«Εξετάζουμε τις προτάσεις της ΕΕΝΕ» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της 8η Διάσκεψης της Ένωσης.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν έχουμε καταλήξει», ζητώντας να μην παρερμηνευτεί αυτή του η τοποθέτηση. Όπως εξήγησε «είναι μέσα στο πνεύμα της κυβέρνησης συνολικά η περαιτέρω μείωση των φόρων για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα», τονίζοντας ωστόσο πως «κάθε φορά μετράμε (σ.σ. κάθε παρέμβαση) για να μη θέσουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά».
Βιομηχανία: Πόσο ενισχύει την ελληνική οικονομία η μεταποίηση – Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ [πίνακες]
Από εκεί και πέρα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι στην Ελλάδα «καλλιεργείται ένας μύθος ότι έχει επέλθει πληρης αποβιομηχάνιση». Η ελληνική βιομηχανία έχει αυξήσει τη συμμετοχή της στο ελληνικό ΑΕΠ από το 12% το 19 στο 13,8% το 2023. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν υπήρξε επανάσταση αλλά όχι και αποβιομηχάνιση». Ακόμη, ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά την ίδια περίοδο σημειώθηκε άνοδο των εργαζομέων στην ελληνική βιομηχανία άνω του 7%. Με βάση την ΕΚΤ η αύξηση της παραγωγικότητας στη μεταποίησης άγγιξε το 20,4%.
Βέβαια, παραδέχθηκε ότι «έχουμε δρόμο να καλύψουμε το επενδυτικό κενό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να απορρίπτουμε επενδύσεις» (σ.σ. αναφερόμενος στο Real Estate).
«Είναι μέσα στο πνεύμα της κυβέρνησης συνολικά η περαιτέρω μείωση των φόρων για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σχετικά με τις προτάσεις της ΕΕΝΕ. «Κάθε φορά μετράμε (σ.σ. κάθε παρέμβαση) για να μη θέσουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για θετικές ειδήσεις και ανοδική κατεύθυνση, λέγοντας μάλιστα ότι είναι «καθοριστικός ο ρόλος της ίδιας της ελληνικής βιομηχανίας», κάνοντας λόγο για τη δημιουργικότητα των επιχειρηματιών αλλά και για τους εργαζομένους.
Όπως είπε, «οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 53%. Η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη. Οι εξαγωγές διπλασιάστηκαν μεταξύ 2008 και 2023. Δεν επιστρέφουμε σα παλιά», αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Από εκεί και πέρα, ο υπουργός σημείωσε ότι «διαψεύδονται όσοι λένε πως η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσα».
Αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά, ο ίδιος επισήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πάνω από 2,1% στο τέλος του 2024 και «το έλλειμμα θα πλησιάζει το μηδέν». Όπως είπε: «Έχουμε πετύχει δημοσιονομικά», ενώ δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί «έμφαση σε επενδύσεις και εξαγωγές που είναι συνδεδεμένες με την ανταγωνιστικότητα».
Latest News
Αύξηση 0,9% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Οκτώβριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2023 – Οκτωβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2022 – Οκτωβρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 1,1%
ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC: Λογισμικό ευφυούς γεωργίας αυξάνει την παραγωγή κατά 10%
Το λογισμικό ευφυούς γεωργίας της ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC μείωσε κατά 35% το αποτύπωμα άνθρακα συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη
ΙΟΒΕ: Ποιοι κλάδοι της βιομηχανίας πρωταγωνιστούν στην οικονομία [πίνακες]
Στη βιομηχανία είδαμε βελτίωση των προσδοκιών, στις 105,9 μονάδες τον Νοέμβριο, από 103,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας