Μπορεί πριν από λίγα χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ να απαξίωνε το bitcoin ως απάτη, αλλά πλέον έχει γίνει ο «αγαπημένος» της κρυπτογράφησης. Άλλωστε οι φιλικές προς την κρυπτογράφηση δεσμεύσεις ήταν αυτές που ξεκλείδωσαν εκατομμύρια στη χρηματοδότηση εκστρατείας.
Με τον Τραμπ, λοιπόν, να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο, τώρα είναι η σειρά της βιομηχανίας να δει αν τα στοιχήματά της για μια δεύτερη θητεία απέδωσαν, σύμφωνα με ανάλυση του Business Insider. Και αυτό που πρωτίστως θέλουν να δουν είναι μια ρυθμιστική αναθεώρηση.
Bitcoin: Στα 80.000 δολάρια για πρώτη φορά
Αυστηρές ρυθμίσεις στο bitcoin
Ένα από τα βασικά θέματα της πλατφόρμας κρυπτογράφησης του Τραμπ είναι η υπόσχεση να παραμεριστούν οι ρυθμιστικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Δεν βοήθησαν και οι χειρισμοί Μπάιντεν σε αυτό το μέτωπο, μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των μεγάλων παικτών κρυπτογράφησης.
«Οι αρχές απλώς πρόσθεσαν πολλή αβεβαιότητα σε ολόκληρο τον κλάδο. Ήταν απίστευτο. Δεν υπήρχε σαφής καθοδήγηση, κανένας κανονισμός», σχολίασε ο Tim Kravchunovsky, Διευθύνων Σύμβουλος της Chirp, μιας αποκεντρωμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών.
Μιλώντας με το Business Insider, πρόσθεσε ότι η ρυθμιστική σύγκρουση έχει απωθήσει τις επιχειρήσεις κρυπτογράφησης από τις ΗΠΑ, κοστίζοντας στην Ουάσιγκτον το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.
Ο Matt Mena, επικεφαλής έρευνας κρυπτογράφησης στην 21Shares, συμφώνησε με αυτό. «Δημιουργώντας ένα πιο φιλόξενο ρυθμιστικό περιβάλλον, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να ενισχύσει έργα και στελέχη που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω κανονιστικής αβεβαιότητας, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εκατομμύρια φορολογικά έσοδα, ενισχύοντας την οικονομία και προάγοντας τον τομέα κρυπτογράφησης», είπε στο BI.
Φιλικές πολιτικές
Για το σκοπό αυτό, ο κλάδος αναμένει ότι ο Τραμπ θα αντικαταστήσει τους επικεφαλής των αρχών με άτομα πιο φιλικά προς τα κρυπτονομίσματα. Ο εκλεγμένος πρόεδρος περιβάλλεται ήδη από τέτοιες προσωπικότητες, είπε ο Mena, όπως ο Ίλον Μασκ, ο JD Vance, ο Robert F. Kennedy και ο Howard Lutnick.
Εν τω μεταξύ, για να καταστεί δυνατό το σχέδιο του Τραμπ να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «κόμβο κρυπτογράφησης», ο Kravchunovsky πρότεινε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να παράσχει κίνητρα όπως ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και φορολογικές περικοπές.
Νομοθετικά μέτωπα
Στο νομοθετικό μέτωπο, οι εμπλεκόμενοι θα παρακολουθούν επίσης την κατάργηση του SAB 121 και την ψήφιση πολλών βασικών νομοσχεδίων. Το SAB 121, ένα έγγραφο πολιτικής της SEC που διατηρείται σε ισχύ από την κυβέρνηση Μπάιντεν, αποθαρρύνει τις τράπεζες των ΗΠΑ να ενεργούν ως θεματοφύλακες κρυπτονομισμάτων , δεδομένου ότι τους απαιτεί να διατηρούν ισοδύναμο ποσό μετρητών έναντι των διαθεσίμων κρυπτονομισμάτων τους. Η κατάργησή του θα απελευθερώσει τους θεσμικούς επενδυτές να υιοθετήσουν περαιτέρω ψηφιακά νομίσματα.
Σύμφωνα με τον Mena, η πρόβλεψη για το FIT21 είναι μια πράξη που στοχεύει να διευκρινίσει τους ρυθμιστικούς ρόλους γύρω από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Η προστασία των καταναλωτών θα ενισχυθεί επίσης με αυτό το νομοσχέδιο, είπε.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Τραμπ θα μπορούσε να επιταχύνει την πρόοδο σε τρία σημαντικά κομμάτια νομοθεσίας για το stablecoin, τα οποία στοχεύουν στη δημιουργία προστατευτικών «αναχωμάτων» γύρω από τη μελλοντική έκδοση stablecoin. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης που συνδέονται με το δολάριο χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για σκοπούς παρόμοιους με τους παραδοσιακούς χρηματοοικονομικούς σκοπούς, ανέφερε σε σημείωμα η Standard Chartered.
Αποθεματικό το bitcoin;
Από τη νίκη του Τραμπ, έχουν αυξηθεί οι εικασίες ότι ένα στρατηγικό απόθεμα bitcoin θα μπορούσε να είναι εμπόδιο. Αν και ο εκλεγμένος Πρόεδρος δεν έχει εκφράσει συγκεκριμένα ένα τέτοιο σχέδιο, η ιδέα ότι η κυβέρνησή του θα αγόραζε bitcoin ως αποθεματικό ενεργητικό έχει δημιουργήσει ενθουσιασμό στους κρυπτο – ταύρους. «Βλέπουμε ήδη ότι τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν την εντός θεσμών και χωρών.
Όλο και περισσότερες χώρες το υιοθετούν. Οπότε δεν νομίζω ότι είναι θέμα ετών. Νομίζω ότι είναι θέμα μηνών», είπε ο Kravchunovsky.
Ο Mena βλέπει την τιμή του bitcoin να εκτινάσσεται στα 1 εκατομμύριο δολάρια «σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη», εάν δημιουργηθεί ένα στρατηγικό απόθεμα. Το σενάριο θα ωθούσε άλλα έθνη να δημιουργήσουν τα δικά τους αποθέματα, κατέληξε.
Latest News
«Καλπάζει» σε νέα ρεκόρ το Bitcoin - Αγγιξε τα 90.000 δολάρια
Οι έμποροι και οι αναλυτές συμφωνούν ότι το ράλι μόλις άρχισε - Βλέπουν τα 100.000 δολάρια μέσα στο έτος
Ο Τραμπ κλείνει το μάτι στα κρυπτονομίσματα και οδηγεί σε ράλι τις τιμές [Γράφημα]
Το Bitcoin έχει ενισχυθεί 18,5% μέσα σε διάστημα μιας μόλις επτά ημερών και 77% από τις αρχές του έτους
Στο στόχαστρο οι συναλλαγές με crypto - Πώς θα φορολογούνται
Πέφτει φως στα «αόρατα» κρυπτονομίσματα - Πιάνει δουλειά η νέα ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών
Ο βασιλιάς επέστρεψε: «Ο δισεκατομμυριούχος Binance CZ σχεδιάζει τη ζωή μετά τη φυλακή
Ο Changpeng Zhao, ο ιδρυτής της Binance μιλάει στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τη φυλάκιση
Πέρασε το κατώφλι της φυλακής η Καρολάιν Έλισον του FTX
Η συνεργάτιδα και σύντροφος του Μπάνκμαν Φριντ θα παραμείνει στη φυλακή για δύο χρόνια για την απάτη του FTX
Γιατί τα crypto παρακολουθούν «με κομμένη την ανάσα» τις αμερικανικές εκλογές
Σε ποιες πολιτείες εστιάζουν οι κάτοχοι crypto - Τι περιμένουν από το Κογκρέσο και τη Γερουσία - Τι ψηφίζουν
To Bitcoin εκλέγει πρόεδρο... Πώς τα crypto θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
Η αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανικές εκλογές έχει αρχίσει και η βιομηχανία των crypto θα παίξει σημαντικό ρόλο
Αυξάνονται οι επενδυτικές εταιρείες «φαντάσματα» - Alert για παράνομες πλατφόρμες
«Βροχή» οι προειδοποιήσεις για παράνομες επενδυτικές πλατφόρμες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ο επιχειρηματίας που ισχυρίζεται ότι είναι ο «Satoshi Nakamoto» λέει ότι σχεδίασε και το λογότυπο του Twitter
Ο Στέφεν Μόλα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πέρα από το Bitcoin και πίσω από τα ευρωομόλογα - Η περίεργη εκδήλωση στο Λονδίνο
«Καλπάζει» ξανά το Bitcoin και φλερτάρει με τα ιστορικά υψηλά
Τον έναν μετά τον άλλον στόχο ξεπερνά το Bitcoin, αφήνοντας πίσω του το όριο των 70.000 δολαρίων