Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο το 2016, η Σίλικον Βάλεϊ οπισθοχώρησε με φρίκη.

Ο νατιβισμός (εθνικισμός) του και το ανοιχτό τρολάρισμα των φιλελεύθερων πεποιθήσεων ήταν προσβολή για τις υπερφιλελεύθερες αξίες πολλών στη βιομηχανία, που σφυρηλατήθηκαν στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, σημειώνουν οι Financial Times.

ΗΠΑ: Ο νέος πρόεδρος διορίζει τον Λάιχτιτζερ στο υπουργείο Εμπορίου

Υπήρχαν επίσης καλοί επιχειρηματικοί λόγοι ανησυχίας. Ο λαϊκισμός που προωθούσε ο Τραμπ ήταν σε σαφή αντίθεση με τη διεθνιστική ατζέντα του ελεύθερου εμπορίου που η αμερικανική τεχνολογία είχε οδηγήσει σε παγκόσμια κυριαρχία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η προοπτική εμπορικών εντάσεων και συμμαχιών στο εξωτερικό, καθώς και οι περιορισμοί της μετανάστευσης στο εσωτερικό, υπόσχονταν έναν διαφορετικό κόσμο.

Οκτώ χρόνια μετά, ο ανταγωνισμός με την Κίνα έχει διαρρήξει τις παγκόσμιες αγορές τεχνολογίας και έχει κλονίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού ηλεκτρονικών. Ο πλούτος και η δύναμη της Big Tech έχει εκραγεί, προσελκύοντας τη συντονισμένη αντιμονοπωλιακή προσοχή. Με την τεχνητή νοημοσύνη, η βιομηχανία βρίσκεται στο χείλος της μεγαλύτερης ευκαιρίας από την εποχή του διαδίκτυου.

Παράλληλα, σε αντίθεση με τη διοίκηση Μπάιντεν και τις υπερβολές της , μια μικρή αλλά δυναμική ομάδα, με επικεφαλής τον Ιλον Μασκ, αμφισβήτησε την κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα της Silicon Valley.

Υπάρχει πλέον μια αίσθηση κινδύνου και ευκαιρίας για τον τεχνολογικό τομέα. Η πλοήγηση στις  -μερικές φορές-  αντικρουόμενες παρορμήσεις της νέας κυβέρνησης, μαζί με τις συχνές ανατροπές θέσεων του Τραμπ και την τάση για προσωπικές βεντέτες, θα είναι το κλειδί.

Πάρτε την προσφορά του Μπάιντεν για επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του νόμου Chips Act για την επιστροφή περισσότερης παραγωγής τσιπ στις ΗΠΑ.

H απειλή των δασμών

Ο στόχος είναι κοινός με τον Τραμπ. Στον εκλεγμένο πρόεδρο, όμως, δεν του αρέσει τίποτα περισσότερο από το να τορπιλίζει τα σημαντικά επιτεύγματα των προκατόχων του. Πρόσφατα γκρίνιαξε για την ανάγκη επιδοτήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγωγικοί δασμοί που έχει υποσχεθεί θα έδιναν στους κατασκευαστές τσιπ όλα τα κίνητρα που χρειάζονται για να μεταφέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ.

Με τις περισσότερες από τις επιχορηγήσεις του Μπάιντεν να έχουν υποσχεθεί αλλά να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ο αγώνας πριν από την αλλαγή της κυβέρνησης θα είναι πλέον φρενήρης.
Η απειλή του Τραμπ για σαρωτικούς δασμούς θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερη αναστάτωση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών, οι οποίες έχουν ήδη αντιμετωπίσει γεωπολιτικές και πανδημικές αναταράξεις.

Μπορεί, όπως πολλοί έχουν προτείνει, να είναι ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα για να εξαναγκαστούν σε παραχωρήσεις από τους εμπορικούς εταίρους. Αν είναι έτσι, τότε ενισχύει μία από τις κύριες προτεραιότητες των ηγετών της τεχνολογίας: να κερδίσουν την προσοχή της νέας διοίκησης και να διεκδικήσουν «ειδική μεταχείριση» που θα είναι θετική για τις δικές τους εταιρείες.

Γενικότερα, όμως, η προσδοκία ότι η διοίκηση Τραμπ θα περιορίσει τις αντιμονοπωλιακές πιέσεις, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της αντιπαλότητας με την Κίνα, έχει αυξήσει τις ελπίδες της βιομηχανίας.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι χρειάζονται μεγαλύτερη ρυθμιστική ελευθερία για να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να παραμείνουν μπροστά από την Κίνα σε τεχνολογίες-κλειδιά. Τώρα αυτο θα το διπλασιάσουν, ιδίως όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή