
Τον στόχο των 600 προϊόντων πλησιάζει η λίστα με τις μειωμένες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ με ποσοστά από 5% έως 24%.
Μέχρι στιγμής με βάση την ανανεωμένη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, τα προϊόντα ανέρχονται σε 523 και η πρωτοβουλία δείχνει να έχει αναπτύξει μια δυναμική, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης ενημερώνονται καθημερινά για νέους κωδικούς που προστίθενται.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη λίστα με τους κωδικούς προϊόντων που είχαν ενταχθεί στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών, περιλάμβανε 362 κωδικούς προϊόντων και οι μειώσεις διαμορφώνονταν από 5% έως 24%.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο αριθμός των κωδικών θα ξεπεράσει σύντομα τον στόχο των 600 προϊόντων.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας συνέστησε εντατικοποίηση των προσπαθειών από την πλευρά του οργανωμένου λιανεμπορίου, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για μειώσεις τιμών στα ράφια, με στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας.
Δηλαδή, ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ να επεκτείνουν τον στόχο για μειώσεις τιμών σε περισσότερους από 600 κωδικούς, να παρατείνουν χρονικά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, καθώς και να τοποθετήσουν ειδική σήμανση στα ράφια με στόχο τη διευκόλυνση των καταναλωτών.
Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς, έχει δηλώσει ότι «…στόχος μας είναι να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις τιμών σε πολύ περισσότερους από 600 κωδικούς και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι δύο μήνες είναι το μίνιμουμ χρονικό όριο που τέθηκε εξαρχής κατά τις συζητήσεις μας για τη νέα πρωτοβουλία».
Η ανανεωμένη λίστα έχει ως εξής:










Μπαίνει τάξη στις προσφορές
Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης μπαίνουν οι προσφορές και οι παραπλανητικές διαφημίσεις, καθώς η πολιτική ηγεσία επιδιώκει να προσθέσει στη φαρέτρα της εναντίον της ακρίβειας το «όπλο» της διαφάνειας.
Με το πρόβλημα της ακρίβειας να «ακουμπά» πλέον περισσότερο στις υπηρεσίες (εστίαση, εισιτήρια αεροπλάνων, ασφάλιστρα, ενοίκια, φροντιστήρια, κομμωτήρια κ.λπ.) παρά τα τρόφιμα και τα είδη καθημερινής ανάγκης οι τιμές των οποίων έστω και οριακά υποχωρούν, αλλά σαφώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το 2021, οι στρεβλώσεις και η παραπλάνηση των καταναλωτών σε επίπεδο προσφορών και προωθητικών ενεργειών, που τελικά φέρνουν κρυφές ανατιμήσεις, έχει μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Αν και ο Κώδικας Δεοντολογίας σχετικά με τον ορθό τρόπο επικοινωνίας κάθε ανακοίνωσης μείωσης της τιμής (εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες ή άλλες συναφείς πρακτικές) έχει ήδη τεθεί σε ισχύ (3 Σεπτεμβρίου 2024), στην πράξη θα εφαρμοστεί από το 2025, προκειμένου οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι προμηθευτές να προσαρμοστούν ανάλογα και κυρίως να πουληθούν όσα προϊόντα διατίθενται σήμερα υπό προώθηση βάσει των όσων ίσχυαν μέχρι πρότινος χωρίς όμως να προκληθεί οικονομική ζημιά στην οργανωμένη λιανική και στη βιομηχανία.
Τι αλλάζει
Μεταξύ των αλλαγών που θα δουν από το 2025 οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα είναι κατ’ αρχάς λιγότερες προσφορές και εξ αυτού του λόγου «δυνατότερες».
Κατά δεύτερον η συχνότητα των προσφορών θα περιοριστεί. Δεδομένου ότι η διαχείριση του απίστευτου όγκου των διάφορων προσφορών θα εκλογικευτεί και άρα θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους, τόσο για τους προμηθευτές όσο και για το λιανεμπόριο, πιστεύεται ότι η διαφορά αυτή θα περάσει στις τιμές. Αν και αυτή η εκτίμηση κριθεί αποκλειστικά και μόνο από τον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, για τις προσφορές, τα δύο βασικά σενάρια συζητήσεων είναι, να απαγορευτούν οι συνδυαστικές προσφορές για το ίδιο προϊόν, δηλαδή να μην ισχύει ταυτόχρονα το 1+1 δώρο και το 50%, ή στην περίπτωση που για το ίδιο προϊόν γίνονται ταυτόχρονες προσφορές, αυτές να είναι του ίδιου εύρους.


Latest News

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών