Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στην αγορά λόγω της επανάκρισης των πτυχίων των κατασκευαστικών εταιρειών που αναλαμβάνουν δημόσια έργα.
Η διαδικασία δεν αφορά μόνο τις μικρές εταιρείες που θα ήθελαν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους και να μπορούν να διεκδικούν περισσότερα και μεγαλύτερα έργα, αλλά και τις εταιρείες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να βρεθούν στην Α’ Κατηγορία, δηλαδή στην ανώτατη τάξη του εργοληπτικού πτυχίου.
Γι’ αυτό και στην αγορά οι head hunters έχουν πιάσει δουλειά…
Μετά από πάνω από 15 χρόνια στα αζήτητα, με πολλούς μάλιστα να μεταναστεύουν, αυτή η τάξη των μηχανικών βλέπει τις προσφορές να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Και τα κασέ τους φυσικά.
Μαθαίνω λοιπόν ότι δεν είναι λίγες οι κατασκευαστικές που «σφάζονται» για τους μηχανικούς που έχουν συγκεκριμένες τάξεις στα πτυχία τους.
Αμοιβές – χρυσάφι και για την κορυφή της ΕΡΤ!
Βέβαια, η αύξηση των αμοιβών δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο των μηχανικών.
Θα πρέπει άλλωστε να συμβαδίζουν και με την άνοδο του πληθωρισμού.
Έτσι, με απόφαση των υφυπουργών Παύλου Μαρινάκη και Θάνου Πετραλιά, η μικτή μηνιαία αμοιβή του Προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ, Γιάννη Παπαδόπουλου, ορίζεται σε 7.050 ευρώ και η μικτή μηνιαία αμοιβή της διευθύνουσας συμβούλου, Κατερίνας Κασκανιώτη, σε 7.100 ευρώ.
Σε σχέση με τις αμοιβές του 2023, πρόκειται για αύξηση 38% και 6,7% αντίστοιχα.
Την έριξαν την κ. Κασκανιώτη…
Τρίτοι από το τέλος…
Ας παρηγορηθεί αν δει τα στοιχεία που έδωσε μέσα στην εβδομάδα η Eurostat.
Διότι έδειξαν ότι οι μέσες ετήσιες αποδοχές του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα στα 17.013 ευρώ, έναντι 16.407 ευρώ το 2022.
Λίγο πάνω δηλαδή από τα 1.400 ευρώ ανά μήνα.
Δηλαδή έχει την τρίτη χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη.
——————-
Μπαίνουν τα θεμέλια
Τέλος, του μήνα μαθαίνω ότι θα θεμελιωθεί το data center της γαλλικής Data4, στην Παιανία.
Παρουσία του πρωθυπουργού, μάλιστα, αλλά και αρκετών Γάλλων επισήμων.
Δεν είναι μικρή επένδυση τα 300 εκατ. ευρώ στη χώρα μας για το data center campus.
Ο όμιλος έχει ήδη συστήσει θυγατρική στην Ελλάδα, την Data 4 Greece.
———————————-
Πέφτουν οι τιμές στα τρόφιμα
Τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής από το μέτωπο αντιμετώπισης του πληθωρισμού, με επίκεντρο τις τιμές των τροφίμων αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον μήνα Οκτώβριο που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά υποχώρησε στο 1,5% από 3,2% τον Σεπτέμβριο.
Αλεύρι, δημητριακά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά και αυγά αλλά και φρούτα και καφές, προϊόντα δηλαδή που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι των νοικοκυριών βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης, αποδεικνύοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται αποδίδουν καρπούς.
Σε ένα ομολογουμένως δύσκολο διεθνές περιβάλλον, όπου οι πληθωριστικές πιέσεις δεν λένε να κοπάσουν (βλ. τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία)
Πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος προέτρεψε τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να συνεχίσουν τις ενέργειες για την περαιτέρω μείωση των τιμών, επεκτείνοντας την πρωτοβουλία μείωσης των τιμών σε 600 κωδικούς και χρονικά και αριθμητικά.
Θυμίζουμε πως ο κ. Θεοδωρικάκος διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να καταργηθεί το πλαφόν κέρδους που έχει μπει στα σούπερ μάρκετ ενώ ξεκαθάρισε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά.
Εξηγήσεις…
Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα. Ειδικά σε τρεις κλάδους, που οι τιμές εκτοξεύθηκαν.
Αεροπορικά εισιτήρια, τουρισμός και ασφάλιστρα ίσως θα πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο. Όχι μόνο τα αλεύρια και οι ζάχαρες.
———————-
Παγωμένα
Και ξαφνικά η αγορά πάγωσε! Αναφέρομαι στην αγορά του ελαιολάδου.
Όλοι τηρούν στάση αναμονής. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα.
Από την μία πλευρά είναι η παρατεταμένη ανομβρία, η οποία επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του προϊόντος. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό όπως αντιλαμβάνεστε.
Από την άλλη η ξαφνική κάθοδος των Ιταλών εισαγωγέων στη Λακωνία – απ’ όπου αγόρασαν κάμποσους τόνους με 10,20 ευρώ το κιλό, στον παραγωγό – και η μετέπειτα εξαφάνιση τους.
Παζάρι
Κανένα ενδιαφέρον από την τυποποίηση, ούτε κι από το λιανεμπόριο.
Υπάρχουν βέβαια κάποια αποθέματα. Ακόμη. Αλλά για πόσο; Άγνωστο.
Έχω την υποψία – και νομίζω πως είναι βάσιμη… – ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι από την πλευρά των τυποποιητών, των εξαγωγέων και τω Ιταλών εισαγωγέων, που αφορά στη διαμόρφωση της τιμής παραγωγού.
Πόσο;
Είναι γνωστό πως φέτος η τιμή θα μειωθεί, λόγω της αυξημένης παραγωγής. Αλλά πόσο; Εκεί πάνω γίνεται το bras-de-fair.
Οι τυποποιητές δεν φέρονται διατεθειμένοι να πληρώσουν πάνω από 5-6 ευρώ το κιλό – σε γενικές γραμμές.
Οι παραγωγοί προφανώς και δεν το συζητούν. Μέχρι να φανεί ποιος και σε ποιο βαθμό θα κάνει πίσω. Μέχρι τότε η αγορά δεν κινείται.
Κι όλοι κρατούν στάση αναμονής….
Διαφορές περιοχών
Πάντως, επειδή οι πηγές μου απλώνονται σε όλη την Ελλάδα, έχω να σας δώσω έναν οδηγό.
Η τιμή στην Μεσσηνία, για παράδειγμα είναι περί τα 6,50 ευρώ.
Αλλά στην Αχαΐα, κυμαίνεται στα 6 ευρώ, και στη Λακωνία στα 7,20 ευρώ… ίσως έχει παίξει ρόλο και το σήριαλ του MEGA, «Γη της Ελιάς»!.
Πάντως, η τιμή του ΠΟΠ ελαιόλαδου κυμαίνεται από 11 μέχρι 13 ευρώ το κιλό και του λαμπάντε από 5 μέχρι 5,20 ευρώ το κιλό.
——————
Η μητέρα Βασιλάκη ενεργή και στα 78 της
Μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικές αναφορές περιελάμβανε η ομιλία του Ευτύχη Βασιλάκη στην εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα το Χρηματιστήριο στην Κρήτη.
Ξεχώρισε σύμφωνα με ανθρώπους που παρακολούθησαν την ομιλία του, οι αναφορές στον πατέρα και στην μητέρα του, και στην αφοσίωση που είχαν στην ανάπτυξη και πρόοδο των επιχειρήσεων της οικογένειας (Autohellas, Aegean).
Ο κ. Βασιλάκης αποκάλυψε μάλιστα ότι η μητέρα του, ετών 78 εξακολουθεί να εργάζεται για την Autohellas μετά από 61 χρόνια σταδιοδρομίας ενώ τόνισε πως δεν ξέρει εάν θα μπορέσει ποτέ να εγκαταλείψει το πόστο της.
Στάθηκε επίσης και στην τεράστια δωρεά που έκαναν στο ΙMT οι επιχειρηματίες που συνεργάστηκαν και στήριξαν τον πατέρα του, τον ιδρυτή της Aegean, Θεόδωρο Βασιλάκη ο οποίος απεβίωσε πριν από περίπου 6 χρόνια, προσφέροντας σε έναν μεταπτυχιακό φοιτητή την ευκαιρία να φοιτήσει στο διάσημο αμερικάνικο πανεπιστήμιο.
Μέχρι σήμερα την ευκαιρία αυτή έλαβαν πέντε παιδιά, με τρία από αυτά να κρητικής καταγωγής.
Latest News
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη