Τις επόμενες δύο εβδομάδες, σχεδόν 200 χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP29) στο Αζερμπαϊτζάν θα διαπραγματευτούν έναν νέο, πιθανότατα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιο οικονομικό στόχο για να βοηθήσουν τις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου να απελευθερωθούν από τον άνθρακα και να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες θερμοκρασίες. Αλλά παρόλο που τα έθνη υπόσχονται, πολλά από αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να προέλθουν από τις κυβερνήσεις.
Όπως γράφει το Bloomberg οι ανεπτυγμένες χώρες, που δεν έχουν αξιοσημείωτη ρευστότητα, διαμηνύουν ήδη από την έναρξη της συνόδου κορυφής της COP29 ότι ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης που υπόσχονται θα πρέπει να προέλθει από πηγές εκτός του άμεσου ελέγχου τους. Αυτό περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα μέσω δανείων και άλλων «καινοτόμων» χρηματοδοτικών δομών.
Η περίπλοκη και δαπανηρή πρόταση για την ανάπτυξη περισσότερων ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων βρίσκει ήδη αντίθετα τα υπερχρεωμένα αναπτυσσόμενα έθνη, τα οποία πιέζουν για έναν πιο συγκεκριμένο στόχο που θα δίνει έμφαση στην παροχή κρατικών επιχορηγήσεων. Η στρατηγική εγείρει επίσης ένα θεμελιώδες ερώτημα: Πώς μπορούν τα έθνη να δεσμεύσουν τρίτα μέρη, τα οποία δεν αποτελούν μέρος της διαδικασίας του ΟΗΕ, να κινητοποιήσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια; Η απάντηση θα είναι κρίσιμη για τον καθορισμό της αξιοπιστίας οποιασδήποτε νέας δέσμευσης που θα δοθεί στο Μπακού φέτος.
COP29: Γιατί πρέπει η Ελλάδα να δίνει χρήματα σε άλλες χώρες;
Η διπλωματική ορολογία της COP29
Στη διπλωματική ορολογία του COP29, η κύρια εστίαση της συνόδου κορυφής είναι να συμφωνηθεί ένας Νέος Συλλογικός Ποσοτικοποιημένος Στόχος για τη χρηματοδότηση του κλίματος, ο οποίος θα αντικαταστήσει έναν προηγούμενο στόχο που υποσχόταν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τα πλούσια έθνη στον αναπτυσσόμενο κόσμο μέχρι το 2020. Ήδη εκφράζεται αρκετή δυσπιστία επί της διαδικασίας.
Οι ανεπτυγμένες χώρες σημείωσαν καθυστέρηση δύο ετών στην αρχική τους δέσμευση, και ορισμένοι αμφισβητούν εάν το ορόσημο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έχει όντως επιτευχθεί. Οι χώρες σε αυτή τη σύνοδο κορυφής θα διαπραγματευτούν έναν πολύ μεγαλύτερο στόχο – που επί του παρόντος τοποθετείται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Στο τραπέζι υπάρχει μεγαλύτερος ρόλος για τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.
Από τα 116 δισεκατομμύρια δολάρια που συνεισέφεραν οι ανεπτυγμένες χώρες το 2022, το 63% προήλθε μέσω πολυμερών τραπεζών και ιδιωτικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Ένα άλλο κραυγαλέο πρόβλημα είναι ότι οι MDB, οι τράπεζες και οι επενδυτές δεν περιλαμβάνονται στα μέρη που διαπραγματεύονται στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα. Ούτε βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο της COP.
«Συχνά φαίνεται ότι το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών θα ήθελε να πει στις MDB τι να κάνουν, αλλά έχει πολύ μικρή δύναμη για να το πραγματοποιήσει», δήλωσε ο Chris Humphrey, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο think tank ODI Global και σύμβουλος του η G20 για την ενίσχυση της επενδυτικής ικανότητας MDB. «Αυτή είναι μια μακροχρόνια ένταση».
Πώς μπορούν να επηρεάσουν οι κυβερνήσεις
Οι χώρες μπορούν, σε διαφορετικό βαθμό, να επηρεάσουν τα MDB μέσω των αντίστοιχων μετοχών τους. Τα πλούσια έθνη θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να δεσμευτούν να πληρώσουν περισσότερα σε αυτά. Ωστόσο, τα MDB υπόκεινται στις δικές τους δομές διακυβέρνησης και έχουν άλλες χρηματοδοτικές προτεραιότητες πέρα από την κλιματική αλλαγή, όπως η άμβλυνση της φτώχειας. Μια ομάδα των μεγαλύτερων MDB στον κόσμο υποσχέθηκε την Τρίτη 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια χρηματοδότηση για το κλίμα έως το 2030, αλλά τόνισε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν για να προχωρήσουν περαιτέρω.
Υπάρχει επίσης ένα τεράστιο πιθανό εμπόδιο που δημιουργήθηκε από την επιστροφή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των περισσότερων μη ευρωπαϊκών MDB, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, και οι μελλοντικές δεσμεύσεις για μια τέτοια χρηματοδοτική δραστηριότητα υπό την κυβέρνηση Τραμπ είναι σοβαρές αμφιβολίες.
Τα ιδιωτικά κεφάλαια στην COP29
Η COP έχει ακόμη λιγότερο έλεγχο στις ροές χρηματοδότησης των ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μεγάλο μέρος της Wall Street πέρασε τον περασμένο χρόνο ανατρέποντας τις πράσινες δεσμεύσεις της ή στοιχηματίζοντας ενάντια στην καθαρή ενέργεια και την κλιματική τεχνολογία. Οι τραπεζίτες και οι επενδυτές έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι θα βάζουν χρήματα μόνο όπου υπάρχει κέρδος.
Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, δεν υπάρχει καθολικά συμφωνημένο σύστημα για την παρακολούθηση της δημόσιας χρηματοδότησης για το κλίμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες μπορούν ήδη να αμφισβητήσουν πότε ή αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι χρηματοδότησης. Η προσθήκη περισσότερων ιδιωτικών οικονομικών στο μείγμα, ιδιαίτερα εάν δεν συνδέεται με δημόσια κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση του κινδύνου επενδύσεων, θα συσκοτίσει περαιτέρω την εικόνα.
Ο André Corrêa do Lago, γραμματέας για το κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλον στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, είναι πιο δύσπιστος. Είναι «προφανές» ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι αναπτυξιακές τράπεζες έχουν να παίξουν ρόλο στη χρηματοδότηση του κλίματος, λέει, αλλά οι συνεισφορές τους πρέπει να μείνουν έξω από τη συζήτηση. Θα προτιμούσε οι χώρες να επικεντρωθούν σε αυτά που μπορούν να φέρουν στο τραπέζι, αντί να προσπαθούν να αποδείξουν ότι μπορούν να κινητοποιήσουν χρήματα από πηγές έξω από τις τσέπες τους.
Latest News
Ρυπαίνεις, πληρώνεις, αντισταθμίζεις - Η μεγάλη πρόκληση στην COP29
Οι αγορές άνθρακα είναι ένα βήμα πιο κοντά να αποτελέσουν μέρος των παγκόσμιων σχεδίων για το κλίμα μετά την COP29 αλλά οι φωνές αμφισβήτησης του μέτρου πληθαίνουν
Στο Μπακού για την COP29 ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η COP29 πραγματοποιείται στον απόηχο της επανεκλογής Τραμπ που έχει πει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού
Γιατί πρέπει η Ελλάδα να δίνει χρήματα σε άλλες χώρες; Τι συζητείται στην COP29
Στην COP29 κεντρικό θέμα συζήτησης είναι και η αύξηση της οικονομικής αρωγής προς τα αναπτυσσόμενα κράτη - Παράδοξα στην νέα στρατηγική για το κλίμα
Πόσο βλαπτική για το κλίμα θα είναι η νέα τετραετία Τραμπ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλά για «πράσινη απάτη» και πιστεύει ότι είναι «φάρσα» η υπερθέρμανση του πλανήτη
Πράσινο φως στην COP29 για την παγκόσμια αγορά άνθρακα - Πώς θα μειωθούν οι εκπομπές
Γεγονός μια πρώιμη συμφωνία στην COP29, κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης του ΟΗΕ που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν
Η σουηδική Vattenfall επενδύει 5 δισ ευρω για ΑΠΕ στη Γερμανία
Ο κύριος όγκος των επενδυσεων της σουηδικής Vattenfall στη Γερμανία κατευθύνεται στα ηλιακά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας
Με τρία events στη φετινή COP η ΕΔΕΥΕΠ - Ενεργειακή μετάβαση, ΥΑΠ και CCS στο επίκεντρο
Θα συζητηθούν οι διεθνείς εξελίξεις στα ενεργειακά, θα αναλυθούν βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες, και θα αναδειχθούν οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης
Εκκλήσεις για διεθνή συνεργασία και διάσωση της Συμφωνίας του Παρισιού στην COP29
Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, COP29, φιλοξενείται στο Μπακού
Τι διακυβεύεται στην COP29 για το κλίμα
Κύριο ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις της COP26 είναι η οικονομική βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο που καίγεται και πνίγεται.
Πόσο σημαντική βρίσκουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή οι Έλληνες - Έρευνα της ΕΤΕπ
Σύμφωνα με την ΕΤΕπ, η κλιματική αλλαγή στη δεύτερη θέση μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα πίσω από το κόστος ζωής