Περισσότερες από 4.000 θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και τεχνολογίας έχουν δημιουργηθεί την τελευταία πενταετία στη Θεσσαλονίκη, μετατρέποντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας σε σημαντικό κόμβο καινοτομίας.

Καινοτομία: Στην Αθήνα η Ευρωπαία Επίτροπος Iliana Ivanova

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά ICT specialists ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού, μόλις 2,4%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 4,8%, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ελπίδες ότι σταδιακά κάτι αλλάζει.

Πώς προχωρούν οι επενδύσεις των τεχνολογικών κολοσσών στη Θεσσαλονίκη

Η «βροχή» επενδύσεων σε τεχνολογικά hubs στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στις αρχές του 2018 όταν η Delloitte δημιούργησε ένα πρότυπο κέντρο τεχνογνωσίας με την επωνυμία Alexander Competence Center, στο οποίο ήδη απασχολούνται πάνω από 1.200 άτομα, συμμετέχοντας στην ανάπτυξη και υλοποίηση έργων διεθνούς εμβέλειας του δικτύου της πολυεθνικής, κυρίως στην Ευρώπη.

Παγκοσμίως, η Deloitte έχει παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες και περιοχές, με περίπου 700 γραφεία, ενώ στην Ελλάδα συνολικά απασχολεί περισσότερα από 2.700 άτομα.

Μεγαλώνει κι άλλο η επένδυση της Pfizer

Του χρόνου, στα 65ά της γενέθλια επί ελληνικού εδάφους, η Pfizer θα απασχολεί περισσότερα από 1.400 άτομα υψηλής εξειδίκευσης και δεξιοτήτων από 1.200 στο τέλος του 2024.

Μάλιστα οι εγκαταστάσεις του East Plaza Campus των 9.000 τ.μ. θα επεκταθούν κατά 3.200 τ.μ. προκειμένου να στεγάσουν επιπλέον 200-250 άτομα.

Έτσι δίπλα στους τέσσερις παγκόσμιους οργανισμούς: το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, το Κέντρο Οικονομικών & Επιχειρησιακών Λειτουργιών, το Safety Surveillance & Risk Management (ασφάλεια φαρμάκων και φαρμακοεπαγρύπνηση) και το Pfizer Research & Development (τμήμα έρευνας και ανάπτυξης κλινικών μελετών) στο hub της Pfizer, θα προστεθεί και ένας πέμπτος, το Διεθνές Κέντρο Μάθησης και Ανάπτυξης (Global Center of Learning and Development), που θα ολοκληρωθεί το 2026.

Μάλιστα μέχρι το 2030 η απασχόληση στην Pfizer Hellas όπου σήμερα απασχολούνται εργαζόμενοι από 51 εθνικότητες, με το 15% των οποίων προέρχονται από brain gain (Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό, όπου είχαν μεταναστεύσει κατά την κρίση), αναμένεται να φτάσει τις 1.805 θέσεις εργασίας.

Accenture

Η αμερικανική πολυεθνική Accenture, με έδρα το Δουβλίνο ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 2020 και σήμερα απασχολεί 220 εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι δουλεύουν πάνω σε σημαντικά έργα με διεθνή αντίκτυπο.

Στόχος της εταιρείας είναι να απασχολεί στο τέλος του 2025 περί τα 400 άτομα.

Deutsche Telecom

Ξεπέρασαν τους 530 οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη της T-Digital, του νέου hub λογισμικού και ΙΤ της γερμανικής Deutsche Telecom στην πόλη, ενώ ώς το τέλος του 2024 σχεδιάζονται άλλες 20 προσλήψεις.

Στις εγκαταστάσεις του hub αναπτύσσεται software τόσο για την μητρική εταιρεία όσο και για διεθνείς μεγάλους πελάτες της.

Tο digital hub της Chubb

Στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά του το digital hub (κέντρο ψηφιακών λύσεων και πρακτικών) του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού Chubb.

Μέχρι το τέλος του 2025 η Chubb φιλοδοξεί να απασχολεί 500 εργαζόμενους.

Ανάλογα hubs διαθέτει η Chubb επίσης στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στην Ινδία, ενώ διατηρεί εκτελεστικά γραφεία σε Νέα Υόρκη, Ζυρίχη, Λονδίνο, Παρίσι και δραστηριοποιείται σε 54 χώρες.

Altair

Με ρυθμό 40% ετησίως αυξάνει το προσωπικό της στην Ελλάδα η Altair, η οποία απασχολεί στα τρία γραφεία της στη χώρα (δύο στη Θεσσαλονίκη, στη Θέρμη και το κέντρο, και ένα στην Αθήνα) περί τα 100 άτομα (εκ των οποίων περίπου 80 στη Θεσσαλονίκη).

Vodafone

Η Vodafone μετά την εγκατάσταση του Vodafone Tech Hub στο Ηράκλειο της Κρήτης, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη, προχωρώντας στην επέκταση της ομάδας τεχνολογίας της στην πόλη.

Dialectica

Οι νέες ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματικής εξέλιξης που θα αναδυθούν στη Θεσσαλονίκη θα μεγαλώσουν τη διαρκώς – και διεθνώς – αναπτυσσόμενη ομάδα της Dialectica.
Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται για την εταιρεία, με πάνω από 650 από αυτούς να βρίσκονται στη χώρα μας, ενώ η εταιρεία θα προχωρήσει σε περισσότερες από 350 προσλήψεις εντός του 2024 μόνο στην Ελλάδα.

Kaizen

Σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης βρίσκεται και η Kaizen (Stoiximan κ.λπ.).

Από τους 2.500 εργαζόμενους της εταιρείας σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Βραζιλία, το 50% είναι στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Intrasoft, PwC και EY

Η Intrasoft, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη μέσα στον κρίση, αναπτύσσοντας πλέον το hub στη συμπρωτεύουσα με τον υπερταχύ τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η τεχνολογία , ενώ αυξητικά κινείται και η ΕΥ, έχοντας τα τελευταία χρόνια διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό της στα γραφεία της στην πόλη.

Στη Θεσσαλονίκη η PwC απασχολεί 120 άτομα σε διάφορες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων και οι τεχνολογικές, ενώ διαθέτει επίσης παρουσία σε Αθήνα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ρόδο.

Thess InTech

Παράλληλα με τη αυτόνομη δράση των εταιρειών, η Θεσσαλονίκη θα διευρύνει το αποτύπωμά της στον κλάδο της καινοτομίας και μέσω φιλόδοξων έργων με συνδρομή του κράτους σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, όπως το εμβληματικό τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC (Thessaloniki Innovation & Technology Center) στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού, το οποίο χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην έκταση των 750 στρεμμάτων, όπου θα εγκατασταθεί το τεχνολογικό πάρκο, το οποίο πέρασε από σαράντα κύματα, αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι πρόδρομες εργασίες.

Πρόκειται να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ έως το 2027, με τον σχεδιασμό να προβλέπει μεταξύ άλλων από την εγκατάσταση ερευνητικών εργαστηρίων, παραγωγικών μονάδων με σκοπό την αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι χώρους πρασίνου και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο – ενυδρείο.

Στις κατασκευές περιλαμβάνονται το κτίριο του Thess INTEC όγκου 10.000 τ.μ., κτίρια από το ΕΚΕΤΑ όγκου 11.000 τ.μ. για να εγκατασταθούν πέντε ινστιτούτα, ενώ έχει κλειδώσει και η συμφωνία με το ισραηλινό fund JTLV για συνολικά 70.000 τ.μ. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν κτιριακές εγκαταστάσεις 15.000 τ.μ. Όλα τα κτίρια θα αναπτυχθούν με την προηγούμενη ολοκλήρωση των βασικών υποδομών και δικτύων.

500 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου

Το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Μεγάλος στόχος είναι σε βάθος χρόνου να δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίες, οι περισσότερες εκ των οποίων, στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Kaizen Gaming: 2024 – Μια χρονιά ορόσημο που επιβεβαιώνει την έννοια της συνεχούς εξέλιξης
Επιχειρήσεις |

Kaizen Gaming: 2024 – Μια χρονιά ορόσημο που επιβεβαιώνει την έννοια της συνεχούς εξέλιξης

Είσοδος σε νέες αγορές, χορηγικές συνεργασίες παγκόσμιας εμβέλειας, χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και η ίδρυση του Kaizen Foundation ανάμεσα στα «highlights» της χρονιάς για την εταιρεία