Μένοντας στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και έδωσε σάρκα και οστά στα Starbucks, ο Χάουαρντ Σουλτς έχει επιστρέψει τρεις φορές στο ρόλο του CEO και διαθέτει πλέον μία θέση ομότιμου προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής αλυσίδας καφεστίασης.
Παρόλη την επιτυχημένη καριέρα του ως επιχειρηματίας, σε συνέντευξή του στο Fortune, ο 71χρονος δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι αποθαρρύνει τους νέους από το να ξεκινήσουν μόνοι τους και να γίνουν ιδρυτές της δικής τους επιχείρησης πολύ νωρίς.
Starbucks: Τα 5+1 σημεία που θέλει να αλλάξει ο νέος CEO
«Στα 22 σας, θα ωφεληθείτε αν εργαστείτε σε μια εταιρεία που μπορεί να σας διδάξει και να σας δείξει πώς λειτουργεί ένας οργανισμός – εφόσον η εταιρεία αυτή έχει αξίες που είναι συμβατές με τις δικές σας», επισήμανε ο Σουλτς. «Υπάρχει μεγάλο όφελος από το να είσαι σε έναν οργανισμό και να δεις από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί πραγματικά μια εταιρεία και τι συμβαίνει στο εσωτερικό της, πριν το κάνεις εσύ ο ίδιος», πρόσθεσε.
Ο Σουλτς αποχώρησε από τη θέση του CEO της Starbucks πέρυσι, στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης μετάβασης.
Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από επενδύσεις σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως το γάλα βρώμης Oatly, η True Food Kitchen και πιο πρόσφατα η Cumulus Coffee, μια μηχανή οικιακής παρασκευής νίτρο cold brew που αναπτύχθηκε από τον Mesh Gelman, πρώην ανώτερο στέλεχος της Starbucks.
Η χειρότερη συμβουλή που έλαβε ποτέ ο Σουλτς στην επιχειρηματική του πορεία, ήταν να εγκαταλείψει τη Starbucks.
Η ιστορία επιτυχίας της Starbucks του Χάουαρντ Σουλτς
Ο Σουλτς εντάχθηκε στη Starbucks το 1981 ως διευθυντής λιανικής πώλησης και μάρκετινγκ. Εμπνευσμένος από ένα ταξίδι στην Ιταλία, προσπάθησε να πείσει τα αφεντικά του να προσθέσουν τον εσπρέσο στο μενού. Η ιδέα του όμως αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, επειδή το ρόφημα δεν ήταν δημοφιλές στην Αμερική, ενώ οι μηχανές ήταν και ακριβές και περίπλοκες.
Αποφάσισε τότε να φύγει για να αναπτύξει τη δική του σειρά καφετεριών με επίκεντρο τον εσπρέσο, με την ονομασία Il Giornale. Έχοντας δοκιμάσει με επιτυχία την απόδειξη της ιδέας, επέστρεψε στη Starbucks ως διευθύνων σύμβουλος το 1987.
Ήταν μια μεγαλειώδης επανένταξη. Ο Σουλτς εισήγαγε την εταιρεία στο χρηματιστήριο το 1992, συγκεντρώνοντας 29 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα της δημόσιας εγγραφής.
Μέχρι την στιγμή που αποχώρησε από το ρόλο του CEO και μετακόμισε στη θέση του παγκόσμιου επικεφαλής στρατηγικής και προέδρου το 2000, είχε ανοίξει 3.000 καταστήματα Starbucks, μεταξύ άλλων στην Ασία και την Ευρώπη.
Με την πάροδο των χρόνων, ο Σουλτς επέστρεψε ως CEO άλλες δύο φορές, μία φορά το 2008 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και ξανά -χωρίς να αποχωρήσει- το 2022. Μέχρι τη στιγμή που αποσύρθηκε (για πρώτη φορά) το 2017, είχε μεγαλώσει τη Starbucks από 11 καταστήματα στην περιοχή του Σιάτλ σε περισσότερα από 35.000 σημεία σε όλο τον κόσμο.
«Η Starbucks, παρά το μέγεθος, την κλίμακα και την πολυπλοκότητά της, εξακολουθεί να είναι ένα επιχειρηματικό project», δήλωσε στο Fortune. «Η Starbucks έχει επιχειρηματική ηγεσία σε κάθε επίπεδο».
Σήμερα, ο Σουλτς είναι ο επίτιμος πρόεδρος της μάρκας και δήλωσε στο Fortune ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ποτέ στη θέση του CEO. Τόνισε ότι εμπιστεύεται απόλυτα τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Μπράιαν Νίκολ και είναι πάντα διαθέσιμος να προσφέρει στον διάδοχό του συμβουλές ή καθοδήγηση.
Παραμένοντας πιστοί στην αποστολή
«Όλοι όσοι έχουν μια τολμηρή ιδέα παλεύουν με αμφιβολίες και άγχος πού και πού», είπε ο Σουλτς. «Για ένα 22χρονο άτομο που επιδιώκει κάτι, είναι φυσικό να έχει φόβο και άγχος- το ερώτημα είναι πώς να το χρησιμοποιήσει αυτό με τρόπο που να μην γίνεται τόσο μεγάλο βάρος».
Η απάντηση, κατά τη γνώμη του, είναι να περιβάλλει τον εαυτό του με ανθρώπους που έχουν δεξιότητες ή εμπειρία που ξεπερνούν τις δικές του – και οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.
Τι γίνεται όμως όταν το επιχειρηματικό όνειρο φαντάζει… άπιαστο; Πότε ένας αισιόδοξος με όραμα πρέπει να πετάξει λευκή πετσέτα; «Είναι μια πολύ προσωπική απόφαση», απαντά.
«Μερικές φορές η διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας είναι απλώς η θέληση», προσθέτει, αν και ορισμένα πρακτικά ερωτήματα είναι ζωτικής σημασίας: Πόσα χρήματα έχει η επιχείρηση; Πόσο μεγάλο είναι το χρέος;
Ακόμη και σε δεινή θέση, ο Σουλτς υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. «Υπήρχαν πολλές, πολλές φορές στις πρώτες μέρες της Starbucks όπου οι προκλήσεις ήταν πέρα από κάθε λογική», τόνισε. «Μερικές φορές χρειάζεσαι λίγη τύχη».
Ομοίως, η χειρότερη συμβουλή που έλαβε ποτέ ο Σουλτς στην επιχειρηματική του πορεία, ήταν να εγκαταλείψει τη Starbucks.
«Μιλάω για 142 ανθρώπους που με απέρριπταν όταν μαζεύαμε χρήματα στα μέσα της δεκαετίας του 1980», σημείωσε. «Σκέφτηκαν, δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα κεφάλαια, τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν πρόκειται να συμβεί».
Ακόμη κι έτσι όμως, η Starbucks βρίσκεται στην 125η θέση του Fortune 500, με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 109 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι μία από τις λίγες αλυσίδες τροφίμων και ποτών με πραγματικά παγκόσμια παρουσία.
Αγνοώντας τους αρνητές
Η ιστορία της πρώιμης απόρριψης φέρνει τον Σουλτς στη δεύτερη συμβουλή του για τους νέους ελπιδοφόρους ηγέτες: Μην ακούτε τους αρνητές.
«Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι θα σας πουν ότι το επιχειρηματικό σας όνειρο είναι πολύ μεγάλο και ότι θα πρέπει να συμβιβαστείτε με κάτι άλλο – ότι τα ρίσκα είναι πολύ υψηλά», τόνισε. «Δεν θέλετε να είστε 40 ετών και να κοιτάτε πίσω τον 22χρονο εαυτό σας και να λέτε: “Έπρεπε να είχα πιστέψει πραγματικά στον εαυτό μου και στο όνειρο που είχα”».
Αλλά με αυτό, κάθε νέος θα πρέπει να διατηρεί μια αίσθηση της πραγματικότητας σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές του.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Σουλτς είχε μια στιγμή που έκλεισε τον κύκλο του, όταν επέστρεψε στην Ιταλία για να παραστεί στα εγκαίνια του πρώτου Starbucks στη Βενετία.
«Ήταν απίστευτα ευχάριστο να βλέπουμε τη Starbucks να πετυχαίνει στην πιο δύσκολη αγορά του κόσμου για τον καφέ», είπε.
Latest News
Πρόταση για αμυντικές δαπάνες 90 δισ. από τον Γερμανό υπουργό Άμυνας
Οι δηλώσεις του Μπόρις Πιστόριους στη Γερμανία έρχονται εν μέσω πίεσης προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες
Το νέο χαράτσι του δημάρχου στους Λονδρέζους
Νέο χαράτσι επέβαλε ο δ΄ήμαρχος σε όποιον μετακινείται στο Λονδίνο
Εξαπλώνεται η απεργία στην Amazon σε μεγάλο κέντρο διαλογής στη Ν. Υόρκη
Απεργούν και οι εργαζόμενοι σε αποθήκες σε ένα τεράστιο κέντρο διαλογής και διανομής της Amazon στο Staten Island της Νέας Υόρκης
Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις του κόσμου για αστική κινητικότητα
Το Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι ανακηρύχθηκαν οι καλύτερες πόλεις για αστικές συγκοινωνίες, ενώ η Αθήνα δεν εξετάστηκε από την μελέτη
Επιτυχία: Πόσα πρέπει να βγάζει η κάθε γενιά για να αισθάνεται πετυχημένη
Όλοι θέλουν να βγάζουν και να έχουν περισσότερα για να φτάσουν την επιτυχία, αλλά οι νεότεροιτο φτάνουν στα άκρα
Τα δύο πρώτα χρόνια Brexit κόστισαν στη Βρετανία 34 δισ. δολάρια
Το Brexit έπλεηξε πιο σκληρά τις μικρές επιχειρήσεις στη Βρετανία - Τι δείχνει μελέτη ερευνητών του London School of Economics
«Όχι σύμβαση, όχι καφές» στα Starbucks - Πληθαίνουν οι απεργοί μπαρίστας στις ΗΠΑ
Μπαρίστας στα Starbucks των Κολόμπους, Ντένβερ και Πίτσμπουργκ θα συμμετάσχουν στις απεργίες που ξεκίνησαν την Παρασκευή
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Ευρώπη – Τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα
Οι ηγέτες της καλούνται να δώσουν άμεσα απαντήσεις γιατί ο χρόνο εξαντλείται - Με ποιες προκλήσεις αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη
Προειδοποιήσεις από τους δημάρχους της Ευρώπης για τη στεγαστική κρίση
Οι ηγέτες 10 μεγάλων πόλεων ζητούν δράση για την αντιμετώπιση «μιας από τις πιο πιεστικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η κοινωνία, την στεγαστική κρίση
Πίσω από τη συμφωνία της Volkswagen με συνδικάτα για «οδυνηρές περικοπές»
Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τη «συμφωνία της τελευταίας στιγμής» στην Volkswagen: περικοπές γίνονται, αλλά εργοστάσια δεν κλείνουν (μέχρι νεωτέρας)