Έντονη νευρικότητα εμφανίζει και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, ζυγίζοντας τις προθέσεις των πωλητών μετά τη χθεσινή πτώση, ενώ δεν λείπουν και οι μικρές αγοραστικές παρεμβάσεις μετά τις διορθώσεις που έκαναν αρκετοί τίτλοι.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,15% στις 1.417,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.439,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,49% στις 1.224,03 μονάδες.
Παραμένει η συσσώρευση
Τα ισχυρά μεγέθη 9μήνου των συστημικών τραπεζών και η αισιοδοξία που οι διοικήσεις τους εξέφρασαν αναφορικά με την επίτευξη σημαντικών στόχων και υψηλών μερισματικών διανομών οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη σε ένα εντυπωσιακό σερί ανοδικών συνεδριάσεων από τις αρχές του μήνα, παρατηρεί ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης. Η βραχυπρόθεσμη αυτή δυναμική των τραπεζικών μετοχών στήριξε και τον Γενικό Δείκτη επιβεβαιώνοντας αυτό που γνωρίζαμε, ότι δηλαδή ο εν λόγω κλάδος είναι το «βαρόμετρο» της λεωφόρου Αθηνών.
Σε ό,τι αφορά τον ΓΔ, συνεχίζει να «κόβει βόλτες» εντός του στενού εύρους των τελευταίων μηνών, ενώ η σύγκλιση των μακροπρόθεσμων κινητών μέσων όρων του αποτελεί δείγμα ατασικότητας της ευρύτερης Αγοράς, προσθέτει ο κ. Στεριώτης. Για να επιτύχει (επιτέλους) ο ΓΔ το ανοδικό ξέσπασμα που θα μπορούσε να τον φέρει και πάλι «ενώπιος ενωπίω» με το πολυετές υψηλό του Μαΐου και να αποχαιρετήσει έτσι την φετινή χρηματιστηριακή χρόνια με «χαμόγελα», απαιτείται βέβαια συμμετοχή και άλλων blue chips στην άνοδο.
Η φετινή απόδοση της τάξης του +10% στον Γενικό Δείκτη σίγουρα δεν είναι αμελητέα. Μάλιστα, βαδίζοντας προς το φινάλε του 2024, η εν δυνάμει καταγραφή του 4ου συνεχόμενου ανοδικού έτους παραμένει «κλειδί» ώστε η ελληνική Αγορά να επιστρέψει -με νέες αναβαθμίσεις ή χωρίς- στα “ραντάρ” ολοένα και περισσότερων ξένων επενδυτών. Ωστόσο, κρίσιμη συνθήκη για να καρπωθούν στο ταμπλό του ΧΑ οι αποτιμήσεις την μεγάλη πρόοδο που παρατηρείται σε εταιρικά θεμελιώδη και μάκρο είναι η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς αξιολογότατες εισηγμένες, πέραν του «καρέ» των τραπεζικών.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό, το -1,05% της Jumbo «βαραίνει» την αγορά, όπως και το αρνητικό πρόσημο σε Πειραιώς, Λάμδα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή είναι η Coca Cola και η Eurobank.
Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη είναι οι Cenergy, Titan, Σαράντης, Aegean, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΔΑΑ και Τέρνα Ενεργειακή, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το +1%.
Latest News
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου
Κάτω από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ… πάλι
H αγορά συνεχίζει να είναι φθηνή με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά
Πόσα δισ. θα ρίξουν σε επενδύσεις οι μεγάλοι και οι μικροί του ΧA
Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό τοπίο στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Το βλέμμα και στην ανάπτυξη στο εξωτερικό