Στο 0,4% περιορίστηκε ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών του ΟΟΣΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, έναντι 1,3% το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση.

Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός, επισημαίνοντας ότι παρά τη συνολική αύξηση κατά μέσο όρο του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών, η εικόνα ήταν μικτή μεταξύ των χωρών.

Βρετανία: 1,7 εκατ. νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς θέρμανση για λόγους οικονομίας

Από τις 15 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, 8 κατέγραψαν αύξηση, ενώ 7 μείωση. Μεταξύ των οικονομιών της G7, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες, αλλά συρρικνώθηκε στον Καναδά και στη Γερμανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία σημείωσαν τις υψηλότερες αυξήσεις (1,1% και 1,0%, αντίστοιχα), διατηρώντας τα ποσοστά του προηγούμενου τριμήνου.

Στις ΗΠΑ το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε με ρυθμό 0,4% από 1,2% το 1ο τρίμηνο του 2024, κυρίως λόγω της μειωμένης αύξησης του αριθμού των εργαζομένων και των κρατικών κοινωνικών παροχών.

Η Γαλλία σημείωσε επίσης αύξηση (0,3%), λιγότερο από το 0,5% του πρώτου τριμήνου του έτους, ενώ ο Καναδάς παρουσίασε πτώση (-0,2%), καθώς το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η Γερμανία κατέγραψε επίσης μειώσεις τόσο στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών (-0,2%) όσο και στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ (-0,3%).

Μεταξύ άλλων χωρών του ΟΟΣΑ, η Πορτογαλία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών το δεύτερο τρίμηνο του 2024 (2,1%), κυρίως λόγω της αύξησης των μισθών των εργαζομένων. Μεταξύ 4ου τριμήνου 2021 και 2ου τριμήνου 2024, οι αμοιβές των εργαζομένων στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 23% σε πραγματικούς όρους, υπερβαίνοντας αυτές των οικονομιών της G7 (Διάγραμμα 2).

Η Ολλανδία παρουσίασε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση (-2,3%) στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών, κυρίως λόγω της μείωσης του εισοδήματος από ακίνητα που συμπίπτει με την αύξηση των φόρων επί του εισοδήματος και του πλούτου, αν και το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε (0,9%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή