![Μαθιός Ρήγας (Energean): «Με το αέριο από το Ισραήλ ενισχύουμε την ασφάλεια σε Μ. Ανατολή και Αν. Μεσόγειο»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Mathios-Rigas-energean.jpg)
Τη δέσμευση της Energean να ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καλύπτοντας μέρος από τις αυξανόμενες ανάγκες σε αέριο μετέφερε ο CEO Μαθιός Ρήγας.
Ο Μαθιός Ρήγας έστειλε το μήνυμα αυτό ορμώμενος από την παραγωγή φυσικού αερίου των δύο κοιτασμάτων της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας υπεράκτια του Ισραήλ, ενώ ήδη έχει δρομολογήσει νέα επένδυση 1,2 δισ. δολ. για την παραγωγή και από τρίτο κοίτασμα.
FT: Η Energean κράτησε αναμμένα τα φώτα στο Ισραήλ
O CEO της Energean μιλώντας στο Sky News και το Bloomberg τόνισε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Karish και Karish North επιτρέπει στο Ισραήλ να πραγματοποιεί εξαγωγές στην Αίγυπτο
Ο Μαθιός Ρήγας στην ADIPEC και το meeting με CEOs
Ο Μαθιός Ρήγας τόνισε τα παραπάνω στο πλαίσιο των συναντήσεων και των επαφών που είχε με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους CEOs στο πλαίσιο της μεγάλης συνεδριακής έκθεσης της ενεργειακής βιομηχανίας, της ADIPEC που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Αμπου Ντάμπι.
![Μαθιός Ρήγας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/rigas_energean_CEOs.jpg)
Ο Μαθιός Ρήγας στη συνάντηση του Oil & Gas Decarbonisation Charter
Μιλώντας, ειδικότερα, στα αραβικά δίκτυα του Sky News και του Bloomberg, ο Μαθιός Ρήγας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η παραγωγή φυσικού αερίου της Energean από τα κοιτάσματα Karish και Karish North (σ.σ. φτάνει πλέον τις 160 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) επιτρέπει στο Ισραήλ να πραγματοποιεί εξαγωγές στην Αίγυπτο, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.
Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να φέρουμε το αέριο σε κάθε χώρα που το χρειάζεται, σημείωσε ο Μαθιός Ρήγας
Οι ανάγκες σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο
Όπως σημείωσε ο CEO Μαθιός Ρήγας: «Η μεγάλη εικόνα εδώ είναι ότι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη είναι χώρες που έχουν ανάγκη από ενέργεια. Οι άνθρωποι χρειάζονται ηλεκτρισμό και αέριο. Η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται στην περιοχή και πρέπει να επενδύσουμε σε κάθε χώρα και σε κάθε παραγωγή που λειτουργούμε για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτό το αέριο στις ακτές των χωρών και να το μετατρέψουν σε ηλεκτρικό ρεύμα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η τεράστια αύξηση στη ζήτηση αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα προέλθει από τον Παγκόσμιο Νότο και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να φέρουμε το αέριο σε κάθε χώρα που το χρειάζεται».
Σημειώνεται εδώ ότι το τρίτο κοίτασμα στο Ισραήλ, το Katlan, προγραμματίζεται να τεθεί σε παραγωγή το 2027.
Για την πορεία των κοιτασμάτων στην Αίγυπτο ενημέρωσε ο κ. Ρήγας τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας
Η συνάντηση με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου
Στο πλαίσιο της ADIPEC ο κ.Ρήγας συναντήθηκε με τον Υπουργό Πετρελαίου και Μεταλλευτικών Πόρων της Αιγύπτου κ. Karim Badawi τον οποίο και ενημέρωσε για την πορεία των επιχειρήσεων της Energean στα κοιτάσματα Abu Qir, North El-Amriya και τις παραχωρήσεις North Idku και North East Hap’y, καθώς και για την πορεία της μεταβίβασης των assets της εταιρείας στο επενδυτικό fund Carlyle.
![Μαθιός Ρήγας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/rigas_energean_egypt.jpg)
Ο CEO της Energean Μαθιός Ρήγας με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου
Η επίτευξη του μεγάλου κλιματικού στόχου για net zero ήταν το θέμα συζήτησης του Μαθιού Ρήγα με τους CEOs των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων ανεξάρτητων εταιρειών έρευνας και παραγωγής
Το έργο για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν, τέλος, η συνάντηση των CEO’s των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων και ανεξάρτητων εταιρειών έρευνας και παραγωγής στο πλαίσιο του Καταστατικού Χάρτη Απανθρακοποίησης της βιομηχανίας Πετρελαίου & Αερίου (Oil & Gas Decarbonisation Charter) όπου συζητήθηκαν η πρόοδος και οι τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια επίτευξης του μεγάλου κλιματικού στόχου για το net zero.
Από το 2019, όταν και δεσμεύθηκε για net zero ως το 2050, ως σήμερα, η Energean έχει επιτύχει να μειώσει κατά 86% το ανθρακικό της αποτύπωμα, παρέχοντας παράλληλα φυσικό αέριο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και των οικονομιών της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνάντηση στο έργο της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, το οποίο τρέχει η EnEarth, θυγατρική του ομίλου Energean, και το οποίο έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει από το 2026 στην περιοχή.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια
![Βαλτική: Αποσύνδεση από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας – Θα συνδεθούν με την ΕΕ οι 3 χώρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/california-revma-600x400.jpg)
Αποσυνδέεται από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας η Βαλτική – Θα συνδεθεί με την ΕΕ
Οι τρεις χώρες στη Βαλτική αποσυνδέθηκαν σήμερα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, ετοιμάζοντας την σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση