«Να φτάσουμε στο 22%-23% των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία» έθεσε ως στόχο η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), μιλώντας στην 8η Διάσκεψη της ΕΕΝΕ.

Όπως είπε «Εστιάζουμε στο μέτωπο της εξωστρέφειας. Ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια και δεν τον έχουμε. Πρέπει να πάμε πιο γρήγορα», προσθέτοντας με νόημα ότι υπάρχει ανάγκη επαναβιομηχάνισης της χώρας. Από εκεί και πέρα, η ίδια ανέφερε ότι υπάρχει στρατηγική του ΕΒΕΑ αλλά και της ΕΕΝΕ, προκειμένου σημειωθούν αλλαγές.

Πόσο ενισχύει την ελληνική οικονομία η μεταποίηση – Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ [πίνακες]

Στασινόπουλος: Έχουμε τη μαγιά ως χώρα αλλά…

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Στασινόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνική Παραγωγή σημείωσε ότι «η βιομηχανία αποτελεί τη βασική σταθερότητα της οικονομίας», ενώ αναφέρθηκε στην πτώση που υπήρξε στην ελληνική βιομηχανία κατά τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μας ξεπέρασαν 13 χώρες από το 2008 και μετά». Αναφορικά με τη μεταποίηση σημείωσε ότι είμαστε προτελευταίοι πάνω από την Κύπρο. Σε σύγκριση με την Πορτογαλία, η Ελλάδα έχει τις υποδιπλάσιες εξαγωγές, όπως επισήμανε ο κ. Στασινόπουλος. Βέβαια, είπε ότι «έχουμε τη μαγιά ως χώρα να εξάγουμε, αλλά χρειάζεται αναβάθμιση». Ακόμη αναφέρθηκε και στο ακριβότερο ενεργειακό κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές βιομηχανίες, αλλά και στο φορολογικό κόστος. Επιπλέον επικρότησε την έκθεση της ΕΕΝΕ και κάλεσε «το κράτος να γίνει αρωγός», εξηγώντας ότι ελπίζει« το κράτος να καταλάβει αυτά που χρειαζόμαστε», προσθέτοντας ότι πρέπει συνεχώς να υπάρχουν επενδύσεις.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή της παραγωγικής βάσης που θα είναι σημαντική για το μέλλον της χώρας και τη νεολαία της Ελλάδας.

Πώς «βλέπουν» την πορεία οι βιομήχανοι

Ακόμη, ο Άγις Πιστιόλας, Πρόεδρος, ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει παραγωγικό έλλειμμα. «Η Ισχύς για μια χώρα είναι ό,τι παράγεις», ενώ πρόσθεσε ότι «παλεύουμε για το αυτονόητο». Μάλιστα είπε ότι στη χώρ μας δεν υπάρχει «Ολιστική βιομηχανική στρατηγική». Και διερωτήθηκε τους λόγους που υπάρχει προκαταβολή φόρου, συμφωνώντας με τις προτάσεις της ΕΕΝΕ, κάνοντας λόγο και για ανάγκη ταχύτερων αποσβέσεων. Επίσης έδωσε το παράδειγμα του ότι δεν υπήρχαν μέχρι τώρα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα (εκτός private label) σε αντίθεση με την Πορτογαλία.

Η παρέμβαση Θεοδωρόπουλου για τις υπεραποσβέσεις

Από την πλευρά της, η Ράνια Αικατερινάρη, Πρόεδρος Εκτ. Επιτροπής & Αντιπρόεδρος Δ.Σ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) τόνισε την ανάγκη «η Ελλάδα να θέτει συγκεκριμένους στόχους», ενώ μίλησε θετικά και για την έκθεση Ντράγκι, καθώς έκανε λόγο για τη στασιμότητα που παρατηρεί στην Ευρώπη. Επίσης, η ίδια έκανε λόγο για το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και στις δυσκολίες που υπάρχουν για να βρεθούν εργαζόμενοι και μάλιστα καταρτισμένη. Επιπλέον, έκανε λόγο και για την ανάγκη υπεραποσβέσεων. Παρέμβαση έκανε δια σημειώματος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, το οποίο ανέγνωσε η κα Αικατερινάρη. Αυτό ανέγραφε το εξής: «Απαξιώνονται οι επενδύσεις σήμερα σε 3 χρόνια, για αυτό και χρειάζονται υπεραποσβέσεις».

Παράλληλα, ο Αρμόδιος Γιαννίδης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) αναφέρθηκε στο σχέδιο για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας ως το 2050, όχι μόνο χωρίς να χαθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά «για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος». Ακόμη είπε ότι η προκαταβολή φόρου είναι κάτι το «αφύσικο».

Επιπρόσθετα, η Μαίρη Χατζάκου, Μέλος Διοικητικής Επιτροπής, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ τόνισς ότι πρέπει να βλέπουμε τα προϊόντα παγκοσμιοποιημένα», προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει ανταγωνιστικό κόστος για τις ελληνικές βιομηχανίες.

Τέλος, ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ ανέφερε ότι δεν υπάρχει βιομηχανική και τουριστική πολιτική και στρατηγική στη χώρα και η όποια ανάπτυξη είναι «άναρχη» και «αυθόρμητη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Όμιλος ΟΤΕ: Οργανωτικές αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2025
Επιχειρήσεις |

Οι αλλαγές στη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ από 1η Ιανουαρίου 2025

Οι ανακατατάξεις που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ έρχονται σε συνέχεια των αρχικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Κώστα Νεμπή