![Δημόσιο Χρέος: Γιατί δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_greece_economy1-2.jpg)
Αν και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, εντούτοις παραμένει πάντα σε πολύ υψηλό ποσοστό, κάτι που δεν επιτρέπει οποιονδήποτε εφησυχασμό. Τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και αντίστοιχα εγχώριων οικονομικών οργανισμών όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναφέρουν τόσο δημόσια όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις το πόσο θετικά μιλούν για την Ελλάδα τόσο επενδυτές όσο και κορυφαίοι παράγοντες κρατών και διεθνών οικονομικών οργανισμών, κατά τη διάρκεια συναντήσεών τους στο εξωτερικό. Το παραπάνω οφείλεται σε ένα βαθμό και στο διαχειρίσιμο πλέον δημόσιο χρέος, αρχής γενομένης από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2018 μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών. Σε αυτή τη φάση το δημόσιο χρέος βαίνει μειούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά αυτό οφείλεται τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον πληθωρισμό.
Το βασικό ζήτημα είναι τι θα γίνει μεσοπρόθεσμα.
Πρώτα από όλα το τι θα συμβεί με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε χαμηλότερο επίπεδο). Αλλά και το πώς θα κινούνται τα επιτόκια, τα οποία επηρεάζονται από τις αγορές και επηρεάζουν την πορεία του χρέους.
Δημόσιο Χρέος: Αντίστροφη μέτρηση για την πρόωρη αποπληρωμή διακρατικών δανείων
Συμφωνία για το Δημόσιο Χρέος
Η συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ώστε να μην υπάρξει αλλαγή στην πορεία του χρέους, ειδικά για την περίοδο 2025 -2028 οπότε θα βρίσκεται σε εφαρμογή το Μεσοπρόθεσμό Δημοσιονομικό και Διαρθρωτικό Σχέδιο για την Ελλάδα είναι ο ετήσιος επιμερισμός των τόκων από το 2012, όπως έχει γράψει εδώ και καιρό ο ΟΤ. Η επίδραση της εκ των υστέρων εγγραφής χρέους θα είναι ακόμη μικρότερη για φέτος, καθότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζεται να πληρώσει στο τέλος του χρόνου μια τριπλή δόση ύψους 7,93 δισ. ευρώ, από το διμερές δάνειο του 2010 με τις χώρες της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να μειώσει με μια κίνηση το χρέος ως ποσοστό τους ΑΕΠ κατά 3,2%. Αυτό θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά της επιβάρυνσης, ενώ όπως έχει αποκαλύψει πρώτος ο ΟΤ, ο ΟΔΔΗΧ προετοιμάζει ήδη μια αντίστοιχη πρόωρη αποπληρωμή και το 2025.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην πρόσφατη έκδοση του Fiscal Monitor, προβλέπει πτωτική πορεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 29,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 139,4% μέχρι το 2029 και μάλιστα «πέρασμα» Ιταλίας στην 1η θέση με το υψηλότερο και την Ελλάδα στη 2η. Το Ταμείο προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο στο 139,4% του ΑΕΠ το 2029 από 159% φέτος, ενώ στη γειτονική Ιταλία θα ανέλθει στο 142,3% του ΑΕΠ από 136,9% φέτος. Οι δύο χώρες αναμένεται να είναι σχεδόν ισόπαλες το 2028 με την Ελλάδα να σημειώνει ποσοστό της τάξης του 142,3% και την Ιταλία 142%.
Και πάλι όμως η Ελλάδα θα έχει πιο υψηλό χρέος σε σχέση με την περίοδο που μπήκε στα μνημόνια. Το 2009 η Ελλάδα είχε δημόσιο χρέος περίπου 270 δισ. ευρώ και σήμερα βρίσκεται κοντά στα 360 δισ. ευρώ. Κι αυτό είναι που προβληματίζει, ενώ δείχνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την επιπλέον αποκλιμάκωσή του. Διότι σε περίπτωση μια διεθνούς ή ευρωπαϊκής κρίσης θα συνεχίσει να αποτελεί ένα ευαίσθητο σημείο.

Το μέλλον
Όπως είπε χθες και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: Δημόσιο χρέος: διδάγματα του παρελθόντος, προκλήσεις του μέλλοντος : «Συνολικά, χάρη στην εμπειρία μας, η ζώνη του ευρώ είναι καλύτερα προετοιμασμένη να διαχειριστεί μελλοντικές κρίσεις δημόσιου χρέους. Όμως, η ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση, έγκαιρη παρέμβαση και δημοσιονομική σύνεση παραμένει επιτακτική, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κρίσεις δημόσιου χρέους μπορούν να αποτρέπονται και, αν εκδηλωθούν, να επιλύονται αποτελεσματικά», ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε με νόημα «Η αποδυνάμωση του φαύλου κύκλου μεταξύ κράτους και τραπεζών έχει ζωτική σημασία για την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους κατέδειξε ότι οι αδύναμες τράπεζες μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα δημόσιου χρέους και αντίστροφα».
Για αυτό και όπως επισήμανε σε σχέση με το μέλλον: «Η εναρμόνιση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής έχει ζωτική σημασία για τη διαμόρφωση βιώσιμης πορείας οικονομικής ανάκαμψης, ενώ παράλληλα ρυθμίζει την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης, πληθωρισμού και βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών».
Άλλωστε, όπως εξηγούσε στέλεχος του ΟΔΔΗΧ στον ΟΤ, το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται στο τέλος του 2024 πέριξ του 150%, κάτι που συνεπάγεται, σύμφωνα με τα όσα πρόσθεσε ο ίδιος πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική και κατά τα επόμενα αρκετά χρόνια. Και αυτό ισχύει αν και η Κομισιόν αναμένεται να αντιμετωπίσει το «βουνό» λήξεων του 2032, κάτι που διευκολύνει τη χώρα μας, αναφορικά με τον σχεδιασμό που θα υπάρξει στην πορεία.


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ