σε σχέση με την 72η θέση το 2022 και την 70η θέση τόσο το 2021, όσο και το 2020!!!
Στον δείκτη «αντιμετώπισης της διαφθοράς», η Ελλάδα ανεβαίνει με «ρυθμό χελώνας» στην 90η θέση το 2023 σε σχέση με την 93η θέση το 2022 και την 87η θέση το 2021.
Στον δείκτη «ποιότητας των θεσμών και κανονισμών», ο οποίος καταγράφει την ικανότητα του κράτους να εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, η Ελλάδα ανεβαίνει, πιο γρήγορα, στην 63η θέση το 2023 σε σχέση με την 70η θέση το 2022 και την 72η θέση το 2021.
Η Ελλάδα συνεπώς συνεχίζει με βασανιστικά αργό ρυθμό (στέλνοντας, δυστυχώς, μεικτά μηνύματα) την εξέλιξη της σε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Εννοείται πως οι παραπάνω δείκτες, πέρα από το ότι έχουν αξία για τους Έλληνες πολίτες καθώς αποτυπώνουν την ποιότητα ζωής στην χώρα μας, αξιολογούνται και από τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης σε σχέση με την περαιτέρω άνοδο μας από την τελευταία θέση της επενδυτικής βαθμίδας. Κάτι το οποίο, εάν συμβεί, θα «ξεκλειδώσει» διεθνή επενδυτικά κεφάλαια προς την χώρα μας. Η «αυστηρή» Moody’s, ακόμα δεν μας έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα, σε αντίθεση με την Standard & Poor’s, ή την Fitch. Όπως μάλιστα εκτιμά το ΔΝΤ, στο οποίο προσβλέπουν οι διεθνείς επενδυτές, το τελευταίο σκαλί της επενδυτικής βαθμίδας, στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, υποδηλώνει πιθανότητα χρεοκοπίας 3,02% εντός πενταετίας. Μία άνοδος κατά δύο βαθμίδες, σχεδόν θα μηδενίσει την πιθανότητα χρεοκοπίας στο 0,78%!
Και, όμως, πολλοί θα αναρωτηθούν: έχει έννοια να δίνουμε σημασία στους οίκους αξιολόγησης όταν το 10ετές κόστος δανεισμού της Ελλάδος, στο περίπου 3,3% σήμερα, είναι ιστορικά χαμηλό; Ασφαλώς και πρέπει να «υπολογίζουμε» τους οίκους αξιολόγησης καθώς, τόσο το 94% των Αμερικανικών funds, όσο και το 65% των Ευρωπαϊκών, από τα οποία η Ελλάδα έχει προσδοκίες για κεφάλαια, συμβουλεύονται τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις σήμερα. Επιπλέον, με το γεωπολιτικό ρίσκο, λόγω των εχθροπραξιών σε Γάζα και Λίβανο σε διαρκές άνοδο και, βέβαια, τον «απρόβλεπτο» νέο πρόεδρο Trump στις ΗΠΑ, οι επενδυτές σήμερα λαμβάνουν ακόμα περισσότερο υπόψιν τις αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης!
Latest News
Υποβολή Ε9 για τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
Τροποποίηση στις ημερομηνίες υποβολής του εντύπου «Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων», του γνωστού εντύπου Ε9 καθώς και στην καταβολή του φόρου ΕΝΦΙΑ.
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ι’ Μέρος)
Η Ενιαία κωδικοποίηση ειδών
Ασθένεια εργαζόμενου: Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένου και εργοδότη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η φρενίτιδα στη Wall Street
Κέρδη καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ για το πρώτο εικοσαήμερο του έτους. Και τα πονταρίσματα για την ανοδική συνέχεια είναι χοντρά.
Η σημασία της Xρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από το δημοτικό
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός αυξάνει την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα των πολιτών και μειώνει δραστικά τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»
Τι συμβαίνει με το δολάριο;
Οι προαναγγελθείσες πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, δείχνουν τον δρόμο για ένα πανίσχυρο δολάριο. Τα μακροοικονομικά συνεπικουρούν.
Η υπεραπόδοση του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή σύγκλιση
Η υπεραπόδοση της ανάπτυξης της περιόδου 2019 – 2024 στην Ελλάδα δεν συνέβαλε στην εξισορρόπηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων