Οι νέοι δασμοί που σχεδιάζει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Γερμανία 1% στην οικονομική παραγωγή εάν τεθούν σε ισχύ, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Δασμοί: Μετά τη νίκη Τραμπ, μία εταιρεία ετοιμάζεται να μεταφέρει την παραγωγή από την Κίνα

«Εάν πράγματι υλοποιηθούν οι νέοι δασμοί, θα μπορούσαμε ακόμη και να υποχωρήσουμε σε αρνητικό έδαφος», δήλωσε ο Νάγκελ, με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει ήδη ασθενή ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος.

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να έχει μηδενική ανάπτυξη το 2024 και πιθανότατα θα αναπτυχθεί λιγότερο από 1% το 2025

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να έχει μηδενική ανάπτυξη το 2024 και πιθανότατα θα αναπτυχθεί λιγότερο από 1% το 2025, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ανησυχία Νάγκελ για τις θέσεις εργασίας

Ο Νάγκελ, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις προοπτικές της γερμανικής αγοράς εργασίας, μιλώντας στην Die Zeit: «Οι θέσεις εργασίας που χάνουμε στη βιομηχανία μπορεί να μην αντικατασταθούν τόσο εύκολα όσο πριν από νέες θέσεις εργασίας στην τομέα των υπηρεσιών».

Όσον αφορά την τρέχουσα πορεία των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμά ότι η ΕΚΤ κινείται όπως αρμόζει.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές φέτος και οι περαιτέρω μειώσεις σε κάθε συνεδρίασή της, τουλάχιστον έως τον επόμενο Απρίλιο, είναι πλήρως αποτιμημένες.

«Δεν υπερβάλλουμε. Υπάρχει ακόμη αισθητή πίεση στις τιμές, η οποία προέρχεται κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών λόγω των μισθών», είπε ο Νάγκελ.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του ινστιτούτου IW της Κολωνίας

Την ίδια στιγμή το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας (IW) υπολογίζει ότι ένας εμπορικός πόλεμος με εκατέρωθεν δασμούς ύψους 10% θα στοίχιζε την γερμανική οικονομία 127 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Τραμπ. Δασμοί της τάξης του 20% θα μπορούσαν μάλιστα να κοστίσουν στη γερμανική οικονομία 180 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Τραμπ θεωρεί τους δασμούς αποτελεσματικό εργαλείο επίτευξης εγχώριων παραγωγικών στόχων αλλά και κατάλληλο μοχλό πίεσης για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των ΗΠΑ σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, εκτιμά μιλώντας στην DW η ειδική σε διεθνή οικονομικά ζητήματα Πένι Νάας από το German Marshall Fund of the United States στην Ουάσιγκτον. Ο εκλεγμένος πρόεδρος θεωρεί τους δασμούς αποτελεσματικό μέσο εξισορρόπησης εμπορικών ελλειμμάτων. Οι προτεραιότητες στην επιβολή δασμών είναι πιθανότατα για τον επόμενο αμερικανό πρόεδρο ο χάλυβας, τα αυτοκίνητα και αγαθά που θα φέρουν θέσεις εργασίας στη μεταποίηση στις ΗΠΑ, πιστεύει η Πένι Νάας και προσθέτει:

«Ο Τραμπ είναι “κυνηγός ντιλ” και έχει απειλήσει στο παρελθόν με επιβολή δασμών για να εξαναγκάσει τους εμπορικούς εταίρους σε παραχωρήσεις». Η ίδια δηλώνει ότι δεν θα εκπλαγεί αν χώρες, με τις οποίες οι ΗΠΑ καταγράφουν εμπορικά ελλείμματα, έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση για να αυξήσουν τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου