Ακόμα και όσοι δεν αγαπούν τη σοκολάτα έχουν καταλάβει ότι η τιμή της έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η τιμή της είναι πιθανό να ανέβει ακόμα περισσότερο για λόγους που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την προσφορά ούτε με τη ζήτηση, αλλά με μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ελήφθη σε μια άλλη εποχή και δεν άλλαξε ποτέ, παρά το πληθωριστικό ρεύμα που μεσολάβησε.
Την περασμένη εβδομάδα οι κολοσσοί της σοκολάτας ξεσηκώθηκαν κατά της Κομισιόν, με αφορμή αυτόν τον κανονισμό που τίθεται σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου, ζητώντας παράταση και αλλαγές. Πρόκειται για την περίφημη διάταξη για την αποφυγή αποψίλωσης των δασών. Ως γνωστόν, το ταξίδι του κακάο ξεκινάει από τη Δυτική Αφρική, όπου και παράγεται, ώστε να μεταφερθεί στις μεγάλες αποθήκες του Αμστερνταμ, του Αμβούργου και της Αμβέρσας.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, από τις 30 Δεκεμβρίου, οι σοκολατοβιομηχανίες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι κάθε κόκκος που εισάγουν στην ήπειρο δεν συνέβαλε στην αποψίλωση δασών κάπου αλλού. Αυτό σημαίνει ιχνηλάτηση στα χωράφια της Γκάνας και της Ακτής του Ελεφαντοστού όπου παράγεται η σοκολάτα, διαδικασία πολυδάπανη, η οποία αν καταλήγει στο ότι υπάρχει αποψίλωση, τότε αυτόματα θα απαγορεύεται η εισαγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος!
Κάθε αποστολή θα πρέπει να αναφέρει τις συντεταγμένες GPS των εκμεταλλεύσεων όπου καλλιεργήθηκε το κακάο και αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να ανεβαίνουν στη βάση δεδομένων της ΕΕ. Δηλαδή, αν σε μια μακρινή χώρα καταστρέφεται ένα δάσος, τότε αυτόματα θα ακριβαίνει λόγω έλλειψης το προϊόν που παράγεται στην ίδια περιοχή για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Και αυτό ενώ ήδη οι τιμές της σοκολάτας κινούνται σε ιστορικά υψηλά, εκτοξεύοντας το κόστος της ζαχαροπλαστικής σε όλο τον δυτικό κόσμο.
Σημειωτέον ότι ο κανονισμός αφορά, εκτός της σοκολάτας, το φυσικό καουτσούκ (άρα τις βιομηχανίες ελαστικών), αλλά και προϊόντα όπως το φοινικέλαιο, η σόγια, η ξυλεία και τα βοοειδή. Συνολικά η επιβάρυνση του εμπορίου στην ΕΕ, δηλαδή τα παραπάνω λεφτά που θα πληρώσουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές, θα είναι έως και 2,5 δισ. δολάρια ετησίως.
Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο ακραίων εμπορικών συρράξεων, που μετά την εκλογή Τραμπ και την αναμενόμενη αύξηση των δασμών είναι πολύ πιθανό να εξελιχτούν σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Ηδη η ΕΕ, μετά την επιβολή δασμών στα κινεζικά αυτοκίνητα, δέχεται τα κινεζικά αντίποινα με δασμούς σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα. Η τάση αυτή αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Τη στιγμή δηλαδή που θεωρείται βέβαιο ότι τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα δεχτούν επιθέσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν, οι ευρωπαϊκές Αρχές συνεχίζουν αμέριμνες τα ευρωπαϊκά εμπορικά αυτογκόλ.
Latest News
Η όχι και τόσο κρυφή γοητεία του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λειτουργεί ως καταλύτης για μια ακόμη πιο έντονη στροφή προς τα δεξιά των «συστημικών» κομμάτων
Τι είδε ο Κορεάτης στην Αθήνα
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Joong Shik Kang βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για αυξήσεις, κινδύνους και υποδομές
Περί πλούτου
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι
Σιγά μη συζητήσουμε
H κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει νέες παραμέτρους, όπως την πορεία της οικονομίας και το κόστος ζωής
Δημοσιονομικοί μπελαδες
Η χώρα πορεύεται εδώ και καιρό με σφιχτό το ταμείο και αυτό μας κάνει να ξεχωρίζουμε
Χωρίς σπίτια
Νέα δεδομένα από την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε πρακτικά τον νόμο του 2012 με τον οποίο έχτιζε η χώρα
Ψάχνει τα πατήματά της και συνομιλητή του Τραμπ η ΕΕ
Κοντολογίς, όλοι ψάχνονται, αλλά τουλάχιστον αρχίζει κάτι να «κουνιέται» στην Αθήνα, έναντι της μόνιμης ευρωπαϊκής ακινησίας
Μόλις άρχισε…
Στην πρώτη επίσημη προς τους Ευρωπαίους ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την άσχημη καθημερινότητα που ζει ο μέσος Ευρωπαίος
Η πρόκληση της καινοτομικής κοινωνίας
Παρά τις κρίσεις και τις δυσκολίες της η ελληνική κοινωνία και όχι μόνον αυτή, αν θέλει να σταθεί στον υπόλοιπο 21ο αιώνα πρέπει να γίνει καινοτομική
Για τον Τραμπ όλα είναι business
Και βέβαια κάθε deal έχει ένα τίμημα...