Συνεχή προσκόμματα για την μη καταβολή οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που βγαίνουν στη συνταξιοδότηση προβάλει η κυβέρνηση – και συγκεκριμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – στέλνοντας στα εργατικά δικαστήρια χιλιάδες εργαζομένους, για υποθέσεις που θα μπορούσαν να λυθούν άμεσα.

Επικουρικές συντάξεις: Στις 74.500 οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις

Θύματα αυτής της πρακτικής – αυτή τη φορά – είναι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου, με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στους οποίους αρνείται την καταβολή αποζημίωσης για αποχώρηση από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης.

Το πρόσκομμα που επικαλείται αυτή τη φορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι εισπράττουν εφάπαξ βοήθημα από συναφές τομέα ή κλάδο πρόνοιας και δεν δικαιούνται το ποσό της αποζημίωσης απόλυσης – αποχώρησης, από φορείς του δημοσίου τομέα, το οποίο κατ’ ανώτατο όριο φθάνει τα 15.000 ευρώ.

Συνταξιοδότηση και αποζημιώσεις – Τι έχει γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Μάλιστα αδιαφορεί για σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία δικαιώνει του υπαλλήλους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εξ αυτών να στρέφονται στα δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθούν και να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, αφορά εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους που εργάζονται στο δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, (μηχανικούς, γιατρούς κ.α) που έχουν προσληφθεί διατηρώντας την ιδιότητα και σε άλλες ιδιωτικής φύσεως εργασίες.

Ταυτόχρονα αφορά εργαζόμενους που κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου μετατάχτηκαν από άλλους φορείς και μονιμοποιήθηκαν σε
φορείς του δημοσίου.

Οι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με την αποχώρησή τους λαμβάνουν αποζημίωση έως 15.000 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 55 του π.δ/τος 410/1988.

Δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, είτε απασχολούνται σε ΔΕΚΟ, είτε στο Δημόσιο, δικαιούνται αποζημίωση κατά την αποχώρησή τους για συνταξιοδότηση με πλαφόν τα 15.000 ευρώ. Το ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης είναι ανάλογο με το χρόνο υπηρεσίας που έχει πραγματοποιηθεί εκτός της ασφάλισης σε φορέα-τομέα πρόνοιας προς το συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους. Σε καμία περίπτωση η εν λόγω αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 15.000,00 ευρώ.

Μετά τις ενστάσεις που έθεσε το υπουργείο Οικονομικών για την μη απόδοση της αποζημίωσης σε όσους υπαλλήλους είναι ασφαλισμένοι και λαμβάνουν εφάπαξ βοήθημα, το Β’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει γνωμοδότησε (Αριθ. Γνωμοδ. 187/2020) διαφορετικά για την περίπτωση προσωπικό του υπουργείου Τουρισμού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και ειδικότητα Μηχανικών, που υπάγεται στην ασφάλιση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής.

Συγκεκριμένα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εισηγήθηκε θετικά, δηλαδή ότι ο υπάλληλος αυτός (πολιτικός μηχανικός), δικαιούται την, προβλεπόμενη στο άρθρο 55 του π.δ/τος 410/1988, αποζημίωση.

Να σημειωθεί ότι το ΝΣΚ αποφάσισε ότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατηγορίας ΠΕ, εφόσον δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Δημοσίου για τη χορήγηση σύνταξης, έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης γήρατος από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγονται δικαιούνται αποζημίωσης.

Παρά ταύτα το Γενικό Λογιστήριο εξακολουθεί να μην εφαρμόζει την γνωμοδότηση του του νομικού συμβούλου του κράτους «οδηγώντας» χιλιάδες εργαζόμενους στην μακροχρόνια ταλαιπωρία των δικαστηρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax