Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis, Νιλ Κασκάρι, δήλωσε ότι η ισχυρή οικονομία και η υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει τα επιτόκια λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.

Federal Reserve: Το μεγάλο δίλημμα του Πάουελ μετά την εκλογή Τραμπ

Ο Kασκάρι, στις πρώτες του δημόσιες παρατηρήσεις από τότε που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του μείωσαν τα επιτόκια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ότι ήταν πολύ νωρίς για να καθοριστεί εάν οι πολιτικές από την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ και το νέο Κογκρέσο θα πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και τελικά θα οδηγήσουν σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων. Είπε ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει και να δει ποιες πολιτικές υλοποιούνται στην πραγματικότητα πριν τις συμπεριλάβει στην ανάλυσή της.

Η πολιτική που σκέπτεται να ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζει νέους πληθωριστικούς κινδύνους

«Πραγματικά δεν θα εξαρτηθεί τόσο από τα βραχυπρόθεσμα σχέδια μεταξύ του Κογκρέσου και της νέας κυβέρνησης – πρόκειται πραγματικά για την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Kασκάρι το Σάββατο σε συνέντευξή του στο Fox News. «Εάν αυτό διατηρηθεί και βρισκόμαστε σε μια δομικά πιο παραγωγική οικονομία στο μέλλον, τότε αυτό μου λέει ότι πιθανότατα δεν θα καταλήξουμε να μειώσουμε αρκετά [τα επιτόκια]».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας την Πέμπτη σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση.

Tι προβλέπουν οι traders για τα επιτόκια της Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν εκείνη την εποχή υποδήλωναν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα έκαναν περικοπές τριμήνου τόσο στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου όσο και του Δεκεμβρίου. Έκτοτε, οι traders έχουν ανατρέψει τα στοιχήματα για μείωση τον επόμενο μήνα και βλέπουν λιγότερες περικοπές συνολικά σε αυτόν τον κύκλο.

Η προοπτική μιας βραχυπρόθεσμης παύσης των μειώσεων των επιτοκίων αντανακλά ένα μείγμα οικονομικών και πολιτικών μεταβλητών. Η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο και η αγορά εργασίας «παγώνει» — αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο υπήρχαν φόβοι μόλις πριν από λίγους μήνες. Η πολιτική που ωστόσο σκέπτεται να ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς στην προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζει νέους πληθωριστικούς κινδύνους.

Η παραγωγικότητα των ΗΠΑ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αν και είναι δύσκολο να μετρηθεί, η αυξημένη παραγωγικότητα συμβάλλει στη συγκράτηση του πληθωρισμού και είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί από τον ρόλο του εάν του ζητηθεί από τον Τραμπ, ένα σαφές μήνυμα ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Ο Kάσκαρι είπε ότι είναι βέβαιος πως η δομή της Fed, με τους διοικητές στο διοικητικό συμβούλιο στην Ουάσιγκτον να έχουν θητεία 14 ετών και τους 12 προέδρους αποθεματικών τραπεζών να διορίζονται ανεξάρτητα, θα βοηθήσει στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

Οι περισσότεροι από τους ηγέτες και στις δύο πλευρές του διαδρόμου θέλουν να επικεντρωθούμε στις οικονομικές μας δουλειές και «θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», είπε ο Kashkari. «Οπότε δεν ανησυχώ για την τρέχουσα δυναμική. Νομίζω ότι όλοι θέλουν να υποχωρήσει ο πληθωρισμός και μια ισχυρή αγορά εργασίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή