
Στο 0,4% περιορίστηκε ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών του ΟΟΣΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, έναντι 1,3% το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση.
Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός, επισημαίνοντας ότι παρά τη συνολική αύξηση κατά μέσο όρο του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών, η εικόνα ήταν μικτή μεταξύ των χωρών.
Βρετανία: 1,7 εκατ. νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς θέρμανση για λόγους οικονομίας
Από τις 15 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, 8 κατέγραψαν αύξηση, ενώ 7 μείωση. Μεταξύ των οικονομιών της G7, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες, αλλά συρρικνώθηκε στον Καναδά και στη Γερμανία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία σημείωσαν τις υψηλότερες αυξήσεις (1,1% και 1,0%, αντίστοιχα), διατηρώντας τα ποσοστά του προηγούμενου τριμήνου.
Στις ΗΠΑ το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε με ρυθμό 0,4% από 1,2% το 1ο τρίμηνο του 2024, κυρίως λόγω της μειωμένης αύξησης του αριθμού των εργαζομένων και των κρατικών κοινωνικών παροχών.
Η Γαλλία σημείωσε επίσης αύξηση (0,3%), λιγότερο από το 0,5% του πρώτου τριμήνου του έτους, ενώ ο Καναδάς παρουσίασε πτώση (-0,2%), καθώς το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Η Γερμανία κατέγραψε επίσης μειώσεις τόσο στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών (-0,2%) όσο και στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ (-0,3%).
Μεταξύ άλλων χωρών του ΟΟΣΑ, η Πορτογαλία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών το δεύτερο τρίμηνο του 2024 (2,1%), κυρίως λόγω της αύξησης των μισθών των εργαζομένων. Μεταξύ 4ου τριμήνου 2021 και 2ου τριμήνου 2024, οι αμοιβές των εργαζομένων στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 23% σε πραγματικούς όρους, υπερβαίνοντας αυτές των οικονομιών της G7 (Διάγραμμα 2).
Η Ολλανδία παρουσίασε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση (-2,3%) στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών, κυρίως λόγω της μείωσης του εισοδήματος από ακίνητα που συμπίπτει με την αύξηση των φόρων επί του εισοδήματος και του πλούτου, αν και το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε (0,9%).


Latest News

Έρχεται το επόμενο κύμα απολύσεων ομοσπονδιακών υπαλλήλων - Και θα είναι ακόμη πιο βάναυσο
Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένεται να καρατομηθούν πάραυτα

Οι κρυφοί κίνδυνοι που εγκυμονούν τα οικογενειακά γραφεία
Οι ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης περιουσίας για τους υπερπλούσιους διαχειρίζονται πλέον τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Οι επικριτές λένε ότι είναι ανοιχτοί σε κατάχρηση

Δασμοί ή μποϊκοτάζ; Η αντίδραση της Jack Daniel's
Η μητρική του Jack Daniel's, Brown-Forman, πλήττεται από την απόφαση να μην πωλείται στον Καναδά το διάσημο bourbon

Ήρθε η ώρα για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο κατασκόπων; Τι ζητά η Γερμανία
Το «καμπανάκι» από τη Γερμανία για τον κίνδυνο της Ευρώπης - Ο ρόλος της CIA και η πρόταση για τα «Euro Eyes»

Γιατί βγαίνει από το χρηματιστήριο η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ
Η Walgreens ήρθε σε συμφωνία περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Sycamore Partners

Η Ευρώπη είναι «εξαρτημένη» από τα φάρμακα - Οι κίνδυνοι για την εφοδιαστική αλυσίδα
Γιατί η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας των φαρμάκων ως δευτερεύον ζήτημα

Χωρίς τέλος οι συνέπειες των δασμών Τραμπ - Πόσο διαρκούν τελικά οι εμπορικοί πόλεμοι;
Οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα κοστίζουν χρήματα στις επιχειρήσεις - Ο αντίκτυπος δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα

ΕΕ – Όμιλος ΕΤΕπ: Θεμέλια για μια νέα πανευρωπαϊκή επενδυτική πλατφόρμα για οικονομικά προσιτή και βιώσιμη στέγαση.
Το Σχέδιο Δράσης για Προσιτή και Βιώσιμη Στέγαση που έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ

Μπροστά στην «τέλεια καταιγίδα» τα σούπερ μάρκετ - Τι φέρνει η συρρίκνωση των κερδών
Τι συμβαίνει με τους λιανέμπορους σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Οι νέοι στόχοι των σούπερ μάρκετ και το «ιερό δισκοπότηρο» της αγοράς

Θετικά τα αποτελέσματα για τη Macy's - Δυσοίωνες οι προοπτικές
Γιατί η Macy's «κρατά μικρό καλάθι», πίσω από το σχέδιο που έχει θέσει για το μέλλον ο διευθύνων σύμβουλός της, Τόνι Σπρινγκ