Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στις εργασίες της 29ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν σήμερα Τετάρτη, αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα τη συνέχιση της πράσινης μετάβασης με βιώσιμο τρόπο.

Η COP29 πραγματοποιείται στον απόηχο της επανεκλογής Τραμπ που έχει πει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

COP29: Σε ανώτατο επίπεδο η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Στις 9:15 ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην παράλληλη εκδήλωση «Vertical Corridor: Europe’s New Energy Lifeline» και στις 12:00 στην παράλληλη εκδήλωση «Our Ocean, Our Action», οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο ελληνικό περίπτερο.

Στις 14:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην παράλληλη εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για την αποστολή έγκαιρων προειδοποιήσεων και την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Στις 15:20 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev.

Η ελληνική συμμετοχή στην COP29

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας.

Από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην COP29 συμμετέχουν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Στο ελληνικό περίπτερο, στην COP29, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 45 εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών, υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων από δεκάδες χώρες, καθώς επίσης ακαδημαϊκών, εκπρόσωπων εταιριών και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στη συντονισμένη κλιματική δράση, στην ενεργειακή μετάβαση και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Στις βασικές θεματικές που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • «Πράσινη» χρηματοδότηση και οικονομικές ευκαιρίες
  • Κλιματική δράση και ανθεκτικότητα σε νερό και υποδομές
  • Ενεργειακή ασφάλεια και γεωπολιτική της ενέργειας
  • Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS)
  • ΑΠΕ και εναλλακτικά καύσιμα
  • Δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και υποδομές αποθήκευσης
  • Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακές τεχνολογίες

Ισχυρή επιχειρηματική παρουσία

Την ελληνική «ομάδα» πλαισιώνουν στελέχη της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, της Hellenic Hydrogen (κοινοπραξία ΔΕΗ και Motor Oil), της HelleniQ Energy, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του ΔΕΣΦΑ, της ΤΕΡΝΑ, της Energean, της Metlen, των ομίλων Κοπελούζου και ΤΙΤΑΝ, της AKTOR, της Archirodon κ.ά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα