Τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια της Κίνας έχουν ωθήσει σε οδηγίες για μείωση των επιτοκίων για να ξελασπώσουν. Όμως, οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες στην Κίνα είναι πιθανό να δουν τα ιστορικά χαμηλά περιθώρια κέρδους τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο καθώς το ευρύτερο πακέτο τόνωσης του Πεκίνου μπαίνει στο παιχνίδι, λένε αναλυτές.

Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM), βασικός δείκτης της κερδοφορίας των τραπεζών, στις «Big 4» τράπεζες της Κίνας, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC),  China Construction Bank, Bank of China και Agricultural Bank of China, υποχώρησαν κατά μέσο όρο περίπου 20 μονάδες βάσης τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της CreditSights.

Κίνα: Επιστρέφουν μισθούς και μπόνους – Τι συμβαίνει στις τράπεζες

Η ICBC, ο μεγαλύτερος δανειστής στον κόσμο ανά περιουσιακό στοιχείο, ήταν η μόνη από τις Big 4 που ανέφερε σταθερό NIM το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 1,43%. Ωστόσο, ήταν 18 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την αρχή του τρέχοντος έτους. Κίνα

Πτωτικά περιθώρια κέρδους

Μεταξύ των μικρότερων αντιπάλων της, τα περιθώρια κέρδους της Bank of China και της China Construction Bank ανήλθαν σε 1,41% και 1,52% αντίστοιχα, σημειώνοντας πτώση από 1,44% και 1,54% το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα συνολικά περιθώρια κέρδους των εμπορικών τραπεζών μειώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό 1,54%,  πολύ κάτω από το 1,8% που οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν απαραίτητο για τη διατήρηση λογικής κερδοφορίας

Σε μια οικονομική επιβράδυνση, ο τραπεζικός κλάδος των 60,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας έχει αντιμετωπίσει την αποδυνάμωση της κερδοφορίας υπό το βάρος των χαμηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων και προβληματικής ζήτησης πιστώσεων.

Στα τέλη Ιουνίου, τα συνολικά περιθώρια κέρδους των εμπορικών τραπεζών στην Κίνα μειώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό 1,54%,  πολύ κάτω από το 1,8% που οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν απαραίτητο για τη διατήρηση λογικής κερδοφορίας.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, το Πεκίνο επιτάχυνε τα νομισματικά μέτρα τόνωσης, πιέζοντας τις μεγαλύτερες τράπεζες να παράσχουν φθηνότερο και ταχύτερο δανεισμό.

Οι μεγάλοι δανειστές αναμένουν πακέτο ανακεφαλαιοποίησης από το Πεκίνο για αναπληρώσουν κεφάλαια και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Αναμένουμε ότι το NIM θα δει μικρή συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο και μεγαλύτερη πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2025», δήλωσε στο CNBC η Κάρεν Γου, αναλύτρια από την CreditSights.

Αυτή η πρόβλεψη συνάδει με μια ετήσια πρόβλεψη των αναλυτών της Morningstar, που βλέπουν το NIM για τις κρατικές τράπεζες να συρρικνώνεται κατά 15-25 μονάδες βάσης το 2024.

Πτώση επιτοκίων στην Κίνα

Τους τελευταίους μήνες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είχε λάβει σειρά μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης μείωσης κατά 20 μονάδες βάσης στο επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς για 7 ημέρες και μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στα επιτόκια αρχικού δανείου 1 και 5 ετών (LPR).

Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης τα επιτόκια δανείων στα υπάρχοντα στεγαστικά δάνεια, ενώ μείωσε το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά.

Αυτές οι περικοπές ώθησαν σε μείωση επιτοκίων καταθέσεων, ελπίζοντας να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησής τους και να μετριάσουν το χτύπημα στα ήδη χαμηλά περιθώρια κέρδους, δήλωσε στο CNBC ο Κένι Λιμ, τραπεζικός αναλυτής για την Κίνα στην UOB Kay Hian.

Οι περισσότερες τράπεζες  αναμένουν ότι η συμπίεση του NIM θα είναι «ουδέτερη» μακροπρόθεσμα. Λόγω του ότι «η επίδραση των περικοπών των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και των περικοπών στο επιτόκιο αναφοράς για τα ενυπόθηκα δάνεια (LPR) στο NIM θα μετριαστεί από μειώσεις στην [αναλογία υποχρεωτικών αποθεματικών] και στα επιτόκια καταθέσεων», δήλωσε στο CNBC η Βίβιαν Σουέ, διευθύντρια του τμήματος APAC Banks στη Fitch Rating.

Ωστόσο, χρειάζεται λιγότερος χρόνος για τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων, σε σύγκριση με των καταθέσεων, οι οποίες μπορούν να ανατιμηθούν χαμηλότερα μόνο κατά τη λήξη τους.

Ζήτηση δανείων με ευνοϊκούς όρους

Η ανεπαρκής πιστωτική ζήτηση δεν έχει ανακάμψει, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν προσεκτικά με τις δαπάνες.

Η συνολική χρηματοδότηση της Κίνας παρουσίασε πτώση 12,6% σε ετήσια βάση τους πρώτους εννέα μήνες, με τα νέα δάνεια σε γιουάν μόνο τον Σεπτέμβριο να υποχωρούν κατά 22,2%.

Οι κινεζικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την «αρχική πιστωτική ώθηση», η οποία εξακολουθεί να λείπει, είπε στο CNBC Pro ο Τζέισον Χσου, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Rayliant Global Advisors, τον Οκτώβριο. «Οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να δανειστούν».

Στο επίκεντρο η ανακεφαλαιοποίηση

Η Κίνα σχεδίαζε να εισφέρει επιπλέον κεφάλαια σε έξι από τις μεγάλες εμπορικές της τράπεζες, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος τον Σεπτέμβριο, χωρίς να πει πόσο και πότε. Το Bloomberg ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (142 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οποιοδήποτε σημαντικό δημοσιονομικό κίνητρο πρέπει να εγκριθεί από τη μόνιμη επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να διατηρήσει υποστηρικτική νομισματική πολιτική.

Η ανακεφαλαιοποίηση χρειάζεται «για να επιβιώσουν οι κινεζικές τράπεζες από το χαμηλότερο καθαρό περιθώριο επιτοκίου», δήλωσε η Αλίθια Γκαρθία Χερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία-Ειρηνικό στη Natixis.

Εάν εφαρμοστεί, θα είναι η πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, που το Πεκίνο θα εισφέρει κεφάλαια στις μεγάλες του τράπεζες.

Μια εισφορά κεφαλαίου είναι πιθανό να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών παρέχοντας καθοδική στήριξη στην πιστωτική ανάπτυξη, δήλωσε σε σημείωμα η Άιρις Ταν, ανώτερη αναλυτής μετοχών της Morningstar.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή