
Με τον ΟΤΕ και την Εθνική να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν είχε πολλά περιθώρια να αντιστρέψει το σταθερά πτωτικό βηματισμό τους σήμερα, αν και κατάφερε να περιορίσει αρκετά τις απώλειες, με τη βοήθεια κυρίως του Τιτάνα και δευτερευόντως της Motor Oil.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 1.417,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.414,47 μονάδων (-0,36%) και 1.421,00 μονάδων (+0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 142 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,6 εκατ. τεμάχια αξίας 25,1 εκατ. ευρώ.
Το Ευρώ «φλερτάρει» με την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο – Τι σημαίνει
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,44% στις 3.435,34 μονάδες, ενώ στο +0,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.283,99 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,34% στις 1.213,60 μονάδες.
Ξανά… πίσω το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μόλις πριν από δύο ημέρες ο γενικός δείκτης δοκίμαζε τις 1.430 μονάδες, με το κλίμα να ήταν βελτιωμένο. Αλλά πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται και πάλι στο μονοπάτι που οδηγεί στις 1.400 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την απροθυμία των αγοραστών να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Εύλογη η τακτική αυτή, την ώρα που ήδη αρκετοί τίτλοι έχουν δώσει καλές αποδόσεις από την αρχή του Νοεμβρίου και η αναζήτηση της ρευστότητας να περνά σε πρώτο πλάνο.
Τα ισχυρά μεγέθη 9μήνου των συστημικών τραπεζών και η αισιοδοξία που οι διοικήσεις τους εξέφρασαν αναφορικά με την επίτευξη σημαντικών στόχων και υψηλών μερισματικών διανομών δεν είχαν διάρκεια όμως, παρά το ανοδικό σερί στο οποίο οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη από τις αρχές του μήνα. Παρόλα αυτά, όπως παρατηρεί ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, η βραχυπρόθεσμη αυτή δυναμική των τραπεζικών μετοχών στήριξε και τον Γενικό Δείκτη επιβεβαιώνοντας αυτό που γνωρίζαμε, ότι δηλαδή ο εν λόγω κλάδος είναι το “βαρόμετρο” της λεωφόρου Αθηνών.
Σε ό,τι αφορά τον ΓΔ, συνεχίζει να “κόβει βόλτες” εντός του στενού εύρους των τελευταίων μηνών, ενώ η σύγκλιση των μακροπρόθεσμων κινητών μέσων όρων του αποτελεί δείγμα ατασικότητας της ευρύτερης Αγοράς, προσθέτει ο κ. Στεριώτης. Για να επιτύχει (επιτέλους) ο ΓΔ το ανοδικό ξέσπασμα που θα μπορούσε να τον φέρει και πάλι “ενώπιος ενωπίω” με το πολυετές υψηλό του Μαΐου και να αποχαιρετήσει έτσι την φετινή χρηματιστηριακή χρόνια με “χαμόγελα”, απαιτείται βέβαια συμμετοχή και άλλων blue chips στην άνοδο.
Η φετινή απόδοση της τάξης του +10% στον Γενικό Δείκτη σίγουρα δεν είναι αμελητέα. Μάλιστα, βαδίζοντας προς το φινάλε του 2024, η εν δυνάμει καταγραφή του 4ου συνεχόμενου ανοδικού έτους παραμένει “κλειδί” ώστε η ελληνική Αγορά να επιστρέψει -με νέες αναβαθμίσεις ή χωρίς- στα “ραντάρ” ολοένα και περισσότερων ξένων επενδυτών. Ωστόσο, κρίσιμη συνθήκη για να καρπωθούν στο ταμπλό του ΧΑ οι αποτιμήσεις την μεγάλη πρόοδο που παρατηρείται σε εταιρικά θεμελιώδη και μάκρο είναι η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς αξιολογότατες εισηγμένες, πέραν του “καρέ” των τραπεζικών.
Όλα αυτά βέβαια μέσα σε ένα περίπλοκο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, με την Αμερική να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και την Ευρώπη να τα έχει για την ώρα “χαμένα”, καθώς οι traders αφουγκράζονται το νέο πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την εκλογή Τραμπ, την πολιτική αστάθεια στη Γερμανία, την ανασφάλεια σχετικά με τα πολεμικά μέτωπα κλπ.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ έχασε 3,02%, με την Πειραιώς να τον ακολουθεί με το δικό της -2,34%. Άνω του 1% η πτώση σε Εθνική και Eurobank, με τις Jumbo, Autohellas, Coca Cola και Λάμδα να κλείνουν με απώλειες κάτω του 1%. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Σαράντης.
Στον αντίποδα, ο Τιτάν έκλεισε στο +3,68% και έδωσε σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, όπως και οι ΔΑΑ, Motor Oil, Cenergy και Βιοχάλκο που έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Metlen, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS