
Οι επενδυτές χαιρέτισαν την ευρεία επικράτηση του Trump στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας την «προτίμησή τους» στις πολιτικές και το όραμά του. Τούτο δε είναι αληθές υπό το πρίσμα της ακραίας ανοδικής κίνησης που ακολούθησε το εν λόγω αποτέλεσμα.
Ανοδικό κρεσέντο στο άκουσμα των αποτελεσμάτων
Ενδεικτικά, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη σε μία από τις καλύτερες συνεδριάσεις του 2024, κλείνοντας μάλιστα σε υψηλά ημέρας με τεράστια συναλλακτική δραστηριότητα.
Τα ευρήματα ενισχύονται από το γεγονός ότι οι παραπάνω υπεραποδόσεις ήρθαν με τους δείκτες να βρίσκονται ήδη σε ιστορικά υψηλά, έχοντας επιτύχει αυτά πολλάκις εντός του έτους, αποδεικνύντας το ισχυρό ανοδικό momentum των εκείθεν μετοχικών αγορών.
Εξάλλου, οι αποδόσεις του έτους είναι ήδη εντυπωσιακές (ήταν και πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων) με τον S&P500 να κερδίζει ετησίως 32%, τον Nasdaq Composite 36% και τον βαρύτερο Dow Jones 30 23%.
Παράλληλα, βελτιώθηκε αισθητά η εικόνα της μικρής κεφαλαιοποίησης, με τον Russell να πλησιάζει μετά από 3 έτη πλαγιολίσθησης τα δικά του ιστορικά υψηλά και την ημέρα των αποτελεσμάτων να εκτοξεύεται στο +5,84%, ενώ και ο 600άρης S&P κατέγραψε κέρδη 6,09%.
Τα κέρδη δεν θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμα
Το σημαντικότερο φαίνεται να είναι η ανοδική συνέχεια στην οποία ποντάρουν οι επενδυτές για τις αγορές των ΗΠΑ. Η ρητορική του Τραμπ φαίνεται να ευνοεί την αμερικανική οικονομία (συνήθως επιβαρύνοντας άλλες), αν και η τελική ανάλυση είναι λίγο πιο πολύπλοκη ως προς την επιθετική προσέγγιση του νέου Προέδρου, ζυγίζοντας μερικούς επιπλέον κινδύνους.
Άσχετα με περαιτέρω εξέταση των πολιτικών του Trump, ιδιαίτερα ως προς τη νομισματική πολιτική (άρα και τη θέση του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος) και τα δημοσιονομικά του κράτους, οι μετοχικές αγορές έχουν στρωμένο δρόμο μπροστά τους.
Οι κλάδοι
Κλαδικά, αναγνωρίζεται για άλλη μια φορά η παντοδυναμία των κλάδων πληροφορικής-τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, όπου αφενός βρίσκονται οι κολοσσοί που λίγο έως πολύ κινούν τη χρηματαγορά και την οικονομία (λ.χ. Microsoft, Google, Apple, Amazon, Nvidia), αφετέρου ενσωματώνει τη νέα δυναμική της ΑΙ που αφήνει μεγάλα περιθώρια.
Εξειδικεύοντας όμως στις πολιτικές του Trump, αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι μια ώθηση στους MIF: Materials, Industrials, Financials.
- O κλάδος των Materials είναι ένας «πειθήνιος» κλάδος που ακολουθεί ικανοποιητικά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ λογικά οι επιπλέον δασμοί του Trump και ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα προσδώσουν μεγαλύτερη ώθηση. Σε ετήσια απόδοση παραδίδει μέτρια αποτελέσματα, σχεδόν πάντα πέριξ και λίγο χαμηλότερα του μεσοσταθμικού των υπολοίπων 10 κλάδων του S&P, ενδεικτικά φέτος στο +24% (8ος στη σειρά). Ακόμα και με τέτοια απόδοση, η στιβαρή του εικόνα είναι αξιομνημόνευτη με μικρότερες διακυμάνσεις από άλλους, ενώ και ο παραδοσιακά αμυντικός-μέσος χαρακτήρας των περισσοτέρων μετοχών του δίνει μεγαλύτερη αξία σε τέτοια «μικρά» νούμερα. Από τις 28 μετοχές που τον απαρτίζουν, φαίνεται να πρωταγωνιστούν οι Packaging Corp (PKG), Steel Dynamics (STLD), Vulcan Materials (VMC) και International Paper Company (IP).
- O κλάδος των Industrials είναι ο τέταρτος καλύτερος σε ετήσια απόδοση (+40%), πίσω από τους προφανείς πρωταγωνιστές τεχνολογίας (+46%) και τηλεπικοινωνιών (+46%), και τον νικητή Financials που θα εξεταστεί παρακάτω (+48%). Οι 78 μετοχές του είναι μέτριας και χαμηλής κεφ/σης, από τα 190 δισεκ. δολάρια (GE) έως τα 7 (Amentum). Επικρατέστερες μεταξύ των επενδυτών φαίνονται οι Howmet (HWM), Axon (AXON), GE (GE), Trane Technologies (TT), Eaton (ETN), Quanta (PWR), Caterpillar (CAT) και Lockheed Martin (LMT).
- Τέλος, ο Financials διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους της δεκαετίας, ενώ η εκλογή του Trump μάλλον δεν θα αλλάξει αυτήν τη θετική εικόνα. Υπάρχουν αρκετοί ενδιαφέροντες τίτλοι από τους συνολικά 72, μνημονεύονται ενδεικτικά οι αγαπημένες Arch Capital (ARCH), KKR (KKR), JP Morgan (JPM), American Express (AXP), Progressive (PGR), Arthur J. Gallagher & Company (AJG), Visa (V), Marsh & Mclennan Companies (MMC) και Berkshire Hathaway Cl B (BRK.B).
Ο Συμεών Μαυρουδής είναι Διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ


Latest News

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας

Η εικόνα στα διεθνή Χρηματιστήρια μετά την «Liberation Day»
Η ανακοίνωση της δασμολογικής πολιτικής Tραμπ επέφερε βαρύτατες απώλειες στις μετοχικές αγορές απανταχού - Δικαιολογημένοι οι φόβοι για ύφεση και στασιμοπληθωρισμό

Η τεχνολογία και η εκπαίδευση ως μοχλός ώθησης της ελληνικής οικονομίας
Η τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας δεν περιορίζεται μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά επηρεάζει συνολικά την οικονομική δραστηριότητα
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Θ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/eforia-600x400.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Θ’ Μέρος]
Αποτελέσματα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Πώς επηρεάστηκε το δολάριο ΗΠΑ από την επιβολή δασμών
Οι τεκτονικές αλλαγές στις χρηματαγορές που επέφερε η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την πελώρια αγορά συναλλάγματος

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης