Τέλος δεν έχει η ανηφόρα στις τιμές των ενοικίων κατοικιών, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά ότι ακόμα τα ενοίκια δεν έχουν φτάσει το ανώτατο επίπεδο. Σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες της αγοράς ενοικίασης κατοικιών στην Ελλάδα, η μείωση της προσφοράς, κυρίως στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εκτινάσσει τις τιμές, με τους ενοικιαστές να επιδίδονται σε «κυνήγι θησαυρού» για να βρουν στέγη. Συχνά αναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις στις απαιτήσεις τους, όπως για την παλαιότητα του ακινήτου, το είδος θέρμανσης ή την ύπαρξη πάρκινγκ. Από την άλλη, όσοι ήδη είναι ενοικιαστές, συχνά αποδέχονται τις αυξήσεις που ζητούν οι ιδιοκτήτες με τη λήξη του συμβολαίου τους, γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα βρουν άλλο ακίνητο για ενοικίαση.

Ενοίκια: Δεν έπιασαν ακόμη ταβάνι οι τιμές – Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οικονομικούς αναλυτές και μεσίτες, το πρόβλημα του κόστους στέγασης τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην εκτεταμένη επενδυτική εκμετάλλευση της κατοικίας, κυρίως για βραχυχρόνια μίσθωση, στον μεγάλο αριθμό κλειστών ακινήτων (είτε λόγω ανάγκης ανακαίνισης είτε λόγω δεσμεύσεων όπως οι πλειστηριασμοί) και στην περιορισμένη προσφορά νέων κατασκευών, παρά την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

«Τα δεδομένα στην αγορά έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η στροφή πολλών ιδιοκτητών στη βραχυχρόνια μίσθωση και το αυξημένο κόστος ανακαινίσεων, που δεν μπορούν να αντέξουν αρκετοί, κράτησαν κλειστά τα ακίνητα, μειώνοντας το διαθέσιμο απόθεμα και πυροδοτώντας τις τιμές», αναφέρει ο μεσίτης Απόστολος Ιγνατιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί ιδιοκτήτες που αντιμετώπισαν στο παρελθόν ασυνεπείς ενοικιαστές, επιλέγουν πλέον είτε να κρατούν τα ακίνητά τους κλειστά είτε να τα ενοικιάζουν μόνο σε γνωστούς. Ετσι, οι τιμές στα λίγα διαθέσιμα ακίνητα είναι αυξημένες. Ερευνα του Eteron.org το 2022 εκτίμησε ότι μετά τη δεκαετή κρίση, ένα στα τέσσερα διαμερίσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένει κενό, με τον συνολικό αριθμό των κλειστών κατοικιών να προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο, εκ των οποίων τα μισά βρίσκονται στην Αττική. Η έρευνα έδειξε ότι το 35,4% όσων μίσθωναν κατοικία θεωρούσαν το υψηλό ενοίκιο πρωταρχικό πρόβλημα και το 29,2% δυσκολεύονταν στην εύρεση ακινήτου προς ενοικίαση. Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί (42,3%) είχαν αντιμετωπίσει αυξήσεις.

Κίνητρα. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς υποστηρίζει ότι τα ενοίκια θα μειωθούν μόνο εάν τα κλειστά ακίνητα βγουν στην αγορά, και για αυτό η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες να τα ανακαινίσουν ή να τα μετατρέψουν από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση. Οσο δεν αυξάνεται η προσφορά, η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα διατηρεί τις τιμές υψηλές.

Οι υψηλές τιμές των ενοικίων αποτελούν βασικό λόγο που οι νέοι στην Ελλάδα παραμένουν στο πατρικό τους. Σύμφωνα με τη Eurostat, επτά στους δέκα Ελληνες μένουν στο σπίτι των γονιών τους, με μέση ηλικία τα 30,7 έτη, καθώς το κόστος ενοικίασης ξεπερνά το 70% των μηνιαίων αποδοχών, ακόμα και για μικρά διαμερίσματα έως 50 τ.μ., όπου οι τιμές ξεκινούν από 400-450 ευρώ.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα Spitogatos, το γ’ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν σε σχέση με το 2023 κατά 7,1% στο κέντρο της Αθήνας, 7,9% στη Δυτική Αττική, 9,7% στον Πειραιά, 10,5% στον Δήμο Θεσσαλονίκης και 20% σε άλλες περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα, η RE/MAX Ελλάς καταγράφει αύξηση 5,6% στην επικράτεια το 2024 συγκριτικά με το 2023, δείχνοντας τη συνεχιζόμενη ανοδική τάση της αγοράς ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα