Η τρέχουσα ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφεται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της περσινής χρονιάς. H μέση τιμή πανελλαδικά κυμαίνεται στα 1,180 ευρώ το λίτρο.
Μέχρι στιγμής η αγορά παραμένει υποτονική, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να αδιαφορούν παρά την έναρξη διάθεσής του στις 15 Οκτωβρίου.
Ο καλός καιρός, σε συνδυασμό με άλλες οικογενειακές προτεραιότητες, αφήνουν τις προμήθειες πετρελαίου σε δεύτερη μοίρα.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι εκπτώσεις προσφέρει η Shell για τις αγορές
Κατά την περυσινή περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, η ζήτηση κατέγραψε πτώση κατά 23% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν.
Βασικοί παράγοντες που πίεσαν καθοδικά τη ζήτηση ήταν η παρατεταμένη καλοκαιρία, οι υψηλότερες τιμές πώλησης και το «ψαλιδισμένο» οικογενειακό εισόδημα.
Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες ενδέχεται να εξακολουθήσουν να υφίστανται και φέτος ενώ όπως είναι γνωστό λόγω της ενεργειακής μετάβασης και της στροφής σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης απομακρύνουν πολλούς καταναλωτές από τους παραδοσιακούς καυστήρες πετρελαίου.
Το πετρέλαιο θέρμανσης
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο 1,321 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στον Νομό Κυκλάδων, σε 1,250 στο Νομό Ρεθύμνης, στο 1,231 στο Νομό Λέσβου, στο 1,230 στο Νομό Κέρκυρας, και στο 1,228 στο Νομό Μαγνησίας.
Δόσεις και επιβράβευση
Πάντως, οι εταιρείες πετρελαιοειδών των δύο ομίλων, ΕΚΟ και BP (Helleniq Energy) και Avin και Coral (Motor Oil) και φέτος θέτουν σε εφαρμογή τις εμπορικές τους πολιτικές που περιλαμβάνουν την πώληση πετρελαίου θέρμανσης με έως και 12 άτοκες δόσεις αλλά και την επιβράβευση των πελατών τους που αγοράζουν με κάρτες μέσω πόντων.
Το επίδομα θέρμανσης
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να βγει η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και αμέσως να ανοίξει το myΘέρμανση για αιτήσεις.
Με την έκδοση της ΚΥΑ ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας myΘέρμανση της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις και θα «ξεκλειδώσουν» οι ενισχύσεις στους δικαιούχους που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο ή καυσόξυλα για να ζεστάνουν το σπίτι τους.
Οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος θα «τρέξουν» το Δεκέμβριο.
Περισσότερο κερδισμένοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα είναι όσοι επιλέξουν για θέρμανση το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση ενώ το μέγιστο ύψος του επιδόματος αυξάνεται σε 1.200 ευρώ από 1.000 ευρώ που ήταν τη σεζόν 2023-2024.
Ειδικότερα, το επίδομα για χρήση ρεύματος θα είναι υψηλότερο κατά 20% σε σχέση με το επίδομα για χρήση πετρελαίου ή άλλων μορφών καυσίμων ενώ θα υπάρξει μπόνους αυξημένου επιδόματος, το οποίο όμως δεν θα ξεπερνά τα 1.200 ευρώ για περιοχές με πάρα πολύ κρύο.
Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα γίνει σε δύο δόσεις. Μία τον Δεκέμβριο στο 60% της προβλεπόμενης συνολικής επιδότησης με βάση τα δεδομένα κρύου (βαθμοημέρες) ανά περιοχή της προηγούμενη χειμερινή περίοδο και μία τον Απρίλιο με την εξόφληση να σταθμίζει εκ νέου τα δεδομένα επιδότησης με βάση τα δεδομένα της νέας χειμερινής περιόδου.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ