Αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύει ένας δείκτης στα ομόλογα, ο οποίος παρακολουθείται στενά από τις αγορές.

Τα λεγόμενα break-evens (νεκρό σημείο) του κρατικού χρέους των ΗΠΑ – ένας δείκτης για τις προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό – έχουν αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι οι πολιτικές που αναμένεται να ακουλουθήσει ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αυξήσουν και πάλι τον πληθωρισμό.

Ο Πάουελ καθησυχάζει (προσωρινά;) την αγορά αμερικανικών ομολόγων

Το breakeven inflation rate παρέχει μια ματιά στις πιθανές τάσεις του πληθωρισμού και είναι στην ουσία η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής απόδοσης μιας επένδυσης σταθερού επιτοκίου και της πραγματικής απόδοσης μιας επένδυσης συνδεδεμένης με τον πληθωρισμό, παρόμοιας διάρκειας και πιστωτικής ποιότητας.

Το νεκρό σημείο δύο ετών έχει αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τον Σεπτέμβριο στο 2,6%. Το επιτόκιο ανέβηκε όταν άρχισε να διαφαίνεται η πιθανότητα επανεκλογής του Τραμπ και στη συνέχεια εκτινάχθηκε μετά την εμφατική νίκη του αυτή την εβδομάδα.

Πληθωριστικό σήμα από τα ομόλογα

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι traders στοιχηματίζουν ότι τα σχέδια του Τραμπ για δασμούς και φορολογικές μειώσεις θα προσφέρουν αυτό που οι αναλυτές της Barclays αποκαλούν «πληθωριστικό κοκτέιλ» για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Δεν προβλέπουμε απλώς μια πολύ βραχύβια υπέρβαση του πληθωρισμού [λόγω των πολιτικών του Τραμπ], αυτό θα μπορούσε να είναι πιο διαρθρωτικό και παρατεταμένο», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC BlueBay Asset Management.

Ο κολοσσός των ομολόγων Pimco έχει επίσης προειδοποιήσει για τον αντίκτυπο των «πληθωριστικών» πολιτικών στα ομόλογα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jay Powell, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν ανησυχεί ακόμη για τη μετατόπιση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι είναι σε γενικές γραμμές συνεπείς με τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.

Τα νεκρά σημεία κινήθηκαν επίσης υψηλότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζονται στις πιθανές πληθωριστικές επιπτώσεις του πρώτου προϋπολογισμού των Εργατικών. Οι επενδυτές θα αξιολογούν τώρα εάν ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό από τις πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι αρκετός για να αλλάξει σημαντικά την πορεία χαλάρωσης για τις κεντρικές τράπεζες.

Ο Dowding της RBC είπε ότι οι παράγοντες που ωθούν τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κόστους απασχόλησης από τον προϋπολογισμό, θα μπορούσαν να αποτελέσουν «εμπόδιο για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας», μετά τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.

Την Πέμπτη, ο διοικητής της BoE Andrew Bailey δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει «μια σταδιακή προσέγγιση» στις μελλοντικές περικοπές καθώς περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν οι πιέσεις στις τιμές. Τα πρακτικά της επιτροπής νομισματικής πολιτικής υπογράμμισαν «ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές των αγαθών και των εμπορευμάτων από τον μεγαλύτερο κατακερματισμό του εμπορίου», χωρίς να αναφέρεται ο Τραμπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές