Ο φόβος για τις δημογραφικές εξελίξεις βάζει φρένο στην κυβέρνηση, εμποδίζοντας τη μείωση ή κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) – το τελευταίο μνημονιακό χαράτσι που επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ –, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους συνταξιούχους.
Η σχετική τροπολογία για το μικρό «λίφτινγκ» στην ΕΑΣ κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε προς διαβούλευση. Οπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 31 Οκτωβρίου, η τροπολογία προβλέπει αναπροσαρμογή των ανώτατων κλιμακίων της ΕΑΣ, ανάλογα με το ποσοστό της ετήσιας αύξησης.
Επικουρικές συντάξεις: Στις 74.500 οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις
Οταν, δηλαδή, θα δίνεται ετήσια αύξηση στη σύνταξη, θα αναπροσαρμόζεται και το κατώφλι κάθε κλιμακίου, ανάλογα. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι τα εισοδηματικά όρια της ΕΑΣ θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ποσοστό αύξησης των συντάξεων των ασφαλισμένων. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ δεν θα πληρώνουν εισφορά και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Η βελτίωση αποκλείει μόνο την περίπτωση της μείωσης (αντί για αύξηση) ή της μηδενικής αύξησης της σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου.
Οπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, «η ΕΑΣ χρηματοδοτεί το ΑΚΑΓΕ, τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης Γενεών, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 16-17 δισ. ευρώ, ώστε μελλοντικά, όταν θα κορυφωθούν οι συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης, να μπορούν να πληρώνονται απρόσκοπτα οι συντάξεις».
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται μειώσεις φόρων, η πλέον άδικη διπλή φορολόγηση παραμένει (και θα συνεχιστεί) για τους 400.000 συνταξιούχους, οι οποίοι καταβάλλουν το μνημονιακό χαράτσι της ΕΑΣ. Είναι η μοναδική πλέον κατηγορία πολιτών που επιβαρύνεται με διπλή (άδικη) φορολόγηση. Μάλιστα, στην ίδια κατηγορία συνταξιούχων δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ ετήσιου εισοδήματος (όπως προβλέπεται για αγρότες, μισθωτούς και άλλους συνταξιούχους), καθώς οι «απόμαχοι» επιβαρύνονται με ΕΑΣ από το πρώτο ευρώ!
Αντιδράσεις
Παράλληλα, αντιδράσεις συνταξιουχικών οργανώσεων προκαλεί η προωθούμενη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την ΕΑΣ, η οποία θα ενσωματωθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι συνταξιούχοι ζητούν την κατάργηση της ΕΑΣ και προχωρούν σε νέο γύρο δικαστικών προσφυγών και κινητοποιήσεων. Θα βγουν στους δρόμους στην πανεργατική απεργία της 20ής Νοεμβρίου, αλλά και πάλι στις 12 Δεκεμβρίου, ενόψει του νέου προϋπολογισμού.
Ζητούν τη σταδιακή μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) αφού – όπως παρατηρούν – έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που την καθιέρωσαν (ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος) και προσθέτουν ότι «αποτελεί άλλη μια κρυφή φορολόγηση που μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων».
Η ρύθμιση αφορά περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων (κάτω των 20.000) σε σύνολο 400.000, με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Παράλληλα, η Εισφορά Αλληλεγγύης θα συνεχίσει να επιβάλλεται σε ολόκληρη τη σύνταξη, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ.
Σήμερα, η Εισφορά Αλληλεγγύης υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και έχει κλιμακωτή επιβάρυνση από 3% έως και 14%. Το θέμα με την ΕΑΣ έγκειται στο γεγονός ότι, από τη στιγμή που ξεπάγωσαν οι αυξήσεις στις συντάξεις, αρκετοί συνταξιούχοι όχι μόνο χάνουν την προβλεπόμενη ετήσια αύξηση, αλλά βλέπουν και ψαλίδι στην αρχική σύνταξή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή, με την αύξηση στη σύνταξη, αλλάζουν κλίμακα, περνούν το κατώφλι της ΕΑΣ και τους επιβάλλεται η κράτηση.
Latest News
Κληρώνει… για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
Η απόφαση για τις περικοπές σε συντάξεις αναμένεται να εκδοθεί σύντομα – Αφορά 370.000 συνταξιούχους που έκαναν προσφυγή
Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός σε 12 ερωτήσεις - απαντήσεις
To υπουργείο Εργασίας έδωσε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον τρόπο που θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός
Στον «πάτο» οι μισθοί στην Ελλάδα - Τρίτη από το...τέλος στην Ευρώπη [γράφημα]
Οι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα σημείωσαν και την 4η χειρότερη μεταβολή μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Τα 13 SOS για το νέο φορολογικό - Οι αλλαγές «φωτιά» σε Airbnb
Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία
EY Ελλάδος: Η πράσινη φορολογική πολιτική και η συμπεριφορική φορολογία
Η ανάπτυξη ενός φορολογικού πλαισίου που προωθεί την κοινωνικοοικονομική συνοχή και ταυτόχρονα ενισχύει την πράσινη ανάπτυξη
Σε 2 ημέρες ολοκληρώθηκαν 1.450 ψηφιακές διακοπές εργασιών από την ΑΑΔΕ
Με την ενεργοποίηση και άλλων ψηφιακών εφαρμογών, το θέμα με τα εκκρεμή αιτήματα θα αποκατασταθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει η ΑΑΔΕ.
Έρχονται δώρα και «καμπάνες» - Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Μειώσεις φόρων, έκτακτο χριστουγεννιάτικο δώρο, κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων - Ολα όσα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Στο περίμενε… πάνω από τρεις μήνες 74.500 επικουρικές συντάξεις - Η υπόσχεση Κεραμέως
Οι υποσχέσεις για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και οι ρυθμοί απονομής
Τι αλλάζει στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων για χρέη στην Εφορία
Ευκολότερη η ένταξη στην πάγια ρύθμιση για οφειλέτες με χρέη στην εφορία άνω των 50.000 ευρώ
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις - Πού χρειάζεται προσοχή
Οι φορολογικές δηλώσεις συνοδεύονται με εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους - Τα πρόστιμα