Στα βήματα ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αποσυνδέσει τη χρυσή βίζα από τις επενδύσεις σε ακίνητα κινείται η Ελλάδα. Από το 2025 το πρόγραμμα αποσυνδέεται εμμέσως από τα ακίνητα και στρέφεται στη νεοφυή επιχειρηματικότητα (startups).
Η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών σε πιο παραγωγικές επενδύσεις, «απομακρύνοντάς» τους από την τοποθέτηση κεφαλαίων σε ακίνητα, το οποίο δημιούργησε προβλήματα στην αγορά στέγης και έφερε σε αρκετές περιπτώσεις αυξήσεις στα ενοίκια.
Χρυσή Βίζα: Τα δέκα χρόνια που άλλαξαν το real estate [γραφήματα]
Το πρόγραμμα αναμένεται φέτος να σημειώσει νέο ρεκόρ, με το ύψος των επενδύσεων να κινείται πάνω από τα 3 δισ. ευρώ. Πέρυσι τα κεφάλαια που εισέρρευσαν από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα 2,54 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2022, με τις υποβληθείσες αιτήσεις να φθάνουν τις 8.516 και τις τελικές εγκρίσεις για το πρόγραμμα να διαμορφώνονται σε 1.802.
Η ρύθμιση με τις αλλαγές στην Golden Visa έχει συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό για την Golden Visa περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο, που -μεταξύ άλλων- ορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση, από την 1η Ιανουαρίου 2025, της Χρυσής Βίζας σε επενδυτές που τοποθετούνται σε ελληνικές startups.
Επενδυτές για την χρυσή βίζα
Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο για τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Οι αποκτώμενες μετοχές, μερίδια ή συμμετοχές να μην υπερβαίνουν κατά ποσοστό του κεφαλαίου της επιχείρησης ή των δικαιωμάτων ψήφου το τριάντα τρία τοις εκατό (33%),
β) η επιχείρηση να δημιουργεί, εντός του πρώτου έτους από την πραγματοποίηση της επένδυσης, τουλάχιστον δύο (2) νέες θέσεις εργασίας και
γ) η επιχείρηση να διατηρεί, επί τουλάχιστον πέντε (5) έτη από την πραγματοποίηση της επένδυσης, τον ίδιο συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας προσαυξημένο κατά τις θέσεις της περ. β).
Αν η επένδυση πραγματοποιείται από νομικό πρόσωπο, χορηγείται άδεια διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών ως εξής:
α) Για επένδυση που πραγματοποιείται από ημεδαπό νομικό πρόσωπο, δύναται να χορηγηθεί άδεια διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτη τρίτης χώρας, εφόσον κατέχει το σύνολο των εταιρικών του μεριδίων,
β) για επένδυση που πραγματοποιείται από αλλοδαπό νομικό πρόσωπο, δύναται να χορηγηθεί άδεια διαμονής στην Ελλάδα σε μέχρι τρεις (3), αναλόγως του ύψους της επένδυσης, πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι κατέχουν ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τρία τοις εκατό (33%) του κεφαλαίου του αλλοδαπού νομικού προσώπου.
Η επένδυση πραγματοποιείται με κεφάλαια, τα οποία εμβάζονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα για τους σκοπούς της επένδυσης από πολίτη τρίτης χώρας. Εντολείς του εμβάσματος δύνανται να είναι ο σύζυγος ή το άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β΄ βαθμού του επενδυτή.
Η Ευρώπη και η Golden Visa
Η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που έχουν αποσυνδέσει τη χορήγηση της Golden Visa από τις επενδύσεις σε ακίνητα.
Ήδη η Πορτογαλία, μια χώρα που αντιμετωπίζει έντονα τη στεγαστική κρίση, ζητά πλέον επενδύσεις σε κεφάλαια και όχι σε ακίνητα για τη χορήγηση της Χρυσής Βίζας.
Την ίδια στιγμή, η Ισπανία δεν επιτρέπει πλέον επενδύσεις σε ακίνητα για τη χορήγησή της, αλλά απαιτεί καταθέσεις σε εθνικές τράπεζες.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ