
Θετικά κρίνει την επιτάχυνση των αποσβέσεων των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) των ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθώς, όπως αναφέρει, θα βοηθήσουν στην ομαλοποίηση της κεφαλαιακής τους διάρθρωσης.
Οι DTC, λόγω των ζημιών κατά τη διάρκεια της ελληνικής δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2009, εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του κοινού μετοχικού κεφαλαίου Tier 1 (CET1) των ελληνικών τραπεζών, κατά μέσο όρο, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024. Η ταχύτερη απόσβεση θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου, θα διευκολύνει τις ρυθμιστικές συζητήσεις για τις διανομές κεφαλαίων και θα βελτιώσει την ευελιξία του κεφαλαίου, προς όφελος των πιστωτικών προφίλ των τραπεζών μακροπρόθεσμα.
JP Morgan: Αναβαθμίζει τη σύσταση για την Ελλάδα – Ο ρόλος των τραπεζών
Η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα , η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζουν να επιταχύνουν την απόσβεση των DTC αφαιρώντας τους οικειοθελώς από το εποπτικό κεφάλαιο πριν από το χρονοδιάγραμμα στο οποίο μπορούν να συμψηφίσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις. Οι τράπεζες στοχεύουν να μειώσουν το ποσοστό των DTC στο κεφάλαιό τους CET1 στο 20%-30% έως το τέλος του 2027 και να τις διαγράψουν πλήρως έως το 2032-2034, σε σύγκριση με το 2041 με βάση τα χρονοδιαγράμματα φορολογικών συμψηφισμών τους.
Και κατά την Fitch, οι υψηλές DTC δεν οδήγησαν τις αξιολογήσεις των τραπεζών χαμηλότερα, αλλά η επιταχυνόμενη αποαναγνώριση θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου και, αν και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων, αναμένει ότι η βελτιωμένη διαρθρωτική κερδοφορία των τραπεζών θα αντισταθμίσει αυτό.
Ελληνικές τράπεζες: Ο ρόλος των μετασχηματισμών
Οι τράπεζες ξανάρχισαν τις πληρωμές μερισμάτων φέτος και σκοπεύουν να διανείμουν το πλεονάζον κεφάλαιο μέσω υψηλότερων πληρωμών μερισμάτων ή εξαγορών μετοχών τα επόμενα χρόνια, όπως και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι δείκτες CET1 ήταν κατά μέσο όρο περίπου 17% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 και ήταν πάνω από τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς είναι πιθανό να απλοποιήσουν τις εταιρικές τους δομές και να συγχωνεύσουν τις εταιρείες συμμετοχών και εκμεταλλεύσεών τους τώρα που έχουν ολοκληρώσει τις εκκαθαρίσεις της ποιότητας περιουσιακών στοιχείων. Οι δομές των εταιρειών χαρτοφυλακίου τους δημιουργήθηκαν το 2020-2021 για να αποφευχθούν οι απώλειες από την εκκαθάριση που προκάλεσε τη μετατροπή των DTC και το dilution. Ο οίκος θεωρεί ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών και των εταιρειών χαρτοφυλακίου τους είναι ο ίδιος και δεν αναμένει ότι η αναδιάρθρωση θα επηρεάσει τις αξιολογήσεις, αν και θα οδηγήσει τελικά σε χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.
Για τα αποτελέσματα
Τα ισχυρά αποτελέσματα των τραπεζών για το εννεάμηνο του 2024 επιβεβαίωσαν την άποψη του Fitch ότι οι πρόσφατες βελτιώσεις κερδοφορίας είναι βιώσιμες. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν κατά μέσο όρο στο 4% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (RWAs), παρά τα χαμηλότερα επιτόκια που μείωσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους το γ’ τρίμηνο. Έτσι ο οίκος αναμένει ότι τα λειτουργικά κέρδη θα μετριαστούν το 2025, αλλά θα παραμείνουν ισχυρά στο 3,5% περίπου των RWA, υποστηριζόμενα από την αύξηση των εσόδων από δάνεια και προμήθειες, την υγιή λειτουργική απόδοση και τις χαμηλότερες χρεώσεις απομείωσης δανείων (LIC).
Τα LIC μειώθηκαν το 9μηνο του 2024, αλλά εξακολουθούσαν να είναι υψηλά, κατά μέσο όρο στο 0,7% των ακαθάριστων δανείων. Ο οίκος αναμένει ότι τα LIC θα συνεχίσουν να μειώνονται το 2025 λόγω της χαλάρωσης των πιέσεων προσιτότητας, των πρόσθετων ανακτήσεων, του δυνητικά χαμηλότερου κόστους εξυπηρέτησης και των σύνθετων τιτλοποιήσεων.
Ο μέσος δείκτης απομειωμένων δανείων των τραπεζών ήταν 3,6% στο τέλος του τρίτου τριμήνου (ή 4% αν εξαιρεθούν οι τιτλοποιήσεις απομειωμένων δανείων από τον παρονομαστή), σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένος με τις ομοτίμες τράπεζες της Νότιας Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Fitch έχει αναβαθμίσει τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα σε «BB+»/Θετικό και «BB»/Θετικό αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς αναβαθμίστηκαν σε «BB»/Θετικό. Οι Θετικές Προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες της για περαιτέρω βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας και στα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών.


Latest News

Profile: Νέα ψηφιακή λύση για τράπεζες και εταιρίες επενδύσεων
Η λύση DI.hub παρέχει στους χρήστες πρόσβαση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τους σε πραγματικό χρόνο

Premium Banking: Αυτή είναι η τραπεζική σχέση σήμερα, προσωπική εξυπηρέτηση και προνόμια που σας αξίζουν
Μια τραπεζική εμπειρία αποκλειστικά σχεδιασμένη για εσάς

Συνάντηση του Προέδρου του ΕΒΕΑ με τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προοπτικές ενδυνάμωσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας-Ισπανίας

LAMDA Development: Στηρίζει το Δήμο Πεντέλης με αποκατάσταση της περιοχής που επλήγη από τις πυρκαγιές
Σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, η εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων και συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη μελλοντικών κινδύνων

Edison για AVAX: Ανεβάζει στα 4 ευρώ την τιμή στόχο με περιθώριο ανόδου 88%
Η αναβάθμιση της AVAX έρχεται σε συνέχεια αναπροσαρμογής προς τα πάνω της πρόβλεψης για επίτευξη τα επόμενα χρόνια αυξημένου περιθωρίου EBITDA από την κατασκευή που εξασφαλίζει το υφιστάμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εταιρίας

Νέο Mνημόνιο Συνεργασίας Enterprise Greece και Eurobank
Το αρχικό Μνημόνιο Συνεργασίας είχε υπογραφεί το 2020 κατόπιν πρωτοβουλίας της Enterprise Greece που είχε απευθύνει πρόσκληση σε τράπεζες για την από κοινού στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οριστικός ανάδοχος στο τμήμα Χανιά - Ηράκλειο του ΒΟΑΚ
Το κατασκευαστικό κόστος του αυτοκινητοδρόμου 157 χλμ. υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ
![Euroxx: Ισχυρό το ανοδικό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών – Αυξάνει τις τιμές στόχους [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Greek-banks-1024x600-1-600x352.png)
Euroxx: Ισχυρό το ανοδικό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών – Αυξάνει τις τιμές στόχους [πίνακας]
Η Euroxx αυξάνει και τις τιμές στόχους, διατηρώντας τη σύσταση overweight, δηλαδή για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς

Νέες επενδύσεις 15 εκατ. από τη ΜΕΒΓΑΛ – Το μήνυμα Θεοδωρόπουλου στην οικογένεια Χατζάκου
Η οικογένεια Χατζάκου ξαναπήρε τον έλεγχο της ΜΕΒΓΑΛ το 2016 – Έκτοτε επένδυσε 58 εκατ. για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής

Κερδισμένοι και χαμένοι από τη νέα μείωση των επιτοκίων – Τι σημαίνει για δάνεια και καταθέτες
Πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις – Τι φέρνει η έκτη κατά σειρά διαδοχική μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ