
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ελπίζει να διατηρήσει τον στόχο της για πληθωρισμό 2%, ακόμη και αν η κλιματική αλλαγή προκαλέσει μακροπρόθεσμους κλυδωνισμούς στις μελλοντικές εξελίξεις των τιμών, δήλωσε το Σάββατο ο διοικητής της BOJ, Κάζουο Ουέντα.
Ωστόσο, o Ουέντα είπε ότι η BOJ θα «παρακολουθήσει προσεκτικά» πώς οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και οι επιπτώσεις από τα κυβερνητικά μέτρα για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.
«Θα θέλαμε να διατηρήσουμε τον στόχο για τον πληθωρισμό στο τρέχον επίπεδο», ακόμη και αν συμβούν κλιμακωτά σοκ, δήλωσε ο Ουέντα σε συνέδριο στη Βασιλεία, που παρακολουθείται μέσω ζωντανής ροής στο YouTube. «Αλλά φυσικά ανησυχώ για τις επιπτώσεις σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού».
Ιαπωνία: Φόρος άνθρακα προσεχώς
Η Ιαπωνία πιθανότατα θα εισαγάγει φόρο άνθρακα κάποια στιγμή στο μέλλον, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, είπε ο Ουέντα στη διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε για να συζητηθεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και τη νομισματική πολιτική.
Οι κρατικές επιχορηγήσεις για την προώθηση της πράσινης μετάβασης μπορεί επίσης να δημιουργήσουν πληθωριστική πίεση βραχυπρόθεσμα, αν και η Ιαπωνία μπορεί να «φιλοξενήσει τέτοιες πληθωριστικές δυνάμεις για λίγο», καθώς ο υποκείμενος πληθωρισμός ήταν επί του παρόντος ακόμη κάτω από το 2%, είπε.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την πράσινη μετάβαση, η ιαπωνική κυβέρνηση θα παράσχει δημοσιονομική στήριξη ύψους 20 τρισεκατομμυρίων γιεν (131 δισεκατομμύρια δολάρια), ή 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας σε εταιρείες που επενδύουν σε τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον τα επόμενα 10 χρόνια.
Στη δεύτερη φάση της στρατηγικής, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει την τιμολόγηση του άνθρακα και να λειτουργήσει ένα πλήρες σύστημα εμπορίας εκπομπών το 2026 και να επιβάλει προσαύξηση για τα ορυκτά καύσιμα το 2028.
Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, την BOJ, την Τράπεζα της Ισπανίας και το Δίκτυο για το Πράσινο του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων