Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών τον Οκτώβριο, ενώ ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγού βάθυνε, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Σαββάτου, ακόμη και όταν το Πεκίνο διπλασίασε τα κίνητρα για τη στήριξη της οικονομίας.

Στα τελευταία μέτρα τόνωσης της οικονομίας, το ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας ενέκρινε την Παρασκευή ένα πακέτο: 10 τρισεκατομμυρίων γιουάν (1,4 τρισ. δολαρίων) για την ελάφρυνση των βαρών του «κρυφού χρέους» της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντί να διοχετεύσει άμεσα χρήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπως ήλπιζαν ορισμένοι επενδυτές. Οι αναλυτές λένε ότι το πακέτο πιθανότατα θα συμβάλει ελάχιστα στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, της ζήτησης και των τιμών βραχυπρόθεσμα.

Πακέτο διάσωσης μαμούθ 1,4 τρισ. δολάρια ανακοίνωσε το Πεκίνο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,3% από το προηγούμενο έτος τον περασμένο μήνα, επιβραδυνόμενος από την άνοδο 0,4% του Σεπτεμβρίου και σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, υπολειπόμενος της αύξησης 0,4% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε κατά 0,2% τον Οκτώβριο, επιταχυνόμενος από 0,1% τον Σεπτέμβριο.

«Λόγω των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας τον Οκτώβριο, η επίδραση των πολιτικών τόνωσης της εγχώριας ζήτησης που εκδίδονται από τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν είναι ακόμη εμφανής», δήλωσε ο Μπρους Πανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της JLL.

Ο ίδιος αναμένει ότι ο ΔΤΚ θα διατηρήσει την ανοδική του τάση, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ήπιος, ανοίγοντας χώρο για τις αρχές να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, βαθύτερα από την πτώση 2,8% του προηγούμενου μήνα και χαμηλότερα από την αναμενόμενη πτώση 2,5%. Σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 μηνών.

Αναμένεται περισσότερη στήριξη από την Κίνα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας στα τέλη Σεπτεμβρίου παρουσίασε τα πιο επιθετικά μέτρα νομισματικής στήριξης μετά την πανδημία COVID-19 για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο τόνωσης της οικονομίας που εγκρίθηκε την Παρασκευή από τη μόνιμη επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου μπορεί να αφήσει τους επενδυτές που στοιχημάτισαν υπέρ ενός δημοσιονομικού μπαζούκα απογοητευμένους, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες για ισχυρά μέτρα πολιτικής για την τόνωση της κατανάλωσης και την αναθέρμανση της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Λαν Φουάν ανέφερε την Παρασκευή ότι θα υπάρξουν περισσότερα κίνητρα, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι οι φορολογικές πολιτικές για τη στήριξη της αγοράς κατοικίας θα έρθουν σύντομα και ότι οι αρχές επιταχύνουν το έργο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι το Πεκίνο μπορεί να θέλει να διατηρήσει κάποια οικονομικά πυρομαχικά έως ότου ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή